Smulpaj med jordgubbar och rabarber

Gott med vaniljsås eller vaniljglass. Smulpaj med jordgubbar och rabarber är en god kombination med de söta jordgubbarna och den surare rabarbern.

6 portioner smulpaj med jordgubbar och rabarber

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 5 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • Fyllning: 6 st späda rabarberstjälkar, ca 250 gram
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smuldeg: smält smöret i en kastrull eller bunke i mikron.
  3. Tillsätt socker, mjöl och havregryn samt blanda ihop till en smulig deg.
  4. Smörj en pajform på runt 26 cm diameter med en tsk smör.
  5. Rensa och snoppa samt skiva jordgubbarna och lägg i en skål.
  6. Rensa och strimla rabarber samt lägg med jordgubbarna. Använder du grov rabarber får du skala den först.
  7. Tillsätt socker och potatismjöl samt vänd runt i jordgubbarna och rabarbern.
  8. Bred ut jordgubbarna och rabarbern i pajformen.
  9. Fördela smuldegen överst.
  10. Grädda smulpajen i ca 25 minuter. Täck över på slutet med lite folie om den börjar bli för mörk och bränd.
  11. Ta ut och låt svalna något samt servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer