Hummersås

Introduktion och förberedelse

Hummersås på hummerskal, grönsaker, vitt vin, konjak, kryddor och grädde.

Serveringsförslag

Hummersås är en klassisk sås till fisk som lax, hälleflundra, pasta, skaldjur och fiskgratänger med mera.

På bilden är det hummersås med fiskspett och potatistimbal.

Med färsk eller kokt hummer

Köp kokt hummer och ta ur hummerköttet till annat som att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Eller så kanske du ska ha hummerköttet till annat och har hummerskal - då passar det umärkt att laga sås på skalen. Hummerkött kan du även frysa in.

Eller koka egen färsk hummer - recept på kokt hummer hittar du här.

Med hummerfond

Du kan också fuska lite och ta färdig hummerfond från flaska istället för riktig hummer - här är en god men enkel hummersås med hummerfond på flaska.

Då utesluter då hummern från receptet men tillsätter någon till några msk hummerfond att smaka av såsen med

10 portioner hummersås

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • Skalet från 2 kokta humrar
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1/2 fänkål
  • 1 morot
  • 150 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 msk vetemjöl
  • 6 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 4 cl konjak
  • 1 lagerblad
  • 1 krm torkad timjan
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Skala grönsakerna och tärna dem i 1x1 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Dela humrar på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Spara undan hummerköttet i bitar och i kyl - förslagsvis för att garnera rätten med eller sparar till annat tillfälle. Hummerköttet kan frysas in också.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa eller skär dem sedan i grova bitar och lägg i en långpanna. Rosta skalen under grill i 20 minuter.
  4. Värm olja i en kastrull.
  5. Bryn alla grönsaker utom vitlök i ca 3 minuter. Tillsätt sedan vitlök.
  6. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Rör och fräs någon minut.
  7. Tillsätt vin och låt koka ihop ca 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp.
  8. Mixa såsgrunden med en stavmixer.
  9. Häll över hummerskalen i en stor kastrull och fräs runt dem så de är heta. Tillsätt konjaken. Fräs någon minut. Nu kan du om du är försiktig även tända på och flambera hummerskalen med konjaken. Se till att ha ett lock till hands. Ta bort kastrullen från fläkten, se till att inget är ovanför och luta kastrullen samt tänd på konjaken i kanten och låt den brinna ut någon minut. Släck med lock.
  10. Tillsätt den mixade såsgrunden till hummerskalen samt lagerblad och timjan.
  11. Låt småkoka 30 minuter utan lock.
  12. Sila bort skalen. Hit kan du förbereda och kyla ner såsen samt ha i kylen.
  13. Strax innan servering så rör du i grädden och kokar upp. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och eventuellt någon droppe tryffelolja. Späd eventuellt med lite mer vatten eller vin till önskad tjocklek. Överkurs är att mixa såsen extra fluffig med en stavmixer precis innan servering. Man kan även ha i ca två msk smör på slutet att runda av smaken med.
  14. Hummersåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 92 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25