Clafoutis med rabarber

En svensk variant av den franska klassiska kakan clafoutis - en rabarberclafoutis. God till fikat som den är eller som dessert med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

I Frankrike bakas den mest med plommon eller körsbär men den blir mycket god med syrlig rabarber förstekt i lite smör, kanel och socker.

Här har jag mandel och smör i smeten för det är gott. Mandeln kan dock uteslutas.

Garnera gärna med pudrat florsocker vid servering.

Vill du ha en glutenfri clafoutis så kan du byta ut vetemjölet mot mandelmjöl.

8 portioner clafoutis med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram rabarber
  • 30 gram smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk kanel
  • Till smeten: 25 gram smör
  • 50 g mald sötmandel
  • 1 dl vetemjöl eller mandelmjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 1,5 dl mjölk eller grädde
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Har du grov rabarber så skala nedre delen. Späd fin rabarber behövs ej skalas. Skölj den.
  3. Skär rabarbern i 2 cm grova bitar.
  4. Stek den mjuk ca 3 minuter i smör. Strö över socker och kanel samt vänd runt.
  5. Smörj en ugnssäker form ca 20x30 cm eller stor stekpanna eller rund bakform - ca 24 cm i diameter - med lite smör.
  6. Mal, mixa eller hacka mandeln fint.
  7. Blanda smeten till clafoutin: smält smöret i en kastrull.
  8. Vispa ägg och socker med en elvisp i fem minuter. Eller för hand så att det är riktigt fluffigt.
  9. Vispa i smält smör, mandel, vetemjöl (eller mandelmjöl), vaniljsocker, salt, mjölk eller grädde.
  10. Häll i smeten i formen.
  11. Fördela rabarbern över smeten.
  12. Grädda clafoutin mitt i ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg och smeten stelnat - den pöser då upp lite. Ta ut och låt svalna något.
  13. Garnera genom att pudra över florsocker.
  14. Skär upp kakan och servera rabarberclafoutin varm som den är eller med lättvispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer