Krabbelurer

Introduktion och förberedelse

Krabbelurer är en variant på plättar eller mini-pannkakor som vänds i socker och kanel (valfritt) vid servering.

Goda med sylt som Drottningsylt, jordgubbssylt eller hallonsylt, färska bär och grädde till efterrätt, dessert, frukost eller brunch.

Du kan laga och steka krabbelurerna i ett plättjärn, plättlägg eller i en vanlig stekpanna.

Fler förslag på tillbehör

  • Andra goda varianter till krabbelurer är att servera dem med äppelmos och vända i socker blandat i lite kanel.
  • Eller steka äppelskivor i smör till.
  • Vidare kan man ha naturell yoghurt, kvarg eller matyoghurt till.
  • Färska bär, färsk ananas, granatäpple eller annan frukt och bär passar också.
  • Ringla över sirap, agavesirap, flytande honung eller lönnsirap.
  • Man kan också toppa med nötter som hackad mandlar, hasselnötter eller valnötter.
  • Man kan strö över kokosflingor, sesamfrön, solroskärnor, pumpafrön och liknande.

12 krabbelurer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 ägg, stor storlek
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 30 gram smör att steka i
  • 0,5 dl strösocker till servering
  • 2 tsk kanel (valfritt) till servering
  • Förslag på tillbehör: 3 dl grädde att vispa
  • 5 dl sylt ex. Drottningsylt

Tillagning

  1. Blanda vetemjölk, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  2. Tillsätt ägg och hälften av mjölken. Rör ut klumpar. Tillsätt resten av mjölken och rör till en jämn smet.
  3. Värm ett plättlägg eller stekpanna.
  4. Tillsätt någon tsk smör och smält det. Stek och grädda några krabbelurer i taget. Räkna ca 2-3 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Lägg över på en tallrik.
  5. Sprid ut socker på en tallrik. Gillar du kanel så blandar du det i sockret.
  6. Vänd krabbelurerna i sockret och servera dem med önskade tillbehör. Ex. vispad grädde, färska bär och sylt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.