Rabarberpaj med hallon
En variant på rabarberpaj med extra hallon toppad med smuldeg smaksatt med sirap, smör och havregryn.
Smuldegen har jag gjort lite extra söt och knäckig sirap, socker och smör så att den ska väga upp den lite syrliga rabarbern och hallonen.
Jag hade också lite pumpafrön i men det är valfritt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med en msk smör.
- Skölj och strimla rabarber fint.
- Sprid ut hallon och rabarber. Använder du frysta bär och/eller rabarber så strö över 2 tsk potatismjöl.
- Strö över socker. Blanda runt.
- SMULDEG: Skiva och tärna smör. Lägg smör, vetemjöl, havregryn, sirap och strösocker i en skål. Tillsätt pumpafrön eller hackade nötter om du vill ha i det (valfritt). Arbeta ihop till en grynig och smulig deg.
- Sprid ut degen överst i pajformen.
- Grädda i mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Det tar cirka 20-25 minuter.
- Ta ut pajen och låt svalna något innan servering.
- Gott med vaniljsås, vaniljglass, vispad grädde eller råkräm.
Med färska eller frysta hallon och rabarber
Du kan baka pajen med färska eller frysta hallon och rabarber.
Jag använde ett paket frysta hallon och ett några stjälkar färsk rabarber. Rabarber finns även att köpa frysta och strimlade.
Serveringsförslag
- Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp eller vaniljglass.
- Man kan också ha vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker till.
- Eller råkräm - en variant på vaniljsås du vispar kall med grädd, äggulor och vanilj.
Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal