Hallon- och blåbärspaj med vit choklad
Baka en paj med hallon och blåbär du toppar med smuldeg, vit choklad och mandel.
Hallon- och blåbärspajen är en lyxig kombination med syrliga hallon, söta blåbär, klassisk smuldeg och vit chokladen som får god smak på toppen när den bakas kombinerat med nötig smak av mandel.
Som vit choklad kan du ta fin Lindt eller Valrhona; men även vit bakchoklad eller liknande vit choklad går bra.
Jag köpte ett litet paket rostade flagade mandlar men du kan även skålla egen mandel och hacka grovt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med en msk smör.
- Sprid ut hallon och blåbär i pajformen. Använder du frysta bär så strö över 2 tsk potatismjöl.
- Strö över socker. Blanda runt.
- SMULDEG: Skiva och tärna smör. Lägg smör, vetemjöl och strösocker i en skål. Arbeta ihop till en grynig och smulig deg.
- Fördela degen över bären.
- Riv vit och/eller hacka vit choklad grovt. Eller använd vit choklad pellets.
- Fördela den vita chokladen över smuldegen.
- Strö sist över mandeln.
- Grädda i mellanläge i ugnen och till ljusbrun färg. Det tar cirka 20-25 minuter. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet om chokladen börjar brännas.
- Ta ut pajen och låt svalna något innan servering.
- Gott med vaniljsås, vaniljglass, vispad grädde eller råkräm.
Med färska eller frysta bär
Du kan baka pajen med färska eller frysta bär. Väljer du färska bär så kan du utesluta potatismjölet.
Jag använde ett paket frysta hallon och ett paket frysta blåbär. Då tycker jag man strö över lite potatismjöl så inte pajen blir så rinnig. Det är dock valfritt.
Serveringsförslag
- Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp eller vaniljglass.
- Man kan också ha vispad grädde smaksatt med något krm vaniljsocker till.
- Eller råkräm - en variant på vaniljsås du vispar kall med grädd, äggulor och vanilj.
Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal