Krabbelurer

Krabbelurer är en slags små plättar eller minipannkakor som vänds i socker och kanel (valfritt) vid servering. Goda med sylt som Drottningsylt, jordgubbssylt eller hallonsylt, färska bär och grädde till efterrätt, dessert, frukost eller brunch. 

Du kan laga och steka krabbelurerna i ett plättjärn, plättlägg eller i en vanlig stekpanna. 

Andra goda varianter till krabbelurer är att servera dem med äppelmos och vända i socker blandat i lite kanel. Eller steka äppelskivor i smör till. Vidare kan man ha naturell yoghurt, kvarg eller matyoghurt till. Färska bär, färsk ananas, granatäpple eller annan frukt och bär passar också. Man kan också toppa med nötter som hackad mandlar, hasselnötter eller valnötter. Man kan strö över kokosflingor, sesamfrön, solroskärnor och annat gott. 

12 krabbelurer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 ägg, stor storlek
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 30 gram smör att steka i
  • 0,5 dl strösocker till servering
  • 2 tsk kanel (valfritt) till servering
  • Förslag på tillbehör: 3 dl grädde att vispa
  • 5 dl sylt ex. Drottningsylt

Tillagning

  1. Blanda vetemjölk, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  2. Tillsätt ägg och hälften av mjölken. Rör ut klumpar. Tillsätt resten av mjölken och rör till en jämn smet.
  3. Värm ett plättlägg eller stekpanna.
  4. Tillsätt någon tsk smör och smält det. Stek och grädda några krabbelurer i taget. Räkna ca 2-3 minuter på varje sida tills de fått fin färg. Lägg över på en tallrik.
  5. Sprid ut socker på en tallrik. Gillar du kanel så blandar du det i sockret.
  6. Vänd krabbelurerna i sockret och servera dem med önskade tillbehör. Ex. vispad grädde, färska bär och sylt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer