Skaldjurssås med räkor

Introduktion och förberedelse

Skaldjurssås med räkor som får god smak av skalet samt grädde, dill och lite cayennepeppar.

Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - detta är min variant med räkor.

Serveringsförslag

Varianter

  • Räkor kan bytas eller blandas med kräftstjärtar.
  • En lyxigare sås får du med 2 msk konjak samt smaka av med någon tsk hummerfond.
  • Vidare kan man byta någon dl av vattnet mot vitt vin.
  • Du kan också ha i mer grädde och/eller crème fraiche istället för vatten.

Skaldjurssåsen serverad med ugnsbakad torsk, kokt sparrispotatis samt fräst spenat.
Skaldjurssåsen serverad med ugnsbakad torsk, kokt sparrispotatis samt fräst spenat.

4 portioner skaldjurssås med räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 5 dl vatten
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 krm salt och 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 cl flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna och ställ i kylen så länge.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till skalen.
  3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och vatten till skalen.
  4. Koka skalen i 10 minuter till en skaldjursbuljong.
  5. Hacka dill och tillsätt gärna dillstjälkarna till skaldjursbuljongen.
  6. Sila av skaldjursbuljongen och släng skalen.
  7. Smält smör i en såskastrull och tillsätt och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt buljong under omrörning till en jämn sås och koka såsen i 5 minuter.
  9. Tillsätt grädden samt smaka av såsen med salt, vitpeppar, cayennepeppar, hackad dill samt ev. flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond.
  10. På slutet har du i dina handpillade räkor. Du kan hacka dem grovt innan om du vill.
  11. Skaldjurssåsen med räkor är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-29