Skaldjurssås med räkor

Skaldjurssås med räkor - god sås till fisk, fiskbullar, fiskfärs, fiskpaté eller pilgrimsmusslor mm. Du kan såklart göra skaldjurssås på flera olika vis - här är en variant med räkor.

Gott i lyxigare skaldjurssås som denna räksås är 2 msk cognac samt hummerfond. Du kan också ha i mer grädde såklart istället för vatten.

4 portioner skaldjurssås med räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram räkor med skal
  • 1 gul lök
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 5 dl vatten
  • 3 msk smör
  • 2,5 msk mjöl
  • 1 dl grädde
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad dill
  • 2 cl flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkorna och lägg skalen i en kastrull. Spara räkorna och ställ i kylen så länge.
  2. Skala och hacka löken och tillsätt till skalen.
  3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och vatten till skalen.
  4. Koka skalen i 10 minuter till en skaldjursbuljong.
  5. Hacka dill och tillsätt gärna dillstjälkarna till skaldjursbuljongen.
  6. Sila av skaldjursbuljongen och släng skalen.
  7. Smält smör i en såskastrull och tillsätt och rör ut mjölet.
  8. Tillsätt buljong under omrörning till en jämn sås och koka såsen i 5 minuter.
  9. Tillsätt grädden samt smaka av såsen med salt, vitpeppar, cayennepeppar, hackad dill samt ev. flytande hummerfond, skaldjurs- eller fiskfond.
  10. På slutet har du i dina handpillade räkor. Du kan hacka dem grovt innan om du vill.
  11. Skaldjurssåsen med räkor är klar att servera.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat