Rostad paprika

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rostad paprika - ett grundrecept på hur du rostar röd och gul paprika i ugnen som du sedan enkelt skalar. Paprikan blir jättegod, mjuk, söt och aromatisk.

Välj röd och gul paprika. Grön paprika är svår att skala. Paprikan har jag rostat i ugnen men man kan också grilla dem på utegrill.

Du kan ta fin och dyr balsamvinäger och kallpressad olivolja eller annan lagrad vinäger ex. äppelcidervinäger och annan olja som svensk kallpressad rapsolja, nötolja eller avokadoolja.

Paprikan kan förberedas i god tid och håller sig i kylen blandad med olja någon vecka och blir bara godare.

Serveringsförslag

  • Gott som aptitretare, förrätt, till drinken, buffén, som tapas eller liknande.
  • Paprikan kan sedan användas i sallad, som tillbehör, till förrätter eller till buffé med andra tillbehör och smaksättningar.
  • Den blir också jättegod att helt enkelt serveras som den är med lite olivolja, balsamvinäger, nymalen svartpeppar samt flingsalt.
  • Du kan även skära paprikan i strimlor samt blanda och nästan täcka med mer olivolja och förvara i kylen ännu längre. Ta fram i god tid till servering så att olivoljan mjuknar eller använd en rapsolja eller solrosolja som ej stelnar i kylen. Man kan också ha i balsamvinäger, någon klyfta vitlök, någon kvist färsk timjan och rosmarin för en god marinerad rostad paprika - förvara i kylen. Ett jättegott tillbehör till allt.
  • Några andra förslag är att servera paprikan med sardeller, vitlök och kapris eller med Chèvre, svensk honung, balsamvinäger och rostade små bröd - crostinis. Vidare kan man toppa med svarta oliver, fetaost, soltorkade tomater och inlagda kronärtsskockor, babyspenat, ruccola eller annan sallad.
  • Eller ha till en större sallad med mer grönsallad och Dijondressing eller mer balsamvinäger, olivolja, salt och peppar.
  • Paprikan blir också god kall som fyllning i ex. mackor som ciabattas.

4 port rostad paprika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • Förslag till servering: 4 msk olivolja
  • 4 tsk fin balsamvinäger
  • 1 krm salt eller 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 65 gram machesallad, babyspenat eller blandad grönsallad
  • 1/2-1 baguette - förslagsvis 12 skivor på 1/2 cm i tjocklek

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj paprikor. Dela paprikor och skär bort kärnor och blomfäste. Skär även rent inne i paprikan från vitt.
  3. Lägg paprikahalvorna på ett bakplåtspapper på en plåt - paprikorna med skalel upp och skarven nedåt. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter tills de har lite svarta brända fläckar på toppen.
  4. Låt svalna övertäckta med kökshandduk eller lägg i en skål direkt från ugnen och täck med plastfilm. Låt stå i 20 minuter.
  5. Skär halvorna i halvor på längden och dra av samt pilla bort skinnet. Skär bort ev. brända kanter. Lägg på ett fat.
  6. Hit kan du förbereda och förvara i kylen blandade med olivolja någon till några dagar innan servering.
  7. Förslag till servering med crostinis: Låt ugnen stå på 200 grader. Skär baguette i 0,5 cm skivor -räkna 2-3 per portion - och vänd runt dem med några msk olivolja. Bred ut på en plåt med baklåtspapper. Rosta dem tills de fått lite färg ca 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna något till servering. Lägg i en skål. Kan rostas några timmar innan om man vill förbereda.
  8. Lägg upp paprikabitarna på fat i ett fint mönster ex som en solfjäder. Ringla över olivolja, balsamvinäger samt strö över flingsalt och toppa med nymald svartpeppar.
  9. Servera och lägg paprikabitar på de rostade bröden samt ha eventuellt lite grönsallad till.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-25

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.