Clafoutis med rabarber

En variant av den franska klassiska kakan clafoutis - en rabarberclafoutis. God till fikat som den är eller som dessert med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

I Frankrike bakas den mest med plommon eller körsbär men den blir mycket god med syrlig rabarber förstekt i lite smör, kanel och socker.

Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Mandeln kan dock uteslutas.

Garnera gärna med pudrat florsocker vid servering.

Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.

8 portioner clafoutis med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 30 gram smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk kanel
  • Till smeten: 25 gram smör
  • 50 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl eller mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Har du grov rabarber så skala nedre delen. Späd fin rabarber behövs ej skalas. Skölj den.
  3. Skär rabarbern i 2 cm grova bitar.
  4. Stek den mjuk ca 3 minuter i smör. Strö över socker och kanel samt vänd runt.
  5. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
  6. Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  7. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
  8. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
  9. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl (eller mandelmjöl), vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
  10. Häll i smeten i formen.
  11. Fördela rabarbern över smeten.
  12. Grädda clafoutin mitt i ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
  13. Garnera genom att pudra över florsocker.
  14. Skär upp kakan och servera rabarberclafoutin varm som den är eller med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer