Hemgjord mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.
Förutom mjölk och citronsyra som du kan köpa i vanlig affär så behöver du universalindikatorstickor som finns på Apoteket eller liknande ph-sticka att mäta ph-värde med. Du behöver även en digitaltermometer, en våg, durkslag, hålslev, stor bunke, stor kastrull, mikro, plasthandskar samt plastfilm.
Mozzarella osten kan servera som den är skivad med olivolja, vinäger, flingsalt och peppar samt ev. lite skivade tomater, färsk basilika och/eller sallad till som ruccola eller babyspenat. Även gott med pesto på.
Vidare kan man ha mozzarellan på pizza, i mackor, som gratängost osv.
Av vasslan kan man göra ricottaost om man vill. Dock blir det inte så mycket ost av så lite vassla.
Räkna att du får ut runt 6 mozzarellaostar på runt 100-120 gram styck.
Här har jag använt vanlig mjölk även om jag vet att det till finare mozzarellaost ska vara buffelmjölk. Vanlig mjölk ger dock mycket god mozzarellaost.

6 portioner hemgjord mozzarella

 • Förberedelse: 1 tim
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

 • 7,5 liter mjölk standard 3% fetthalt
 • 7,5 tsk citronsyra
 • 4 tsk salt
 • 0,5 dl vatten

Tillagning

 1. Häll upp mjölken i en stor kastrull.
 2. Lös upp och rör ut citronsyran i en halv dl vatten i ett glas.
 3. Rör i citronsyran i mjölken.
 4. Värm försiktigt och rör lite då och då till 30 grader. Mät med termometer samt mät ph-värdet som ska vara så när som 5,3. Justera ev. med någon tsk citronsyra för att sänka syrligheten eller tillsätt mer mjölk för att sänka syrligheten.
 5. Fortsätt att försiktigt värma mjölken till 42 grader. Ta av från värmen. Ostmassan samlar sig nu till stora klumpar. Temperaturen får ej gå över 50 grader då blir mozzarellan seg.
 6. Skopa upp ostmassan med en hålslev och lägg i ett durkslag med en skål under att samla upp vätskan. Låt osten rinna av några minuter.
 7. Mät upp osten i 200 grams högar och lägg på tallrikar.
 8. Ta på gummihandskar då det blir varmt när du jobbar med osten.
 9. Strö en halv tsk salt över varje ostklump.
 10. Mikra osten en i taget i 20 sekunder på högsta värme. Den ska bli mjuk och nästan smälta. Ta ut den och känn om den smält så att den går att töja. Värm den annars lite till. Forma ihop osten med båda händerna och töj, dra ut och vik ihop den. Och jo det är varmt därför har man plasthandskar på sig. Ha ev. en skål med kallt vatten bredvid att kyla händerna i då och då. Är mozzarellan för kall går det ej att töja. Blir den för varm så blir den inte så mjuk och fin i konsistensen så värm lite i taget.
 11. När du töjt och vikt ihop osten så slår du in den i plastfilm och snurrar ihop ändarna och låter den svalna i rumstemperatur.
 12. Njut sedan mozzarellan rumstempererad så snart det går. Det går att kyla mozzarellan och ha den i ca 4 dagar. Vidare kan man frysa osten och sedan tina den i kylen. Godast är dock mozzarellan nygjord och rumstempererad.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer