Varm morotssallad med poppade senapsfrön

Introduktion och förberedelse

Bjud på en varm sallad med frästa morötter smaksatt med poppade bruna senapsfrön, vitlök, rödlök, honung, lime och persilja.

Laga gärna salladen med svenska råvaror som ekologiska morötter, rapsolja, senapfrön, persilja, vitlök, honung och rödlök. Allt utom lime och flingsalt kan du hitta från Sverige.

Serveringsförslag

  • Passar som grönsakstillbehör till det mesta.
  • Servera som vegetarisk rätt. Då kan du även toppa med smulad fetaost, stekt halloumi eller stekost, tzayspett, quornfilé, tempeh eller seitan. Då kan du räkna lite mer per portion - förslagsvis att nedan recept för fyra räcker till två.
  • Som kall sallad på buffé och salladsbord. Ska du laga till många på en buffé så kan du slanta morötterna i en matberedare.
  • Med senapfröna passar morotssalladen även fint att duka upp på julbord.

Varianter

En annan variant på morotssallad är marinerade morötter.

Annat som passar att blanda i morotssalladen är:

  • På slutet kan du blanda i ett rivet äpple; 1-2 riven skalad färsk rödbeta; en liten påse babyspenat.
  • Steka med slantad persiljerot, palsternacka, purjolök eller tärnad kålrot, gulbeta, rödbeta, kålrabbi, rotselleri, vitkål eller grönkål.
  • Blanda ut med två msk vatten och 4 msk chiafrön och låt stå i 20 minuter på slutet för en chia- och morotssallad.
  • Blanda i 1-2 dl kokt bulgur, matvete, råris eller couscous på slutet för en matigare sallads - och grönsakstillbehör.
  • Brunt senapsfrö kan bytas mot gult senapsfrön eller så kan du blanda.
  • Du kan steka i smör istället för olja.
  • Lime kan bytas mot citron eller någon tsk mild vinäger som vit balsamvinäger, risvinäger eller cidervinäger.

Garnering

  • Hackad blad- eller kruspersilja passar att garnera med men även färsk basilika, oregano, strimlad salladslök eller gräslök.
  • Toppa med rostade pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller rostade nötter som valnötter, hasselnötter eller cashewnötter. Rosta några minuter i en torr panna under omrörning.

Frästa eller stekta morötter i panna med smaksättning
Frästa eller stekta morötter blir goda med senapsfrön, vitlök, rödlök, lime samt persilja - en varm morotssallad. Välj svenska goda ekologiska morötter.

4 portioner varm morotssallad med senapsfrön

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram, 3-6 ekologiska morötter, svenska
  • 1 påse bruna senapsfrön, 28 gram
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 1/2 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk svensk honung
  • 1/2 lime
  • 1 tsk flingsalt
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skala och slanta morötter fint. Gärna lite på snedden.
  2. Skala och hacka rödlöken samt vitlöken.
  3. Hacka persilja.
  4. Värm en stor stekpanna eller stekgryta och tillsätt olja.
  5. Stek och fräs morötterna på lite över medelvärme i en minut. Rör då och då.
  6. Tillsätt rödlöken och stek ytterligare fem minuter. Rör då och då.
  7. Värm senapsfröna i en torr stekpanna med lock. Värm upp tills de poppat någon minut - skaka om under tiden. Häll över på en tallrik eller fat till senare.
  8. Tillsätt vitlöken till morötterna och stek en halv minut. Rör.
  9. Skölj och riv skalet av en halva lime. Pressa ur saften.
  10. Tillsätt limeskalet och limesaften till morötterna.
  11. Smaka av morotssalladen med honung och salt.
  12. Servera morotssalladen varm, ljummen eller kall.
  13. Garnera gärna med hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 87 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.