Röda vinbärssylt
Introduktion och förberedelse
Röda vinbärssylt - gör en hemgjord sylt på röda vinbär och socker.
Serveringsförslag
- Gott till gröt, till frukostfilen, flingorna, scones, rostmackan, pannkakor men även till dessertostar på ostbrickan.
- Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till dessert, söta bakverk, kakor som rödavinbärsgrottor samt desserter - prova att skeda över pannacotta eller cheesecake med mera.
Hållbar sylt
- Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
- Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Tillagning
- Rensa de röda vinbären.
- Koka bären med vattnet på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull med tjock botten.
- Rör i sockret samt citronsaft och låt koka i 5 minuter till. Sylten ska börja bli genomskinlig och geléa sig på ytan.
- Skumma bort skum från röda vinbärssylten med en slev.
- Ös upp sylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Vänd dem upp och ner och låt dem svalna.
- Förvara röda vinbärssylten svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal