Röda vinbärssylt

Röda vinbärssylt - gör en hemgjord sylt på röda vinbär och socker.

1,2 liter vinbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1,5 liter röda vinbär, frysta eller färska
  • 0,5 dl vatten
  • 800 gram socker eller syltsocker (skippa då natriumbensoat och citron nedan)
  • 1 krm natriumbensoat (valfritt konserveringsmedel)
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa de röda vinbären. Mät upp bären i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vatten.
  2. Koka bären med vattnet på medelvärme i 10 minuter.
  3. Ta lite av sylten i en kopp eller liknande och rör ut natriumbensoaten. Tillsätt sedan till sylten och rör runt.
  4. Pressa saft från citron eller använd köpt pressad citron. Tillsätt till sylten.
  5. Rör i sockret och låt koka i 5 minuter till på hög värme. Sylten ska börja bli genomskinlig och geléa sig på ytan.
  6. Skumma gärna bort eventuellt skum från ytan med en slev.
  7. Ös upp sylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Tips är att använde en tratt. Låt dem svalna helt.
  8. Förvara sylten svalt och mörkt. Gärna i kylen - speciellt om du ej tillsatt konserveringsmedel natriumbensoat. Öppnad burk förvaras i kylen.
Till sylten behöver du frysta eller färska röda vinbär, natriumbensoat, pressad citron, vatten samt socker.
Till sylten behöver du frysta eller färska röda vinbär, natriumbensoat, pressad citron, vatten samt socker.
Mät upp bären i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vatten.
Mät upp bären i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vatten.
Koka bären med vattnet på medelvärme i 10 minuter.
Koka bären med vattnet på medelvärme i 10 minuter.
Blanda ut natriumbensoat i lite av vinbären.
Blanda ut natriumbensoat i lite av vinbären.
Tillsätt natriumbensoat och pressad citron till vinbären.
Tillsätt natriumbensoat och pressad citron till vinbären.
Tillsätt socker och rör runt.
Tillsätt socker och rör runt.
Koka sylten i 5 minuter till på hög värme.
Koka sylten i 5 minuter till på hög värme.
Fördela den varma sylten i rena syltburkar med lock. Sätt på locket.
Fördela den varma sylten i rena syltburkar med lock. Sätt på locket.
Låt svalna helt och förvara kallt i kylen eller mörkt och svalt.
Låt svalna helt och förvara kallt i kylen eller mörkt och svalt.
Vinbärssylten passar till det mesta - till gröten eller likt lingonsylt till maten.
Vinbärssylten passar till det mesta - till gröten eller likt lingonsylt till maten.
Sylten passar även som fyllning i vinbärsgrottor eller syltkakor med mera.
Sylten passar även som fyllning i vinbärsgrottor eller syltkakor med mera.

Serveringsförslag

Hållbar sylt

  • Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
  • Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.

Varianter

  • Istället för röda vinbär kan du koka sylten med svarta vinbär, vita vinbär eller blanda efter tycke. 
  • Andra bär och liknande som passar att blanda med vinbären är krusbär, rabarber eller äpple. 
  • Gott att smaksätta med är en tsk krossad kardemumma, en bit vaniljstång och/eller liten bit stjärnanis. 
  • Du kan även göra marmelad på vinbären om du vill ha fastare variant som passar bättre till smörgås och scones med mera.  

Med syltsocker

Byter du strösocker mot syltsocker så kan du utesluta natriumbensoat samt pressad citron. 

E-mail
Medel: 4 (295 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-29

Tillbehör och liknande:

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé...