Morotssallad

En sallad med marinerade morötter med olivolja, vinäger, persilja, basilika, vitlök, ingefära, honung samt chili. Morotssallad passar på buffé, middag, fest, vardags samt tillbehör till det mesta. Lätt och billigt att laga till många (speciellt om du använder en mandolin eller matberedare att skiva morötterna med).

Marinaden kan du variera med örter och smaker du gillar. Olivoljan kan bytas mot svensk kallpressad rapsolja; vinägern kan du välja röd, vit eller balsamvinäger eller cidervinäger; örter som timjan, dragon, rosmarin passar också; istället för honung kan du ta lite socker; lite apelsinjuice är också gott; sesamolja och sesamfrön samt hackad röd chili och soja ger en asiatisk touch gärna med färsk koriander.

Curry är också gott att smaksätta morotssallad med. Vidare är det gott att blanda morötterna med skivad rödlök, rostade valnötter, sesamfrön, solrosfrön, kokta gröna bönor osv.

4 portioner morotssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 kg, ca 6 stora morötter eller 8-10 knipp- eller vårmorötter
  • 6 msk god olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
  • 3 msk god vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad färsk basilika eller 2 krm torkad basilika
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 gul lök

Tillagning

  1. Skala morötterna. Skär bort fästet.
  2. Skär morötterna i sneda slantar ca 2-3 mm tjocka (ev. på mandolin eller i matberedare) eller grova stavar ca 5 cm långa.
  3. Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  4. Koka morötterna i 3-4 minuter. De ska ha tuggmotstånd och vara lätt kokta.
  5. Häll av morötterna i durkslag. Skölj dem med kallt vatten så de blir ljumma.
  6. Blanda olivolja, vinäger, hackad persilja, basilika, honung, chiliflakes samt salt och peppar i en skål. Skala och finhacka vitlök, ingefära samt gul lök och rör i marinaden.
  7. Blanda ner morötterna.
  8. De marinerade morötterna kan serveras direkt eller stå och få mer smak i kylen.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer