Clafoutis med rabarber

Introduktion och förberedelse

En variant av den franska klassiska kakan clafoutis - en rabarberclafoutis. God till fikat som den är eller som dessert med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

I Frankrike bakas den mest med plommon eller körsbär men den blir mycket god med syrlig rabarber förstekt i lite smör, kanel och socker.

Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Mandeln kan dock uteslutas.

Garnera gärna med pudrat florsocker vid servering.

Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.

8 portioner clafoutis med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 30 gram smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk kanel
  • Till smeten: 25 gram smör
  • 50 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl eller mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Har du grov rabarber så skala nedre delen. Späd fin rabarber behövs ej skalas. Skölj den.
  3. Skär rabarbern i 2 cm grova bitar.
  4. Stek den mjuk ca 3 minuter i smör. Strö över socker och kanel samt vänd runt.
  5. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
  6. Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  7. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
  8. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
  9. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl (eller mandelmjöl), vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
  10. Häll i smeten i formen.
  11. Fördela rabarbern över smeten.
  12. Grädda clafoutin mitt i ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
  13. Garnera genom att pudra över florsocker.
  14. Skär upp kakan och servera rabarberclafoutin varm som den är eller med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer