Mandelkaka med citron

Mandelkaka med citron - en italiensk saftig kaka med mandelmjöl som smaksätts med citron och toppas med flagad mandel och florsocker.

10 till 12 portioner, 1 mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg M/L
  • 2 dl strösocker
  • 1 citron, 250 gram
  • 1 dl olivolja
  • 50 gram flagad mandel
  • 1 tsk olivolja att smörja formen med
  • 3 msk mandelmjöl att bröa formen med
  • 1/2 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med olivolja och mandelmjöl.
  3. Smörj en rund springform med olivolja och lite mandelmjöl.
  4. Blanda mandelmjöl, bakpulver, vetemjöl, salt och vaniljsocker i en bunke.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt i 3 minuter.
  6. Vispa ner olivoljan lite i taget i äggblandningen.
  7. Riv skal från halva citronen och pressa ur saft. Vispa i äggblandningen.
  8. Rör i mjölblandningen i äggblandningen till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  12. Sikta florsocker över kakan vid servering.
Ingredienser till mandelkakan: ägg, socker, vetemjöl, bakpulver, mandelmjöl, citron, olivolja, flagad mandel samt salt.
Ingredienser till mandelkakan: ägg, socker, vetemjöl, bakpulver, mandelmjöl, citron, olivolja, flagad mandel samt salt.
Smörj en rund springform med olivolja och lite mandelmjöl. Blanda mandelmjöl, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke. Vispa ägg och socker fluffigt. Riv skal från citron och pressa ur saft.
Smörj en rund springform med olivolja och lite mandelmjöl. Blanda mandelmjöl, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke. Vispa ägg och socker fluffigt. Riv skal från citron och pressa ur saft.
Grädda kakan till fin färg.
Grädda kakan till fin färg.

Serveringsförslag

  • Kakan är god nybakt till fika som den är.
  • Till fest kan den serveras med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.

Varianter

  • En variant är mjuk mandelkaka med mald mandel i smeten istället för mandelmjöl.
  • Eller att ha i ricotta i smeten. Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.

En kaka med mandelmjöl och flagad mandel samt smak av citron.
En kaka med mandelmjöl och flagad mandel samt smak av citron.

E-mail
Medel: 3.6 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-24

Tillbehör och liknande: