Grillad marinerad fläskkarré

Grillad marinerad fläskkarré med vitlök, ingefära, soja och honung. Förslag på tillbehör som på bilden är grillad paprika och tomat, klyftpotatis samt lime- och vitlökssås. 

Fläskkarrén kan också stekas i grillpanna eller grillas i bitar på spett. Marinaden ger lika god smak åt fläskfilé, kotlettrad eller kyckling.

4 portioner grillad marinerad fläskkarré

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja eller annan matolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 msk ljus japansk soja eller 1 tsk kinesisk
  • 1 tsk honung (valfritt)
  • 1 msk rödvinsvinäger (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram potatis av fast sort
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 4 tomater
  • 1 röd eller gul paprika
  • 3 dl matyoghurt
  • 1 msk limesaft
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda marinaden: skala och pressa vitlök. Skala och finriv eller hacka ingefäran. Blanda i en skål med soja, honung, vinäger samt salt och svartpeppar. Lägg i köttet och arbeta in marinaden. Låt marinera medan du förbereder resten. Karrén kan också marineras längre övertäckt i kylen.
  3. Skala ev. potatisen och klyfta den. Skölj och skär paprikan i stora bitar.
  4. Blanda potatis och paprika med olivolja, salt och peppar i en ugnsform och stek den i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd ev. efter halva tiden.
  5. Dela tomaterna i halvor. Lägg i en liten ugnsform med lite olivolja. Ugnstek i 20 minuter under potatisen.
  6. Värm grillen under tiden.
  7. Blanda såsen av matyoghurt, limesaft, pressa vitlök, salt och olivolja i en skål.
  8. Grilla fläskkarrén på båda sidor i ca 4 minuter vardera sida tills köttet är genomstekt men ej brännt. Skär ett snitt i en köttbit och se så att köttet är genomstekt. Låt gärna köttet vila någon minut innan servering.
  9. Servera fläskkarrén med klyftpotatisen, paprikan, tomaterna och såsen.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer