Rabarberpaj med kardemumma

Introduktion och förberedelse

Smaksatt din rabarberpaj med stött kardemumma. Toppa med smuldeg som en vanlig smulpaj.

Gillar du kardemumma, rabarber och paj är detta för dig.

Serveringsförslag

  • Gott fika, efterrätt eller dessert med vaniljglass och garnerad lite extra festligt med ringlad rabarbersirap över som på bilden nedan.
  • Annat som passar är köpt eller hemgjord vaniljsås eller vaniljvisp.

Hur mycket rabarber?

Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager i botten på pajformen.

Val av form

  • Jag tog en 26 cm diameter rund form men du kan ta vilken pajform du vill - förslagsvis en rund pajform i keramik eller non-stick med diameter från 24 upp till 32 cm.
  • Du kan också ta en rektangulär eller avlång non-stick pajform på runt 20-30 cm. Även större 22-34 cm funkar.
  • Med större form så får du en tunnare paj och med mindre form en tjockare paj.

Varianter

Du kan blanda ut rabarbern med förslagsvis hälften hallon, äpple, jordgubbar, vinbär, krusbär eller blåbär efter tycke och tillgång.

Vegan rabarberpaj

För vegan rabarberpaj kan du baka med mjölkfritt margarin och ha sojaglass vanilj eller oatly vaniljvisp till.

Rabarber- och kardemummapaj med vaniljglass och rabarbersirap på tallrik.
Rabarber- och kardemummapaj med vaniljglass och rabarbersirap ringlad över som lite festlig garnering - det är dock valfritt. Vaniljsås är också gott såklart.

1 rabarberpaj med kardemumma, 5-6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram strimlad rabarber, ca 6 stänger
  • 0,75 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk stött kardemumma
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn eller fiberhavregryn
  • 4 tsk socker
  • 125 gram smör
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Blanda rabarbern med socker, vaniljsocker och sött kardemumma i en skål.
  4. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör. Förslag är en rund pajform på 26 cm diameter eller liknande.
  5. Sprid ut rabarbern i ett jämnt lager i pajformen.
  6. SMULDEG: Mät upp vetemjöl och havregryn, socker och smör i en skål. Arbeta ihop till en smulig deg.
  7. Täck rabarbern med smuldegen i ett jämnt lager.
  8. Baka i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 25-30 minuter.
  9. Servera pajen med vaniljglass, vaniljsås eller det du vill.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 373 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-21