Hummersås

Sås på hummer är gott och en klassisk sås till fisk, skaldjur och fiskgratänger.
Hemgjord hummersås gör du med en god hummerfond på hummerskalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.
Du kan också fuska och ta färdig hummerfond från flaska istället för riktig hummer. Uteslut då hummern från receptet men tillsätt någon till några msk hummerfond och smaka av hummersåsen.
Hummerköttet kan du ha till att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Eller så kanske du ska ha hummerköttet till annat och bara har hummerskal över du vill göra hummersås på. Hummerköttet kan du frysa in.
Recept på kokt hummer hittar du om du söker här på Receptfavoriter.se
På bilden är det hummersås med fiskspett och potatistimbal.

8-10 portioner hummersås

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kokt hummer (400g)
  • 4 msk olivolja
  • 4 cl konjak
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 150 gram rotselleri
  • 1 lagerblad
  • 1 krm torkad timjan
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm cayennepeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valvfritt)

Tillagning

  1. Skala grönsakerna och tärna dem i 1x1 cm stora bitar.
  2. Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Skär ev. hummerköttet i bitar och spara i kyl (ev. för att garnera rätten med) eller frys till annat.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna. Rosta skalen under grill i 20 minuter.
  4. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme.
  5. Bryn grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Rör och fräs någon minut. Tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp.
  7. Ta upp lagerbladet.
  8. Mixa såsen med grönsakerna med en stavmixer.
  9. Tillsätt hummerskalen samt lagerblad och låt småkoka 30 min utan lock.
  10. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och tryffelolja och eventuellt mer vin.
  11. Låt ev. hummersåsen stå och dra någon timme om du har tid.
  12. Sila bort skalen.
  13. Koka upp hummersåsen i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayenne och ev. tryffelolja.
  14. Hummersåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer