Hemgjord mozzarella
Gör din egen mozzarellaost från grunden. Mozzarellaosten kan du sedan servera som den är eller använda till matlagning.
Tillagning
- Häll upp mjölken i en stor kastrull.
- Lös upp och rör ut citronsyran i en halv dl vatten i ett glas.
- Rör i citronsyran i mjölken.
- Värm försiktigt och rör lite då och då till 30 grader. Mät med termometer. Mät helst ph-värdet som ska vara så när som 5,3. Justera ev. med någon tsk citronsyra för att öka syrligheten eller tillsätt mer mjölk för att sänka syrligheten.
- Tillsätt och rör i ostlöpen.
- Fortsätt att försiktigt värma mjölken till 42 grader. Temperaturen får ej gå över 50 grader då blir mozzarellan seg.
- Ta av från värmen och låt stå i 30 minuter inslagen i en stor handduk eller täcke så den håller värmen. Ostmassan koagulerar/samlar sig nu till klumpar.
- Skopa försiktigt upp ostmassan med en hålslev och lägg i ett durkslag med en skål under att samla upp vätskan. Låt ostmassan rinna av 5 minuter.
- Mät upp ostmassan i 200 grams högar och lägg på tallrikar.
- Ta på gummihandskar då det blir varmt när du jobbar med osten.
- Strö 2 krm salt över varje ostklump.
- Mikra osten en i taget i 20 sekunder på högsta värme. Den ska bli mjuk och nästan smälta. Ta ut den och känn om den smält så att den går att töja. Värm den annars lite till. Forma ihop osten med båda händerna och töj, dra ut och vik ihop den. Det är varmt därför har man plasthandskar på sig. Ha gärna en skål med kallt vatten bredvid att kyla händerna i då och då. Är mozzarellan för kall går det ej att töja. Blir den för varm så blir den inte så mjuk och fin i konsistensen så värm lite i taget och prova dig fram.
- När du töjt och vikt ihop osten så slår du in den i plastfilm och snurrar ihop ändarna och låter den svalna i rumstemperatur.
- Njut sedan mozzarellan rumstempererad så snart det går.
- När mozzarellaostarna stelnat kan du ha den i kylen ca 4 dagar. Man kan även lägga in och förvara den utan plast i en saltlag du gör genom att röra ut 3 msk salt i 1,2 liter vatten - då håller den lite längre. Vidare kan man frysa in osten och sedan tina den i kylen.
Serveringsförslag
- Mozzarellaosten kan serveras som den är skivad eller grovt isärdragen med olivolja, vinäger, flingsalt och peppar.
- Blir också gott med lite skivade tomater och färsk basilika likt en caprese och/eller sallad till som ruccola eller babyspenat.
- Även gott att skeda över lite pesto eller fin balsamvinäger över.
- Vidare kan man ha mozzarellan på pizza, i mackor, på varma mackor, som gratängost osv.
Av vasslan kan man göra ricottaost om man vill. Dock behöver du mycket mer vassla för att få ut någon ricotta.
Du behöver
- Förutom mjölk och citronsyra som du kan köpa i vanlig affär så behöver du PH-stickor - universalindikatorstickor - som finns på Apoteket eller liknande ph-sticka att mäta ph-värde med.
- Du behöver även en digitaltermometer, en våg, durkslag, hålslev, stor handduk, stor bunke, stor kastrull, mikro, plasthandskar samt plastfilm.
- Här har jag använt vanlig mjölk även om jag vet att det till finare mozzarellaost ska vara buffelmjölk. Vanlig fin svensk 3% krav-mjölk ger dock mycket god mozzarellaost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 171 kcal