Röda vinbärssylt
Röda vinbärssylt - gör en hemgjord sylt på röda vinbär och socker.
Tillagning
- Rensa de röda vinbären. Mät upp bären i en tjockbottnad kastrull och tillsätt vatten.
- Koka bären med vattnet på medelvärme i 10 minuter.
- Ta lite av sylten i en kopp eller liknande och rör ut natriumbensoaten. Tillsätt sedan till sylten och rör runt.
- Pressa saft från citron eller använd köpt pressad citron. Tillsätt till sylten.
- Rör i sockret och låt koka i 5 minuter till på hög värme. Sylten ska börja bli genomskinlig och geléa sig på ytan.
- Skumma gärna bort eventuellt skum från ytan med en slev.
- Ös upp sylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Tips är att använde en tratt. Låt dem svalna helt.
- Förvara sylten svalt och mörkt. Gärna i kylen - speciellt om du ej tillsatt konserveringsmedel natriumbensoat. Öppnad burk förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Gott till gröt, till frukostfilen, flingorna, scones, rostmackan, pannkakor men även till dessertostar på ostbrickan.
- Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till dessert, söta bakverk, kakor som rödavinbärsgrottor samt desserter - prova att skeda över pannacotta eller cheesecake med mera.
- Sylten passar även att servera till husmanskost likt lingonsylt.
Hållbar sylt
- Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
- Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Varianter
- Istället för röda vinbär kan du koka sylten med svarta vinbär, vita vinbär eller blanda efter tycke.
- Andra bär och liknande som passar att blanda med vinbären är krusbär, rabarber eller äpple.
- Gott att smaksätta med är en tsk krossad kardemumma, en bit vaniljstång och/eller liten bit stjärnanis.
- Du kan även göra marmelad på vinbären om du vill ha fastare variant som passar bättre till smörgås och scones med mera.
Med syltsocker
Byter du strösocker mot syltsocker så kan du utesluta natriumbensoat samt pressad citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal