Hemgjord mozzarella

Hemgjord mozzarellaost på tallrik
Nygjord egen mozzarella är god i skivor eller i grova bitar med fin olivolja, färsk basilika, mogna tomater, nymalen svartpeppar, flingsalt samt lite lagrad fin vinäger.
Lite saker som behövs om du ska göra hemgjord mozzarella
Förutom mjölk och citronsyra som du kan köpa i vanlig affär så behöver du PH-stickor - universalindikatorstickor - som finns på Apoteket eller liknande ph-sticka att mäta ph-värde med. Du behöver även en digitaltermometer, en våg, durkslag, hålslev, stor bunke, stor kastrull, mikro, plasthandskar samt plastfilm.
Vegetabilisk ostlöpe till ystning av mjölken till mozzarellan
Vegetabilisk ostlöpe till ystning av mjölken till mozzarellan
Mjölken står och ystar i kastrull under handduk så den håller värmen.
Mjölken står och ystar i kastrull under handduk så den håller värmen.
Ph-värdet mäts med sticka och den ska helst vara runt 5,3.
Ph-värdet mäts med sticka och det ska helst vara runt 5,3 - ovan på bilden syns ej färgen så korrekt på ph-stickan - se paket för att jämföra med färgen i verkligheten.
Mjölken har ystat sig och kan plockas upp
Mjölken har ystat sig och kan försiktigt plockas upp ur vasslan. Låt rinna av i en finmaskik sil eller durkslag - gärna med silduk.
Ostmassan vägs upp så du får lika stora ostar
Ostmassan vägs upp så du får lika stora ostar
Ostmassan värms - här i mikro.
Ostmassan värms försiktigt lite i taget - i vattenbad eller som jag gjorde i mikovågsugn tills osten smälter ihop och kan formas till mozzarella. Använd plasthandskar då osten blir rätt varm.
Osten värms och dras isär försiktigt
Osten värms och dras isär försiktigt
Arbeta inte ostmassan för mycket - den ska precis smälta och sitta ihop när du drar isär den.
Arbeta inte ostmassan för mycket - den ska precis smälta och sitta ihop när du drar isär den.
Osten viks sedan ihop till likt platta bullar - mozzarellaostar
Osten viks sedan ihop till likt platta bullar - mozzarellaostar
Hemgjorda mozzarellaostar i skål och på tallrik
När du format små mozzarellaostar kan du äta dem direkt eller slå in i plastfolie och spara någon dag i kylen. De kan även frysas in och tinas i kyl.

Introduktion och förberedelse

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Serveringsförslag

  • Mozzarellaosten kan serveras som den är skivad eller grovt isärdragen med olivolja, vinäger, flingsalt och peppar.
  • Blir också gott med lite skivade tomater och färsk basilika likt en caprese och/eller sallad till som ruccola eller babyspenat.
  • Även gott att skeda över lite pesto eller fin balsamvinäger över.
  • Vidare kan man ha mozzarellan på pizza, i mackor, på varma mackor, som gratängost osv.

Av vasslan kan man göra ricottaost om man vill. Dock behöver du mycket mer vassla för att få ut någon ricotta.

Du behöver

  • Förutom mjölk och citronsyra som du kan köpa i vanlig affär så behöver du PH-stickor - universalindikatorstickor - som finns på Apoteket eller liknande ph-sticka att mäta ph-värde med.
  • Du behöver även en digitaltermometer, en våg, durkslag, hålslev, stor bunke, stor kastrull, mikro, plasthandskar samt plastfilm.
  • Här har jag använt vanlig mjölk även om jag vet att det till finare mozzarellaost ska vara buffelmjölk. Vanlig fin svensk 3% krav-mjölk ger dock mycket god mozzarellaost.

Hemgjorda mozzarellaostar inpackade i plastfilm och serverad som sallad på tallrik
Hemgjorda mozzarellaostar inpackade i plastfilm ovan till vänster. Goda att skiva och servera som förrätt eller sidosallad med färsk basilika och annat gottis. Ett vidare förslag är att ringla över fin lagrad balsamvinäger.

6 portioner hemgjord mozzarella, 6 ostar på runt 100-120 gram styck

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 7,5 liter mjölk standard 3% fetthalt, gärna eko och krav-mjölk
  • 7,5 tsk citronsyra
  • 0,5 dl vatten
  • 4 tsk salt
  • 3 ml vegetabilisk eller animalisk ostlöpe (eller enligt förpackning)

Tillagning

  1. Häll upp mjölken i en stor kastrull.
  2. Lös upp och rör ut citronsyran i en halv dl vatten i ett glas.
  3. Rör i citronsyran i mjölken.
  4. Värm försiktigt och rör lite då och då till 30 grader. Mät med termometer. Mät gärna ph-värdet som ska vara så när som 5,3. Justera ev. med någon tsk citronsyra för att öka syrligheten eller tillsätt mer mjölk för att sänka syrligheten.
  5. Tillsätt och rör i ostlöpe.
  6. Fortsätt att försiktigt värma mjölken till 42 grader. Temperaturen får ej gå över 50 grader då blir mozzarellan seg.
  7. Ta av från värmen och låt stå i 15 minuter. Ostmassan samlar sig nu till stora klumpar.
  8. Skopa upp ostmassan med en hålslev och lägg i ett durkslag med en skål under att samla upp vätskan. Låt osten rinna av 5 minuter.
  9. Mät upp osten i 200 grams högar och lägg på tallrikar.
  10. Ta på gummihandskar då det blir varmt när du jobbar med osten.
  11. Strö 2 krm salt över varje ostklump.
  12. Mikra osten en i taget i 20 sekunder på högsta värme. Den ska bli mjuk och nästan smälta. Ta ut den och känn om den smält så att den går att töja. Värm den annars lite till. Forma ihop osten med båda händerna och töj, dra ut och vik ihop den. Det är varmt därför har man plasthandskar på sig. Ha gärna en skål med kallt vatten bredvid att kyla händerna i då och då. Är mozzarellan för kall går det ej att töja. Blir den för varm så blir den inte så mjuk och fin i konsistensen så värm lite i taget och prova dig fram.
  13. När du töjt och vikt ihop osten så slår du in den i plastfilm och snurrar ihop ändarna och låter den svalna i rumstemperatur.
  14. Njut sedan mozzarellan rumstempererad så snart det går.
  15. När mozzarellaostarna stelnat kan du ha den i kylen ca 4 dagar. Man kan även lägga in och förvara den utan plast i en saltlag du gör genom att röra ut 3 msk salt i 1,2 liter vatten - då håller den lite längre. Vidare kan man frysa in osten och sedan tina den i kylen.
E-mail
Medel: 3.7 (96 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 171 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-08