Grillad marinerad fläskkarré

Grillad marinerad fläskkarré med vitlök, ingefära, soja och honung. Förslag på tillbehör som på bilden är grillad paprika och tomat, klyftpotatis samt lime- och vitlökssås. 

Fläskkarrén kan också stekas i grillpanna eller grillas i bitar på spett. Marinaden ger lika god smak åt fläskfilé, kotlettrad eller kyckling.

4 portioner grillad marinerad fläskkarré

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja eller annan matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 msk rödvinsvinäger (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram potatis av fast sort
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 tomater
  • 1 röd eller gul paprika
  • 3 dl matyoghurt
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda marinaden: skala och pressa vitlök. Skala och finriv eller hacka ingefäran. Blanda i en skål med soja, honung, vinäger samt salt och svartpeppar. Lägg i köttet och arbeta in marinaden. Låt marinera medan du förbereder resten. Karrén kan också marineras längre övertäckt i kylen.
  3. Skala ev. potatisen och klyfta den. Skölj och skär paprikan i stora bitar.
  4. Blanda potatis och paprika med olivolja, salt och peppar i en ugnsform och stek den i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd ev. efter halva tiden.
  5. Dela tomaterna i halvor. Lägg i en liten ugnsform med lite olivolja. Ugnstek i 20 minuter under potatisen.
  6. Värm grillen under tiden.
  7. Blanda såsen av matyoghurt, limesaft, pressa vitlök, salt och olivolja i en skål.
  8. Grilla fläskkarrén på båda sidor i ca 4 minuter vardera sida tills köttet är genomstekt men ej brännt. Skär ett snitt i en köttbit och se så att köttet är genomstekt. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering.
  9. Servera fläskkarrén med klyftpotatisen, paprikan, tomaterna och såsen.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer