Skaldjurssås med räkor

Skaldjurssås med räkor - god sås till fisk, fiskbullar, fiskfärs, fiskpaté eller pilgrimsmusslor mm. Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - här är en variant med räkor.

Gott i lyxigare skaldjurssås som denna räksås är 2 msk cognac samt hummerfond. Du kan också ha i mer grädde såklart istället för vatten.

4 portioner skaldjurssås med räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 5 dl vatten
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 cl flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna och ställ i kylen så länge.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till skalen.
  3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och vatten till skalen.
  4. Koka skalen i 10 minuter till en skaldjursbuljong.
  5. Hacka dill och tillsätt gärna dillstjälkarna till skaldjursbuljongen.
  6. Sila av skaldjursbuljongen och släng skalen.
  7. Smält smör i en såskastrull och tillsätt och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt buljong under omrörning till en jämn sås och koka såsen i 5 minuter.
  9. Tillsätt grädden samt smaka av såsen med salt, vitpeppar, cayennepeppar, hackad dill samt ev. flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond.
  10. På slutet har du i dina handpillade räkor. Du kan hacka dem grovt innan om du vill.
  11. Skaldjurssåsen med räkor är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer