Rabarbergrottor
Rabarbergrottor fyllda med jordgubbssylt och rabarber.
En variant på vanliga hallongrottor.
Här har jag kokt ihop strimlad rabarber med lite socker till en chunky rabarbersylt och toppad med den.
Jag har också med en klick jordgubbssylt i som ger färg och lite extra smak.
Du kan köpa eller koka egen jordgubbssylt.
Blir knapriga och smöriga med riktigt smör - men kan även bakas med margarin. Tar du mjölkfritt margarin blir grottorna vegana.
Här en sats till 20 små bakformar på 5 cm diameter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig.
- Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över i bunken med smöret.
- Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
- Skölj och strimla rabarber. Koka ihop rabarbern med sockret i ca 2 minuter. Sätt åt sidan till senare.
- Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
- Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
- Istället för att rulla ut degen så kan man ta ta en msk deg i taget till varje kaka och rulla ihop till en boll.
- Lägg dem i varsin form.
- Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
- Full varje hålrum med en tsk jordgubbssylt samt toppa varje grotta med några bitar strimlad rabarber.
- Grädda grottorna i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
- Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat.
Stora grottor
Vill du baka stora grottor så blir det 10 stycken till normalstora bakformar. Räkna då lite längre tid att grädda grottorna ca 15-20 minuter.
Varianter
Ett alternativ är att fylla med jordgubb- och rabarbersylt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 149 kcal