Rabarberpaj med hallon

En variant på rabarberpaj med extra hallon toppad med smuldeg smaksatt med sirap, smör och havregryn.

Smuldegen har jag gjort lite extra söt och knäckig sirap, socker och smör så att den ska väga upp den lite syrliga rabarbern och hallonen.

Jag hade också lite pumpafrön i men det är valfritt.

5 portioner rabarberpaj med hallon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 125 gram hallon, färska eller frysta
  • 400 gram strimlad rabarber, färsk eller fryst
  • 2 tsk potatismjöl (om du använder fryst rabarber och/eller hallon)
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk smör till pajformen
  • SMULDEG: 125 gram kallt smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 4 msk sirap
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 dl pumpafrön eller andra frön eller hackade nötter (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med en msk smör.
  2. Skölj och strimla rabarber fint.
  3. Sprid ut hallon och rabarber. Använder du frysta bär och/eller rabarber så strö över 2 tsk potatismjöl.
  4. Strö över socker. Blanda runt.
  5. SMULDEG: Skiva och tärna smör. Lägg smör, vetemjöl, havregryn, sirap och strösocker i en skål. Tillsätt pumpafrön eller hackade nötter om du vill ha i det (valfritt). Arbeta ihop till en grynig och smulig deg.
  6. Sprid ut degen överst i pajformen.
  7. Grädda i mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Det tar cirka 20-25 minuter.
  8. Ta ut pajen och låt svalna något innan servering.
  9. Gott med vaniljsås, vaniljglass, vispad grädde eller råkräm.
Ingredienser till rabarber- och hallonpajen
Ingredienser till rabarber- och hallonpajen: rabarber, hallon, smör, sirap, potatismjöl, vetemjöl, socker, havregryn samt pumpafrön.
Strimlad rabarber och hallon i pajformen innan gräddning
Strimlad rabarber och hallon i pajformen innan gräddning
Pajen serverad med vaniljsås
Pajen serverad med vaniljsås på dessertfat från Rörstrands Eden.
En portion paj på tallrik med vaniljsås
En portion paj på tallrik med vaniljsås

Med färska eller frysta hallon och rabarber

Du kan baka pajen med färska eller frysta hallon och rabarber.

Jag använde ett paket frysta hallon och ett några stjälkar färsk rabarber. Rabarber finns även att köpa frysta och strimlade.

Serveringsförslag

  • Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp eller vaniljglass.
  • Man kan också ha vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker till.
  • Eller råkräm - en variant på vaniljsås du vispar kall med grädd, äggulor och vanilj.

Rabarber och hallon toppad med söt smuldeg med smör, sirap, knapriga pumpafrön och havregryn.
Rabarber och hallon toppad med söt smuldeg med smör, sirap, knapriga pumpafrön och havregryn.

E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 376 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-26

Tillbehör och liknande: