Jordnötsdressing med crispy chili oil
Jordnötsdressing med crunchy jordnötssmör, knaprig och het crispy chili oil, sesamolja, råsocker, svart vinäger, vitlök samt soja.
Tillagning
- Mät upp jordnötssmör i en skål eller liknande.
- Skala och pressa ner vitlök.
- Tillsätt soja, sesamolja, vatten, vinäger, socker och crispy chili oil.
- Rör ihop till en slät dressing.
- Dressingen är klar att användas. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar.
Serveringsförslag
- Jag hade dressingen till nudelsallad med kyckling och grönsaker.
- Passar som dressing eller sås till kalla eller varma nudlar, pokebowl, i wraps eller som woksås.
- Vidare som dipp till asiatisk mat som vårrullar eller rispappersrullar.
- Som sås och/eller marinad till grillat.
Garnering
- Kan garneras med rostade hackade jordnötter eller sesamfrön samt färsk koriander.
Varianter
- Du kan ta mer eller mindre crispy chili oil. Förslagsvis 1-2 msk till om du vill ha starkare sås.
- Du kan byta crunchy jordnötssmör mot smooth.
- Svart vinäger kan bytas mot annan valfri vinäger förslagsvis balsamvinäger eller annan lagrad vinäger.
- Jag har även en något mildare variant på jordnötsdressing.
- Råsocker kan bytas mot vanlig socker.
- Mänderna i dressingen kan varieras.
- Jag har även provat att byta soja mot svart bönpasta och det blir också gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal