Skaldjurssås med räkor
Skaldjurssås med räkor som får god smak av skalet samt grädde, dill och lite cayennepeppar.
Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - detta är min variant med räkor.
Tillagning
- Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna och ställ i kylen så länge.
- Skala och hacka löken och tillsätt till skalen.
- Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och vatten till skalen.
- Koka skalen i 10 minuter till en skaldjursbuljong.
- Hacka dill och tillsätt gärna dillstjälkarna till skaldjursbuljongen.
- Sila av skaldjursbuljongen och släng skalen.
- Smält smör i en såskastrull och tillsätt och rör ut mjölet.
- Tillsätt buljong under omrörning till en jämn sås och koka såsen i 5 minuter.
- Tillsätt grädden samt smaka av såsen med salt, vitpeppar, cayennepeppar, hackad dill samt ev. flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond.
- På slutet har du i dina handpillade räkor. Du kan hacka dem grovt innan om du vill.
- Skaldjurssåsen med räkor är klar att servera.
Serveringsförslag
- Jag hade såsen till ugnsbakad torsk.
- Skaldjurssåsen passar till den mesta fisk som grillad lax, fiskspett, fiskbullar, fiskpaté eller pilgrimsmusslor med mera.
Varianter
- Räkor kan bytas eller blandas med kräftstjärtar.
- En lyxigare sås får du med 2 msk konjak samt smaka av med någon tsk hummerfond.
- Vidare kan man byta någon dl av vattnet mot vitt vin.
- Du kan också ha i mer grädde och/eller crème fraiche istället för vatten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal