Lax med vitvinssås

Lax med vitvinssås och grönsaksstavar av morot, purjolök och rotselleri samt serverad med fin kokt potatis.

Ett gott och klassiskt laxrecept.

4 portioner lax med vitvinssås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Vitvinssås: 2 msk smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin utan ekfatslagring
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk hackad gräslök
  • Grönsaksstavar: 2 stora morötter
  • 0,5 purjolök
  • 200 gram rotselleri
  • Tillbehör: 4 port kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Laxen går snabbt så börja med tillbehör och sedan såsen.
  3. Hacka löken, sätt under tiden en stekpanna eller traktörpanna på värme.
  4. Fräs löken i smöret cirka 2 minuter.
  5. Tillsätt mjölet och rör om en minut.
  6. Häll i vittvin, vatten och buljongtärning (eller byt vatten och buljongtärning mot riktig fiskbuljong).
  7. Låt såsen koka på medelvärme minst fem minuter - rör då och då - medan du förbereder resten. Tillsätt grädden och koka upp samt håll varm. Smaka av såsen med salt och peppar.
  8. Skala morötter.
  9. Rensa och skölj purjolök.
  10. Skär rent rotselleri.
  11. Skär alla grönsaker så lika tändstickor (julienne) som möjligt. Hit kan du förbereda.
  12. Värm en ugnsfast stekpanna, salta och peppra laxen, lägg i olja och lax. Stek laxen på en sida cirka 3 minuter, vänd och sätt in pannan i ugnen, stek ytterligare 5 - 10 minuter.
  13. Fräs grönsakerna i en panna med en msk smör, salt och peppar någon minut. Häll på 1 dl vatten och täck med lock samt koka grönsakerna mjuka i 2-3 minuter.
  14. Servera laxen på en hög av grönsaksstavar, sås och valfritt tillbehör vid sidan.

Tips

  • Du kan grilla, steka eller ångkoka laxen.
  • Istället för fiskbuljongtärning och vatten kan du ta hemkokt fiskbuljong.

Val av lax

  • Det finns styckfrysta laxbitar som är goda och bra. Tina dem i kylen över natten. Eller köp färsk lax och skär i fyra bitar.
  • Du kan välja att laga laxfilé med eller utan skinn. Räkna runt 140 gram per portion utan skinn och 150 gram med skinn.
  • Köp helst MSC märkt och krav-märkt lax.
E-mail
Medel: 4.2 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 544 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-31