Smulpaj med jordgubbar och rabarber

Gott med vaniljsås eller vaniljglass. Smulpaj med jordgubbar och rabarber är en god kombination med de söta jordgubbarna och den surare rabarbern.

6 portioner smulpaj med jordgubbar och rabarber

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 5 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • Fyllning: 6 st späda rabarberstjälkar, ca 250 gram
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smuldeg: smält smöret i en kastrull eller bunke i mikron.
  3. Tillsätt socker, mjöl och havregryn samt blanda ihop till en smulig deg.
  4. Smörj en pajform på runt 26 cm diameter med en tsk smör.
  5. Rensa och snoppa samt skiva jordgubbarna och lägg i en skål.
  6. Rensa och strimla rabarber samt lägg med jordgubbarna. Använder du grov rabarber får du skala den först.
  7. Tillsätt socker och potatismjöl samt vänd runt i jordgubbarna och rabarbern.
  8. Bred ut jordgubbarna och rabarbern i pajformen.
  9. Fördela smuldegen överst.
  10. Grädda smulpajen i ca 25 minuter. Täck över på slutet med lite folie om den börjar bli för mörk och bränd.
  11. Ta ut och låt svalna något samt servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.6 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer