Hallon- och blåbärspaj med vit choklad

Baka en paj med hallon och blåbär du toppar med smuldeg, vit choklad och mandel.

Hallon- och blåbärspajen är en lyxig kombination med syrliga hallon, söta blåbär, klassisk smuldeg och vit chokladen som får god smak på toppen när den bakas kombinerat med nötig smak av mandel.

Som vit choklad kan du ta fin Lindt eller Valrhona; men även vit bakchoklad eller liknande vit choklad går bra.

Jag köpte ett litet paket rostade flagade mandlar men du kan även skålla egen mandel och hacka grovt.

5 portioner hallon- och blåbärspaj med vit choklad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 225 gram hallon, färska eller frysta
  • 225 gram blåbär, färska eller frysta
  • 2 tsk potatismjöl (om du använder frysta bär)
  • 3 msk strösocker
  • 1 msk smör till pajformen
  • SMULDEG: 125 gram kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 100 gram vit choklad eller vit choklad knappar
  • 20 gram rostad flagad mandel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med en msk smör.
  2. Sprid ut hallon och blåbär i pajformen. Använder du frysta bär så strö över 2 tsk potatismjöl.
  3. Strö över socker. Blanda runt.
  4. SMULDEG: Skiva och tärna smör. Lägg smör, vetemjöl och strösocker i en skål. Arbeta ihop till en grynig och smulig deg.
  5. Fördela degen över bären.
  6. Riv vit och/eller hacka vit choklad grovt. Eller använd vit choklad pellets.
  7. Fördela den vita chokladen över smuldegen.
  8. Strö sist över mandeln.
  9. Grädda i mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Det tar cirka 20-25 minuter. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet om chokladen börjar brännas.
  10. Ta ut pajen och låt svalna något innan servering.
  11. Gott med vaniljsås, vaniljglass, vispad grädde eller råkräm.
Ingredienser till hallon- och blåbärspajen
Ingredienser till hallon- och blåbärspajen: smör, sirap, potatismjöl, vetemjöl, socker, vit choklad samt lite rostad flagad mandel.
Hallon- och blåbär blandade med lite socker och potatismjöl
Hallon- och blåbär blandas med lite socker och potatismjöl för att inte pajen ska vara så rinnig - gäller speciellt om du tar frysta bär.
Hallon- och blåbärspajen innan gräddning
Hallon- och blåbärspajen toppad med smuldegen, riven vit choklad samt lite flagad mandel redo att gräddas i ugnen.
Hallon- blåbärspaj serverad med vaniljsås på dessertfat från Rörstrands Eden.
Hallon- blåbärspaj serverad med vaniljsås på dessertfat från Rörstrands Eden.
Pajen serverad med vaniljsås garnerad med hackad vit choklad
Pajen serverad med vaniljsås garnerad med hackad vit choklad

Med färska eller frysta bär

Du kan baka pajen med färska eller frysta bär. Väljer du färska bär så kan du utesluta potatismjölet.

Jag använde ett paket frysta hallon och ett paket frysta blåbär. Då tycker jag man strö över lite potatismjöl så inte pajen blir så rinnig. Det är dock valfritt.

Serveringsförslag

  • Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp eller vaniljglass.
  • Man kan också ha vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker till.
  • Eller råkräm - en variant på vaniljsås du vispar kall med grädd, äggulor och vanilj.

Blåbärspaj med hallon och vit choklad på Eden tallrik.
En lite lyxigare smulpaj med blåbär, hallon, vit choklad och mandel. Ovan med vaniljsås men även gott med vaniljglass, vispad grädde eller råkräm. Serverad på en assiette från Rörstrands klassiker Eden av Sigrid Richter.

E-mail
Medel: 3.9 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-30

Tillbehör och liknande: