Rågsiktsbröd

Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.

2 stora rågsiktsbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 50 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk brödkrydda eller ex. anis och fänkål blandat
  • 1,4 liter rågsikt

Tillagning

  1. Smält smöret och häll på vatten och matyoghurt i en kastrull. Värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll på vätskan och blanda ut jästen.
  4. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor.
  5. Rör i mjölet och blanda ihop till en deg. Använd ev en degblandare.
  6. Arbeta degen i tre minuter i maskin eller sex minuter för hand.
  7. Låt jäsa övertäckt med bakduk eller plastfilm i 40 minuter.
  8. Knåda degen på mjölet bakbord i några minuter.
  9. Dela i två delar.
  10. Forma två runda bröd och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Om du vill så kan du snitta bröden med en vass kniv i tre - fyra snitt innan sista jäsningen. Det går också bra att snitta precis innan bakning.
  11. Sätt på ugnen 225 grader.
  12. Sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda rågsiktsbröden i ca 25-30 minuter.
  13. Ta ut och låt rågsiktsbröden svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer