Smulpaj med jordgubbar och rabarber

Gott med vaniljsås eller vaniljglass. Smulpaj med jordgubbar och rabarber är en god kombination med de söta jordgubbarna och den surare rabarbern.

6 portioner smulpaj med jordgubbar och rabarber

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 5 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • Fyllning: 6 st späda rabarberstjälkar, ca 250 gram
  • 0,5 liter jordgubbar
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smuldeg: smält smöret i en kastrull eller bunke i mikron.
  3. Tillsätt socker, mjöl och havregryn samt blanda ihop till en smulig deg.
  4. Smörj en pajform på runt 26 cm diameter med en tsk smör.
  5. Rensa och snoppa samt skiva jordgubbarna och lägg i en skål.
  6. Rensa och strimla rabarber samt lägg med jordgubbarna. Använder du grov rabarber får du skala den först.
  7. Tillsätt socker och potatismjöl samt vänd runt i jordgubbarna och rabarbern.
  8. Bred ut jordgubbarna och rabarbern i pajformen.
  9. Fördela smuldegen överst.
  10. Grädda smulpajen i ca 25 minuter. Täck över på slutet med lite folie om den börjar bli för mörk och bränd.
  11. Ta ut och låt svalna något samt servera med vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 3.6 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept