Rabarberpaj med mandelmassa

Rabarberpaj med mandelmassa och smuldeg. En enkel och god smulpaj med rabarber och mandel. Gott med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Gillar du kardemumma kan du strö över en halv tsk över rabarbern innan smuldegen. En tsk vaniljsocker blir också gott.

6 portioner rabarberpaj med mandelmassa

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram rabarber
  • 1 dl mandelspån
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl
  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 0,5 dl socker
  • 50 gram mandelmassa
  • 1 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en ugnssäker pajform ca 24 cm diameter.
  3. Skölj, rensa och skala ev. tjock rabarber.
  4. Strimla rabarbern i 1 cm breda bitar. Fördela i botten av formen.
  5. Blanda socker och potatismjöl i en bunke eller påse samt strö över rabarbern.
  6. Riv mandelmassa och lägg i en skål.
  7. Tärna och tillsätt smör.
  8. Tillsätt mjöl, socker och havregryn. Arbeta hastigt ihop till en smulig deg.
  9. Fördela smuldegen i ett jämnt lager över rabarbern.
  10. Strö över mandelspån.
  11. Grädda rabarberpajen i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills den har fin färg.
  12. Servera rabarberpajen med grädde, vaniljvisp eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer