Clafoutis med rabarber

Introduktion och förberedelse

En variant av den franska klassiska kakan clafoutis - en rabarberclafoutis.

Strimlad syrlig rabarber förstekt i lite smör, kanel och socker som bakas i en slags pannkaks- eller sockerkakssmet.

Serveringsförslag

  • Clafoutis kan serveras som den är til fika eller utflykt.
  • Eller till efterrätt, fika eller dessert med lättvispad grädde - kanske med en skvätt calvados eller konjak i samt lite vaniljsocker; eller med vaniljsås, vaniljglass och/eller bärsås.
  • Vanligt är att pudra över florsocker innan servering.

Varianter

  • I Frankrike bakas Clafoutis mest med plommon, körsbär eller andra bär eller frukter.
  • Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Mandeln kan dock uteslutas.
  • Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.

Rabarberclafoutis - en slags fluffig sockerkaka på franskt vis med svensk rabarber.
Rabarberclafoutis - en slags fluffig sockerkaka på franskt vis med svensk rabarber. Servera som den är eller med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

8 portioner clafoutis med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 30 gram smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk kanel
  • Till smeten: 25 gram smör
  • 50 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl eller mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Har du grov rabarber så skala nedre delen. Späd fin rabarber behövs ej skalas. Skölj den.
  3. Skär rabarbern i 2 cm grova bitar.
  4. Stek den mjuk ca 3 minuter i smör. Strö över socker och kanel samt vänd runt.
  5. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
  6. Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  7. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
  8. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
  9. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl (eller mandelmjöl), vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
  10. Häll i smeten i formen.
  11. Fördela rabarbern över smeten.
  12. Grädda clafoutin mitt i ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
  13. Garnera genom att pudra över florsocker.
  14. Skär upp kakan och servera rabarberclafoutin varm som den är eller med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-14