Tomatsalsa med färska och krossade tomater
Introduktion och förberedelse
Tomatsalsa på färska och krossade tomater med färsk koriander, lök och chili.
En god hemgjord salsa till texmexbuffé, tacomys och mexikansk mat .
Här med massor av god färsk koriander, chili och färska tomater samt krossade tomater så det blir lite mer likt en salsa och sås.
Tips
Det är gott med mycket färsk koriander och den på kruka går fint men är rätt dyr. Så köp gärna färsk koriander i knippe - kolla på torghandel, asiatisk butik eller fråga om i grönsaksdisken om de kan ta hem.
Ett alternativ är att köpa fryst hackad koriander och ta lite färsk från kruka till garnering.
Varianter
- Uteslut krossade tomater och använd enbart färska tomater - räkna då runt 400 gram tomater.
- Ett alternativ är att laga en klassisk mexikansk Pico de Gallo salsa - då med grön färsk jalapeno chili.
- Gillar man inte färsk koriander så kan man ta bladpersilja eller utesluta det helt.
- Istället för vinäger kan du ta citronsaft eller limesaft.
- Gul lök kan bytas mot rödlök, silverlök, schalottenlök eller tre salladslökar.

Tillagning
- Skölj och tärna tomater så fint du kan. Lägg i en skål.
- Skala och finhacka löken. Lägg i skålen.
- Tillsätt chiliflakes eller färsk chili som du sköljer, delar, kärnar ur samt hackar.
- Hacka färsk koriander. Lägg i skålen.
- Tillsätt krossade tomater.
- Tillsätt olja samt pressad lime. Blanda. Smaka av med salt och peppar. Man kan också ha i en nypa socker om tomaterna ej är så mogna.
- Tomatsalsan är klar att servera. Kan förberedas och förvaras i kylen någon dag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 79 kcal