Plättårta eller plättatårta

Introduktion och förberedelse

Plättårta är en tårta med plättar varvade med sylt och vispad grädde. Som en pannkakstårta fast med plättar.

Plättatårta säger min farmor från Skåne att det hette förr.

Du kan grädda pannkakor istället för plättar av samma smet.

Jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller blåbärssylt är gott till plättarna.

Istället för enbart vetemjöl kan du ta hälften grahamsmjöl.

6 portioner plättårta eller plättatårta

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör eller margarin
  • 0,5 tsk bakpulver (valfritt)
  • 50 gram mjukt smör eller flytande margarin att steka i

Tillagning

  1. Blanda mjöl, salt och socker i en skål.
  2. Rör ner 0,5 tsk bakpulver i mjölet om du vill ha mycket frasiga och fluffiga plättar.
  3. Vispa ner mjölk lite i taget och sedan ägg ett i taget. Vispa ihop till en jämn plättsmet.
  4. Smält 3 msk smör eller margarin och rör i det i plättsmeten.
  5. Låt gärna plättsmeten stå i 2 timmar så blir den bäst. Det går bra att steka direkt eller helst vänta iallafall 10 minuter så att mjölet får svälla lite.
  6. Hetta upp plättlaggen eller en stekpanna.
  7. Smörj med lite smör, vispa upp smeten och häll i ett tunt lager smet ca 3/4 dl för varje plätt.
  8. Grädda plättarna ljusbruna på undersidan i någon minut på strax över medelvärme. Vänd dem sedan och grädda andra sidan.
  9. Lägg upp plättarna på fat eller tallrik efter hand och låt dem svalna.
  10. Lägg ett lager plättar på en stor tallrik eller fat.
  11. Varva med 2 msk sylt och 2 msk vispad grädde, lägg sedan ett nytt lager plättar samt sedan sylt och grädde osv till 3-4 varv och du har en plättårta eller plättatårta som de sa förr i Skåne.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31