Sallad med Puylinser, morot och kålrabbi

Introduktion och förberedelse

Blanda en linssallad av kokta fina Puylinser, morot och kålrabbi samt en enkel dressing med olivolja, vinäger och salt.

Puylinser - extra fina delikatesslinser

Puylinser är ursprungskyddade och bland de godaste linserna, tycker jag. De odlas runt byn le Puy i franska Auvergne.

Le Puy linser är svåra att hitta i Sverige. Urtekram har en sort de kallar Delikatesslinser som är från Kanada men i Le Puy - stil. Det blir också gott med Belugalinser eller svarta linser. Kolla på nätet eller någon eko-butik när dig.

Koktiden är runt 25 minuter - prova så de är mjuka - annars koka lite till. Följ anvisningar på paketet. Koka gärna ett helt paket och frys in det som blir över till en annan dag.

Salladen är god, nyttig och billig som matigt och mättande tillbehör och sidosallad till middag, lunch eller buffé.

Lätt att dubbla till många.

Varianter

  • Du kan laga salladen med andra linser som röda, svarta eller gröna linser. Belugalinser blir också mycket goda.
  • En variant är att blanda i kokt matvete, couscous, quinoa eller bulgur för ett extra matigt tillbehör.
  • Lyxig variant med paprika, tomat och svarta linser samt lagrad balsamvinäger.
  • Med grönsallad, tomat och oliver för ett salladstillbehör.
  • Salladen blir vegan om du utesluter eller byter ut honungen mot något krm socker.

4 portioner sallad med Puylinser, morot och kålrabb

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 dl okokta Puylinser
  • 1/2 morot
  • 1/2 kålrabbi
  • 1/2 rödlök
  • DRESSING: 2 msk olivolja eller rapsolja
  • 1 msk vinäger - lagrad röd-, vit- eller balsamvinäger
  • 1/2 tsk flytande honung
  • 1 krm flingsalt

Tillagning

  1. Koka linserna enligt paket. Skölj dem, lägg dem i en kastrull och täck med vatten upp några cm över linserna. Tillsätt en halv tsk salt. Koka upp och låt koka på låg värme under lock i 20-25 minuter eller tills de är mjuka. Häll av i durkslag.
  2. Skala och strimla rödlök.
  3. Skala och skär morot i små bitar eller riv den grovt.
  4. Skär bort skal på kålrabbi och skär den i små bitar.
  5. Blanda morot, rödlök och kålrabbi med de varma linserna.
  6. Smaksätt linssalladen med honung, olivolja, vinäger och flingsalt.
  7. Lägg upp linserna på fat och servera ljumma eller låt svalna helt och förvara i kylen fram till servering. Är goda ljumma eller kalla men också varma.
  8. Kan även garneras med hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06