Råkräm

Introduktion och förberedelse

Råkräm är en kallvispad variant på vaniljsås med äggulor, socker och vaniljsocker blandat med lättvispad grädde.

Serveringsförslag

Kallvispad vaniljsås

Lite mer lättlagat än vanlig vaniljsås eller Crème Anglaise som du värmer för att tjockna.

Val av vanilj

Lättas är det att ta vanlig vaniljsocker i råkrämen. Men du kan även ta och skrapa ur någon cm vaniljfrön ur en vaniljstång eller ta något krm vaniljfrön. Eller annan vaniljessence.

Råkrämen serverad till färska jordgubbar i skål
Råkrämen passar förutom som vaniljsås till paj, kakor, fyllningar med mera - men även som en extra lyxig variant istället för vispad grädde till färska jordgubbar.

4 portioner råkräm

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl kall vispgrädde

Tillagning

  1. Lägg äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.
  2. Vispa fluffigt några minuter med elvisp, i matberedare med vispar eller för hand.
  3. Mät upp grädden i en annan bunke. Vispa den så den blir lätt flytande och såsig.
  4. Blanda ihop äggsmeten med grädden till en fluffig sås.
  5. Servera råkrämen direkt eller ställ i kylen och ät inom kort. Förvaras högst några timmar i kylen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-11