Smulpaj med jordgubbar och rabarber

Introduktion och förberedelse

Smulpaj med jordgubbar och rabarber är en god kombination med söta jordgubbar och syrlig rabarber.

Serveringsförslag

Jordgubbs- och rabarberpajen kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

5-6 portioner smulpaj med jordgubbar och rabarber

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Smuldeg: 125 gram smör
  • 5 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • Fyllning: 6 st späda rabarberstjälkar, ca 250 gram
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smuldeg: smält smöret i en kastrull eller bunke i mikron.
  3. Tillsätt socker, mjöl och havregryn samt blanda ihop till en smulig deg.
  4. Smörj en pajform på runt 26 cm diameter med en tsk smör.
  5. Rensa och snoppa samt skiva jordgubbarna och lägg i en skål.
  6. Rensa och strimla rabarber samt lägg med jordgubbarna. Använder du grov rabarber får du skala den först.
  7. Tillsätt socker och potatismjöl samt vänd runt i jordgubbarna och rabarbern.
  8. Bred ut jordgubbarna och rabarbern i pajformen.
  9. Fördela smuldegen överst.
  10. Grädda smulpajen i ca 25 minuter. Täck över på slutet med lite folie om den börjar bli för mörk och bränd.
  11. Ta ut och låt svalna något samt servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.