Enkel hummersås

Enkel hummersås med färdig hummerfond. Grunden är en vitvinssås med vitt vin, schalottenlök, fiskbuljong samt grädde. Sedan smaksätter man med lite koncentrerad hummerfond.

Vill du göra en hummersås på hummerskal så hittar du det här. Du kan också koka egen fiskbuljong. Man kan även ha någon msk konjak i hummersåsen om man vill.

Variant med maizenaredning:

Ännu enklare är det med maizenaredning istället för vetemjöl. Då blir också hummersåsen glutenfri. Byt vetemjölet mot ca 1-2 msk ljus maizenaredning.

4 portioner enkel hummersås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl fiskbuljong eller vatten och en fiskbuljongtärning
  • 2 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad hummerfond
  • 1/2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 2 msk hackad gräslök (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlök.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull. Spare en msk smör till slutet.
  3. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  4. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong (eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning). Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  5. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  6. Rör i grädde och hummerfond. Låt småkoka i 10 minuter.
  7. Smaka av såsen med hummerfond, salt och peppar innan servering. Vispa i en klick smör på slutet - mixa gärna upp såsen lite fluffig med stavmixer.
  8. Garnera och rör gärna i lite hackad gräslök på slutet.
E-mail
Medel: 3.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept