Morotssallad

Introduktion och förberedelse

En sallad med marinerade morötter med olivolja, vinäger, persilja, basilika, vitlök, ingefära, honung samt chili.

Morotssallad passar på buffé, middag, fest, vardags samt tillbehör till det mesta.

Val av morötter

Köp gärna goda söta ekologiska morötter. Stora vintermorötter går utmärkt men även späda fina knippmorötter. Och så gärna svenska morötter förstås.

Lättlagat till många

Lätt och billigt att laga till många. Tips är att använda en mandolin eller matberedare att skiva morötterna med om du lagar till många. Smidigast är då stora vintermorötter som du skalar först.

Varianter

En annan variant på marinerade morötter är att laga en varm morotssallad med poppade senapsfrön.

  • Marinaden kan du variera med örter och smaker du gillar.
  • Olivoljan kan bytas mot svensk kallpressad rapsolja;
  • Vinägern kan du välja röd, vit eller balsamvinäger eller cidervinäger;
  • Örter som timjan, dragon, rosmarin passar också;
  • Istället för honung kan du ta lite socker; lite apelsinjuice är också gott;
  • Sesamolja och sesamfrön samt hackad röd chili och soja ger en asiatisk touch gärna med färsk koriander.
  • Curry, garam masala och spiskummin är också gott att smaksätta morotssallad med.
  • Vidare är det gott att blanda morötterna med skivad rödlök, rostade valnötter, sesamfrön, solrosfrön, pumpafrön.
  • Gör morotsalladen matigare med kokta gröna sojabönor, kokta vita bönor, kokta linser, strimlad grönkål, vitkål, rödkål, spetskål, kålrot, palsternacka, zucchini, rostad paprika, kokt matvete eller bulgur med mera.

4 portioner morotssallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 kg, ca 6 stora morötter eller 8-10 knipp- eller vårmorötter
  • 6 msk god olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
  • 3 msk god vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 msk hackad färsk basilika eller 2 krm torkad basilika
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 1 krm chiliflakes
  • 0,5 gul lök

Tillagning

  1. Skala morötterna. Skär bort fästet.
  2. Skär morötterna i sneda slantar ca 2-3 mm tjocka (ev. på mandolin eller i matberedare) eller grova stavar ca 5 cm långa.
  3. Koka upp 0,5 liter vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  4. Koka morötterna i 3-4 minuter. De ska ha tuggmotstånd och vara lätt kokta.
  5. Häll av morötterna i durkslag. Skölj dem med kallt vatten så de blir ljumma.
  6. Blanda olivolja, vinäger, hackad persilja, basilika, honung, chiliflakes samt salt och peppar i en skål. Skala och finhacka vitlök, ingefära samt gul lök och rör i marinaden.
  7. Blanda ner morötterna.
  8. De marinerade morötterna kan serveras direkt eller stå och få mer smak i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-26

Tillbehör och liknande recept: