Skaldjurssås med räkor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Skaldjurssås med räkor - god sås till fisk, fiskbullar, fiskfärs, fiskpaté eller pilgrimsmusslor mm. Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - här är en variant med räkor.

Gott i lyxigare skaldjurssås som denna räksås är 2 msk cognac samt hummerfond. Du kan också ha i mer grädde såklart istället för vatten.

4 portioner skaldjurssås med räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 5 dl vatten
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 cl flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna och ställ i kylen så länge.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till skalen.
  3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och vatten till skalen.
  4. Koka skalen i 10 minuter till en skaldjursbuljong.
  5. Hacka dill och tillsätt gärna dillstjälkarna till skaldjursbuljongen.
  6. Sila av skaldjursbuljongen och släng skalen.
  7. Smält smör i en såskastrull och tillsätt och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt buljong under omrörning till en jämn sås och koka såsen i 5 minuter.
  9. Tillsätt grädden samt smaka av såsen med salt, vitpeppar, cayennepeppar, hackad dill samt ev. flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond.
  10. På slutet har du i dina handpillade räkor. Du kan hacka dem grovt innan om du vill.
  11. Skaldjurssåsen med räkor är klar att servera.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.