Ärtsoppa

Koka egen klassisk svensk ärtsoppa. Det är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Här kokt med rimmat sidfläsk, torkade gula ärter och timjan.

Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa utan fläsk - tillsätt då mer salt och en till lök.

Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och går utmärkt att frysa in. Det är ingen idé att koka soppa på mindre än 500 gram ärtor tycker jag.

Att servera till:

Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt. Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.

Med fläsklägg:

Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk. Här hittar du hela receptet med fläsklägg.

I tryckkokare:

Ärtsoppan kan även kokas klart snabbare på 30 minuter i tryckkokare. Smidigt om man har ont om tid.

6-8 portioner ärtsoppa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 dag 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 500 gram gula ärter
  • 1,5 liter vatten till kokning
  • 250 g rimmat sidfläsk
  • 1 gul lök
  • 1 morot (valfritt)
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad mejram
  • 1 lagerblad
  • 3 kryddpeppar

Tillagning

  1. Lägg ärtorna i blöt över natten övertäckta i en stor kastrull eller skål.
  2. Häll av och lägg i en stor kastrull, tillsätt vatten och börja koka.
  3. Skiva eller hacka lök och tillsätt den. Skala och tärna morot och tillsätt.
  4. Lägg i fläsk, lagerblad och kryddpeppar.
  5. Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme - rör om då och då. När soppan kokat så mosa till ärtorna med en potatisstöt eller slev och smaka på ärtorna så att de är mjuka och som du vill ha dem. Tjocknar soppan inte så koka på låg värme med lock - upp till 3,5 timmar funkar - låt den stå och puttra bara. Rör då och då. Blir ärtsoppan för tjock tillsätter du lite mer vatten.
  6. Ta upp fläsk och skär i kuber och lägg tillbaks.
  7. Smaka av och koka upp ärtsoppan med kryddor som timjan, vitpeppar, mejram och salt. Köttbuljong eller grönsaksbuljong kan man också smaksätta med - dock sparsamt.
  8. Servera ärtsoppan med senap. Grovkornig söt senap tycker jag är godast.
E-mail
Medel: 4.1 (63 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer