Rågsiktsbröd

Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.

2 stora rågsiktsbröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 50 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 dl sirap
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk brödkrydda eller ex. anis och fänkål blandat
  • 1,4 liter rågsikt

Tillagning

  1. Smält smöret och häll på vatten och matyoghurt i en kastrull. Värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Häll på vätskan och blanda ut jästen.
  4. Tillsätt sirap, salt och brödkryddor.
  5. Rör i mjölet och blanda ihop till en deg. Använd ev en degblandare.
  6. Arbeta degen i tre minuter i maskin eller sex minuter för hand.
  7. Låt jäsa övertäckt med bakduk eller plastfilm i 40 minuter.
  8. Knåda degen på mjölet bakbord i några minuter.
  9. Dela i två delar.
  10. Forma två runda bröd och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Om du vill så kan du snitta bröden med en vass kniv i tre - fyra snitt innan sista jäsningen. Det går också bra att snitta precis innan bakning.
  11. Sätt på ugnen 225 grader.
  12. Sätt in bröden i mitten av ugnen. Grädda rågsiktsbröden i ca 25-30 minuter.
  13. Ta ut och låt rågsiktsbröden svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer