Krabbelurer

Krabbelurer är en slags små plättar eller minipannkakor som vänds i socker och kanel (valfritt) vid servering. Goda med sylt som Drottningsylt, jordgubbssylt eller hallonsylt, färska bär och grädde till efterrätt, dessert, frukost eller brunch.

Du kan laga och steka krabbelurerna i ett plättjärn, plättlägg eller i en vanlig stekpanna.

Andra goda varianter till krabbelurer är att servera dem med äppelmos och vända i socker blandat i lite kanel. Eller steka äppelskivor i smör till. Vidare kan man ha naturell yoghurt, kvarg eller matyoghurt till. Färska bär, färsk ananas, granatäpple eller annan frukt och bär passar också. Man kan också toppa med nötter som hackad mandlar, hasselnötter eller valnötter. Man kan strö över kokosflingor, sesamfrön, solroskärnor och annat gott.

12 krabbelurer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 ägg, stor storlek
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 30 gram smör att steka i
  • 0,5 dl strösocker till servering
  • 2 tsk kanel (valfritt) till servering
  • Förslag på tillbehör: 3 dl grädde att vispa
  • 5 dl sylt ex. Drottningsylt

Tillagning

  1. Blanda vetemjölk, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  2. Tillsätt ägg och hälften av mjölken. Rör ut klumpar. Tillsätt resten av mjölken och rör till en jämn smet.
  3. Värm ett plättlägg eller stekpanna.
  4. Tillsätt någon tsk smör och smält det. Stek och grädda några krabbelurer i taget. Räkna ca 2-3 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Lägg över på en tallrik.
  5. Sprid ut socker på en tallrik. Gillar du kanel så blandar du det i sockret.
  6. Vänd krabbelurerna i sockret och servera dem med önskade tillbehör. Ex. vispad grädde, färska bär och sylt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-12-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer