Smulpaj med rabarber, jordgubbar och jordnötter

Smulpaj med rabarber, jordgubbar och jordnötter. En variant på rabarberpaj med söta jordgubbar samt jordnötssmör och crunchy jordnötter i smuldegen.

En del av smöret som är i klassisk smuldeg är bytt mot krämigt jordnötssmör. Vidare är det krossade knapriga jornötter i smuldegen. Jordgubbarna är söta och passar bra ihop med den syrliga rabarbern. 

Här bakad i en liten rund pajform för fyra portioner. Du kan såklart öka på receptet till en större rund pajform. 

Du kan ta crunchy jordnötssmör om du vill. Vidare enbart vetemjöl. Istället för smör kan du ta margarin ex. om du vill ha en vegan paj. Istället för krossade jordnötter kan du ta hasselnötter, paranötter, pekannötter eller mandel. Kokosflingor är ett tips. 

Kan serveras varm eller kall med vaniljsås, vaniljvisp, vispad grädde med något krm vaniljsocker, vaniljglass, yoghurtglass, smaksatt matyoghurt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet. 

4-5 portioner smulpaj med rabarber

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram strimlad skalad rabarber
  • 200 gram jordgubbar
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • Smuldeg med jordnötter: 75 gram kall smör
  • 4 msk krämigt jordnötssmör
  • 1,5 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl brunt farinsocker, strösocker eller muscovadosocker
  • 1 dl grovt hackade jordnötter - helst osaltade (går även med saltade jordnötter - skölj bort saltet något och torka dem lite med lite hushållspapper)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader - vanlig värme. Eller 180 grader varmluft.
  2. Smörj en pajform - ca 24 cm i diameter - med lite av smöret.
  3. Skala rabarber om den har grova stjälkar och strimla den. Sprid ut i formen.
  4. Skölj och rensa jordgubbar samt skär i grova bitar. Sprid ut i formen.
  5. Strö socker samt potatismjöl över rabarber och jordgubbar. Blanda runt lite och tryck ut till ett platt lager.
  6. Skölj ev. bort en del av saltet på jornötterna om du köpt saltade jordnötter. Torka med lite hushållspapper. Hacka nötterna grovt eller krossa dem.
  7. Skär smör i tärningar och blanda ihop till en smulig deg med jordnötssmör, vetemjöl, socker och havregryn. Blanda i grovt hackade eller krossade jordnötter på slutet.
  8. Fördela smuldegen över rabarbern och jordgubbarna.
  9. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  11. Rarberpajen kan serveras varm eller kall med vaniljsås, vaniljvisp, vispad grädde med något krm vaniljsocker, vaniljglass eller sorbet.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer