Lax med vitvinssås

Lax med vitvinssås och grönsaksstavar. Ett gott och klassiskt laxrecept. Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.
Det finns styckfrysta laxbitar som är goda och bra. Tina dem i kylen över natten. Eller köp färsk lax och skär i fyra bitar. Du kan välja att laga med eller utan skinn. Räkna runt 140 gram per portion utan skinn och 150 gram med skinn. Köp helst MSC märkt och krav-märkt lax.

Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemkokt fiskbuljong.

4 portioner lax med vitvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Vitvinssås: 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin utan ekfatslagring
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk hackad gräslök
  • Grönsaksstavar: 2 stora morötter
  • 0,5 purjolök
  • 200 gram rotselleri
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Laxen går snabbt så börja med tillbehör och sedan såsen.
  3. Hacka löken, sätt under tiden en stekpanna eller traktörpanna på värme.
  4. Fräs löken i smöret cirka 2 minuter.
  5. Tillsätt mjölet och rör om en minut.
  6. Häll i vittvin, vatten och buljongtärning (eller byt vatten och buljongtärning mot riktig fiskbuljong).
  7. Låt såsen koka på medelvärme minst fem minuter - rör då och då - medan du förbereder resten. Tillsätt grädden och koka upp samt håll varm. Smaka av såsen med salt och peppar.
  8. Skala morötter.
  9. Rensa och skölj purjolök.
  10. Skär rent rotselleri.
  11. Skär alla grönsaker så lika tändstickor (julienne) som möjligt. Hit kan du förbereda.
  12. Värm en ugnsfast stekpanna, salta och peppra laxen, lägg i olja och lax. Stek laxen på en sida cirka 3 minuter, vänd och sätt in pannan i ugnen, stek ytterligare 5 - 10 minuter.
  13. Fräs grönsakerna i en panna med en msk smör, salt och peppar någon minut. Häll på 1 dl vatten och täck med lock samt koka grönsakerna mjuka i 2-3 minuter.
  14. Servera laxen på en hög av grönsaksstavar, sås och valfritt tillbehör vid sidan.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer