Grillad marinerad fläskkarré

Introduktion och förberedelse

Grillad marinerad fläskkarré med vitlök, ingefära, soja och honung. En enkel och god marinad när du vill grilla fläskkarré. Passar även att grilla annat som fläskfilé eller fläskytterfilé.

Förslag på tillbehör är som på bilden grillad paprika och grilltomat, klyftpotatis samt kall och enkel yoghurtsås med lime- och vitlök.

Fläskkarrén kan också stekas i grillpanna eller grillas i bitar på spett. Marinaden ger lika god smak åt fläskfilé, kotlettrad eller kyckling.

4 portioner grillad marinerad fläskkarré

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja eller annan matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 msk rödvinsvinäger (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram potatis av fast sort
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 tomater
  • 1 röd eller gul paprika
  • 3 dl matyoghurt
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda marinaden: skala och pressa vitlök. Skala och finriv eller hacka ingefäran. Blanda i en skål med soja, honung, vinäger samt salt och svartpeppar. Lägg i köttet och arbeta in marinaden. Låt marinera medan du förbereder resten. Karrén kan också marineras längre övertäckt i kylen.
  3. Skala ev. potatisen och klyfta den. Skölj och skär paprikan i stora bitar.
  4. Blanda potatis och paprika med olivolja, salt och peppar i en ugnsform och stek den i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd ev. efter halva tiden.
  5. Dela tomaterna i halvor. Lägg i en liten ugnsform med lite olivolja. Ugnstek i 20 minuter under potatisen.
  6. Värm grillen under tiden.
  7. Blanda såsen av matyoghurt, limesaft, pressa vitlök, salt och olivolja i en skål.
  8. Grilla fläskkarrén på båda sidor i ca 4 minuter vardera sida tills köttet är genomstekt men ej brännt. Skär ett snitt i en köttbit och se så att köttet är genomstekt. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering.
  9. Servera fläskkarrén med klyftpotatisen, paprikan, tomaterna och såsen.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept