Råkräm
Introduktion och förberedelse
Råkräm är en kallvispad variant på vaniljsås med äggulor, socker och vaniljsocker blandat med lättvispad grädde.
Serveringsförslag
- Servera som vanlig vaniljsås till paj som smulpaj som rabarberpaj, äppelpaj eller jordgubbspaj.
- Eller istället för grädde till färska jordgubbar.
- Passar också i bakverk som fyllning i jordgubbstårta, jordgubbsbakelser eller mellan marängbottnar. Eller till rabarbertrifle.
Kallvispad vaniljsås
Lite mer lättlagat än vanlig vaniljsås eller Crème Anglaise som du värmer för att tjockna.
Val av vanilj
- Lättas är det att ta vanligt vaniljsocker i råkrämen. Men du kan även ta och skrapa ur någon cm vaniljfrön ur en vaniljstång eller ta något krm vaniljfrön. Eller annan vaniljessence.
- Smaksätt med några krm finriven tonkaböna för en twist på vaniljsmaken.

Tillagning
- Lägg äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.
- Vispa fluffigt några minuter med elvisp, i matberedare med vispar eller för hand.
- Mät upp grädden i en annan bunke. Vispa den så den blir lätt flytande och såsig.
- Blanda ihop äggsmeten med grädden till en fluffig sås.
- Servera råkrämen direkt eller ställ i kylen och ät inom kort. Förvaras högst några timmar i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal