Rabarberpaj med mandelmassa

Rabarberpaj med mandelmassa och smuldeg. En enkel och god smulpaj med rabarber och mandel. Gott med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Gillar du kardemumma kan du strö över en halv tsk över rabarbern innan smuldegen. En tsk vaniljsocker blir också gott.

6 portioner rabarberpaj med mandelmassa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram rabarber
  • 1 dl mandelspån
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 50 gram mandelmassa
  • 1 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en ugnssäker pajform ca 24 cm diameter.
  3. Skölj, rensa och skala ev. tjock rabarber.
  4. Strimla rabarbern i 1 cm breda bitar. Fördela i botten av formen.
  5. Blanda socker och potatismjöl i en bunke eller påse samt strö över rabarbern.
  6. Riv mandelmassa och lägg i en skål.
  7. Tärna och tillsätt smör.
  8. Tillsätt mjöl, socker och havregryn. Arbeta hastigt ihop till en smulig deg.
  9. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över rabarbern.
  10. Strö över mandelspån.
  11. Grädda rabarberpajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills den har fin färg.
  12. Servera rabarberpajen med grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer