Mandelkaka med citron

Introduktion och förberedelse

Mandelkaka med citron - en italiensk saftig kaka med mandelmjöl som smaksätts med citron och toppas med flagad mandel och florsocker.

Serveringsförslag

  • Kakan är god nybakt till fika som den är.
  • Till fest kan den serveras med lättvispad grädde och gärna frukt som marinerade plommon till.

Varianter

  • En variant är mjuk mandelkaka med mald mandel i smeten istället för mandelmjöl.
  • Eller att ha i ricotta i smeten. Eller prova den svenska klassikern Kronans kaka - mandelkaka med mosad kokt potatis.

En kaka med mandelmjöl och flagad mandel samt smak av citron.
En kaka med mandelmjöl och flagad mandel samt smak av citron.

10 till 12 portioner, 1 mandelkaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1,25 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg M/L
  • 2 dl strösocker
  • 1 citron, 250 gram
  • 1 dl olivolja
  • 50 gram flagad mandel
  • 1 tsk olivolja att smörja formen med
  • 3 msk mandelmjöl att bröa formen med
  • 1/2 dl florsocker till garnering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Smörj och bröa en rund form 24 cm i diameter gärna med löstagbar kant med olivolja och mandelmjöl.
  3. Smörj en rund springform med olivolja och lite mandelmjöl.
  4. Blanda mandelmjöl, bakpulver, vetemjöl, salt och vaniljsocker i en bunke.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt i 3 minuter.
  6. Vispa ner olivoljan lite i taget i äggblandningen.
  7. Riv skal från halva citronen och pressa ur saft. Vispa i äggblandningen.
  8. Rör i mjölblandningen i äggblandningen till en jämn smet.
  9. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något innan servering.
  12. Sikta florsocker över kakan vid servering.
E-mail
Medel: 3.6 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 232 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-24

Tillbehör och liknande recept: