Smulpaj med rabarber, jordgubbar och jordnötter

Smulpaj med rabarber, jordgubbar och jordnötter. En variant på rabarberpaj med söta jordgubbar samt jordnötssmör och crunchy jordnötter i smuldegen.

En del av smöret som är i klassisk smuldeg är bytt mot krämigt jordnötssmör. Vidare är det krossade knapriga jornötter i smuldegen. Jordgubbarna är söta och passar bra ihop med den syrliga rabarbern.

Här bakad i en liten rund pajform för fyra portioner. Du kan såklart öka på receptet till en större rund pajform.

Du kan ta crunchy jordnötssmör om du vill. Vidare enbart vetemjöl. Istället för smör kan du ta margarin ex. om du vill ha en vegan paj. Istället för krossade jordnötter kan du ta hasselnötter, paranötter, pekannötter eller mandel. Kokosflingor är ett tips.

Kan serveras varm eller kall med vaniljsås, vaniljvisp, vispad grädde med något krm vaniljsocker, vaniljglass, yoghurtglass, smaksatt matyoghurt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

4-5 portioner smulpaj med rabarber

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram strimlad skalad rabarber
  • 200 gram jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • Smuldeg med jordnötter: 75 gram kall smör
  • 4 msk krämigt jordnötssmör
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl brunt farinsocker, strösocker eller muscovadosocker
  • 1 dl grovt hackade jordnötter - helst osaltade (går även med saltade jordnötter - skölj bort saltet något och torka dem lite med lite hushållspapper)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig värme. Eller 180 grader varmluft.
  2. Smörj en pajform - ca 24 cm i diameter - med lite av smöret.
  3. Skala rabarber om den har grova stjälkar och strimla den. Sprid ut i formen.
  4. Skölj och rensa jordgubbar samt skär i grova bitar. Sprid ut i formen.
  5. Strö socker samt potatismjöl över rabarber och jordgubbar. Blanda runt lite och tryck ut till ett platt lager.
  6. Skölj ev. bort en del av saltet på jornötterna om du köpt saltade jordnötter. Torka med lite hushållspapper. Hacka nötterna grovt eller krossa dem.
  7. Skär smör i tärningar och blanda ihop till en smulig deg med jordnötssmör, vetemjöl, socker och havregryn. Blanda i grovt hackade eller krossade jordnötter på slutet.
  8. Fördela smuldegen över rabarbern och jordgubbarna.
  9. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  11. Rarberpajen kan serveras varm eller kall med vaniljsås, vaniljvisp, vispad grädde med något krm vaniljsocker, vaniljglass eller sorbet.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept