Lax med vitvinssås
Lax med vitvinssås och grönsaksstavar av morot, purjolök och rotselleri samt serverad med fin kokt potatis.
Ett gott och klassiskt laxrecept.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Laxen går snabbt så börja med tillbehör och sedan såsen.
- Hacka löken, sätt under tiden en stekpanna eller traktörpanna på värme.
- Fräs löken i smöret cirka 2 minuter.
- Tillsätt mjölet och rör om en minut.
- Häll i vittvin, vatten och buljongtärning (eller byt vatten och buljongtärning mot riktig fiskbuljong).
- Låt såsen koka på medelvärme minst fem minuter - rör då och då - medan du förbereder resten. Tillsätt grädden och koka upp samt håll varm. Smaka av såsen med salt och peppar.
- Skala morötter.
- Rensa och skölj purjolök.
- Skär rent rotselleri.
- Skär alla grönsaker så lika tändstickor (julienne) som möjligt. Hit kan du förbereda.
- Värm en ugnsfast stekpanna, salta och peppra laxen, lägg i olja och lax. Stek laxen på en sida cirka 3 minuter, vänd och sätt in pannan i ugnen, stek ytterligare 5 - 10 minuter.
- Fräs grönsakerna i en panna med en msk smör, salt och peppar någon minut. Häll på 1 dl vatten och täck med lock samt koka grönsakerna mjuka i 2-3 minuter.
- Servera laxen på en hög av grönsaksstavar, sås och valfritt tillbehör vid sidan.
Tips
- Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.
- Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemkokt fiskbuljong.
Val av lax
- Det finns styckfrysta laxbitar som är goda och bra. Tina dem i kylen över natten. Eller köp färsk lax och skär i fyra bitar.
- Du kan välja att laga laxfilé med eller utan skinn. Räkna runt 140 gram per portion utan skinn och 150 gram med skinn.
- Köp helst MSC märkt och krav-märkt lax.
Uppskattat näringsvärde per portion: 544 kcal