Clafoutis med rabarber

En svensk variant av den franska klassiska kakan clafoutis - en rabarberclafoutis. God till fikat som den är eller som dessert med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

I Frankrike bakas den mest med plommon eller körsbär men den blir mycket god med syrlig rabarber förstekt i lite smör, kanel och socker.

Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Mandeln kan dock uteslutas.

Garnera gärna med pudrat florsocker vid servering.

Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.

8 portioner clafoutis med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 30 gram smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk kanel
  • Till smeten: 25 gram smör
  • 50 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl eller mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Har du grov rabarber så skala nedre delen. Späd fin rabarber behövs ej skalas. Skölj den.
  3. Skär rabarbern i 2 cm grova bitar.
  4. Stek den mjuk ca 3 minuter i smör. Strö över socker och kanel samt vänd runt.
  5. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
  6. Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  7. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
  8. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
  9. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl (eller mandelmjöl), vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
  10. Häll i smeten i formen.
  11. Fördela rabarbern över smeten.
  12. Grädda clafoutin mitt i ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
  13. Garnera genom att pudra över florsocker.
  14. Skär upp kakan och servera rabarberclafoutin varm som den är eller med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer