Röda vinbärssylt

Introduktion och förberedelse

Röda vinbärssylt - gör en hemgjord sylt på röda vinbär och socker.

Serveringsförslag

Hållbar sylt

  • Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
  • Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.

1,5 liter vinbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg röda vinbär, cirka 1,5 liter
  • 0,5 dl vatten
  • 800 gram socker eller syltsocker (skippa då konserveringsmedlet natriumbensoat nedan)
  • 1 krm natriumbensoat (valfri, konserveringsmedel)
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa de röda vinbären.
  2. Koka bären med vattnet på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Rör i sockret samt citronsaft och låt koka i 5 minuter till. Sylten ska börja bli genomskinlig och geléa sig på ytan.
  4. Skumma bort skum från röda vinbärssylten med en slev.
  5. Ös upp sylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Vänd dem upp och ner och låt dem svalna.
  6. Förvara röda vinbärssylten svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (160 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-08