Mandelkaka med citron
Mandelkaka med citron - en italiensk saftig kaka med mandelmjöl som smaksätts med citron och toppas med flagad mandel och florsocker.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med olivolja och mandelmjöl.
- Smörj en rund springform med olivolja och lite mandelmjöl.
- Blanda mandelmjöl, bakpulver, vetemjöl, salt och vaniljsocker i en bunke.
- Vispa ägg och socker fluffigt i 3 minuter.
- Vispa ner olivoljan lite i taget i äggblandningen.
- Riv skal från halva citronen och pressa ur saft. Vispa i äggblandningen.
- Rör i mjölblandningen i äggblandningen till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
- Sikta florsocker över kakan vid servering.
Serveringsförslag
- Kakan är god nybakt till fika som den är.
- Till fest kan den serveras med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.
Varianter
- En variant är mjuk mandelkaka med mald mandel i smeten istället för mandelmjöl.
- Eller att ha i ricotta i smeten. Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal