Enkel hummersås
Enkel hummersås med färdig hummerfond. Grunden är en vitvinssås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde.
Såsen smaksätts med lite koncentrerad hummerfond.
Tillagning
- Skala och finhacka schalottenlök.
- Fräs löken i smör i en såskastrull. Spare en msk smör till slutet.
- När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
- Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
- Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
- Rör i grädde och hummerfond. Låt småkoka i 10 minuter.
- Smaka av såsen med hummerfond, salt och peppar innan servering. Vispa i en klick smör på slutet - mixa gärna upp såsen lite fluffig med stavmixer.
- Garnera och rör gärna i lite hackad gräslök på slutet.
Varianter
Vill du göra en hummersås på hummerskal så hittar du det här.
Du kan också koka egen fiskbuljong.
Man kan även ha någon msk konjak i hummersåsen om man vill lyxa till den.
Variant med maizena
Såsen kan redas med maizenastärkelse istället för vetemjöl. Då blir hummersåsen glutenfri.
Uppskattat näringsvärde per portion: 95 kcal