Morotssallad

En sallad med marinerade morötter med olivolja, vinäger, persilja, basilika, vitlök, ingefära, honung samt chili. Morotssallad passar på buffé, middag, fest, vardags samt tillbehör till det mesta.

Lätt och billigt att laga till många. Tips är att använda en mandolin eller matberedare att skiva morötterna med om du lagar till många.

Köp gärna goda söta ekologiska morötter. Stora vintermorötter går fint.

Varianter:

  • Marinaden kan du variera med örter och smaker du gillar.
  • Olivoljan kan bytas mot svensk kallpressad rapsolja;
  • Vinägern kan du välja röd, vit eller balsamvinäger eller cidervinäger;
  • Örter som timjan, dragon, rosmarin passar också;
  • Istället för honung kan du ta lite socker; lite apelsinjuice är också gott;
  • Sesamolja och sesamfrön samt hackad röd chili och soja ger en asiatisk touch gärna med färsk koriander.
  • Curry är också gott att smaksätta morotssallad med.
  • Vidare är det gott att blanda morötterna med skivad rödlök, rostade valnötter, sesamfrön, solrosfrön, kokta gröna bönor osv.

4 portioner morotssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 kg, ca 6 stora morötter eller 8-10 knipp- eller vårmorötter
  • 6 msk god olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
  • 3 msk god vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad färsk basilika eller 2 krm torkad basilika
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 gul lök

Tillagning

  1. Skala morötterna. Skär bort fästet.
  2. Skär morötterna i sneda slantar ca 2-3 mm tjocka (ev. på mandolin eller i matberedare) eller grova stavar ca 5 cm långa.
  3. Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  4. Koka morötterna i 3-4 minuter. De ska ha tuggmotstånd och vara lätt kokta.
  5. Häll av morötterna i durkslag. Skölj dem med kallt vatten så de blir ljumma.
  6. Blanda olivolja, vinäger, hackad persilja, basilika, honung, chiliflakes samt salt och peppar i en skål. Skala och finhacka vitlök, ingefära samt gul lök och rör i marinaden.
  7. Blanda ner morötterna.
  8. De marinerade morötterna kan serveras direkt eller stå och få mer smak i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.