Röda vinbärssylt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Röda vinbärssylt - en hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.

Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.

Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.

Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.

1,5 liter vinbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg röda vinbär, cirka 1,5 liter
  • 0,5 dl vatten
  • 800 gram socker eller syltsocker (skippa då konserveringsmedlet natriumbensoat nedan)
  • 1 krm natriumbensoat (valfri, konserveringsmedel)
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa de röda vinbären.
  2. Koka bären med vattnet på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull med tjock botten.
  3. Rör i sockret samt citronsaft och låt koka i cirka 5 minuter till. Sylten ska börja bli genomskinlig och geléa sig på ytan. Har du en digital termometer så kan du mäta temperaturen och koka tills sylten håller 106 grader.
  4. Skumma bort skum från röda vinbärssylten med en slev.
  5. Ös upp sylten i rena glasburkar medan sylten är varm och förslut direkt. Vänd dem upp och ner och låt dem svalna.
  6. Förvara röda vinbärssylten svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (81 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.