Hummersås

Introduktion och förberedelse

Hummersås på hummerskal, grönsaker, vitt vin, konjak, kryddor och grädde.

Serveringsförslag

Med färsk eller kokt hummer

  • Köp kokt hummer och ta ur hummerköttet samt spara till annat som att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Hummerkött kan frysas in. 
  • Eller så har du hummerskal över från kokt hummer med tillbehör eller från skaldjursfat

Med köpt hummerfond

Du kan också fuska lite och ta färdig hummerfond från flaska istället för hemgjord hummerfond - här är en god men enkel hummersås med hummerfond på flaska.

Då utesluter då hummern från receptet men tillsätter någon till några msk hummerfond att smaka av såsen med

Varianter

Istället för ljus maizenaredning kan såsen redas med Beurre manié eller roux

10 portioner hummersås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • FOND: 250 gram hummerskal, skalet från två humrar
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1/2 fänkål
  • 1 morot
  • 150 gram rotselleri
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 cl konjak VS eller trestjärnig (valfritt)
  • 6 dl vatten
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 tsk dillfrö
  • SÅS: 3 msk ljus maizenaredning
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 droppar tryffelolja (valfritt)
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. FOND: Skala grönsakerna och tärna dem i 1x1 cm stora bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Dela humrar på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Spara undan hummerköttet i bitar och i kyl - förslagsvis för att garnera rätten med eller sparar till annat tillfälle. Hummerköttet kan frysas in också.
  3. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa eller skär dem sedan i grova bitar och lägg i en långpanna. Rosta skalen under grill i 15-20 minuter.
  4. Värm olja i en stor kastrull.
  5. Bryn alla grönsaker utom vitlök i ca 3 minuter. Tillsätt sedan vitlök.
  6. Tillsätt tomatpuré. Rör och fräs någon minut.
  7. Tillsätt hummerskal och fräs runt någon minut.
  8. Tillsätt konjaken. Fräs någon halv minut. Nu kan du om du vill och är försiktig även tända på och flambera hummerskalen med konjaken. Att flambera är valfritt men blir lite extra gott. Se till att ha ett lock till hands. Ta bort kastrullen från fläkten, se till att inget är ovanför och luta kastrullen samt tänd på konjaken i kanten och låt den brinna ut någon minut. Släck med lock.
  9. Tillsätt vin och låt koka ihop ca 3 minuter. Tillsätt sedan vatten, rör om och koka upp.
  10. Tillsätt dillfrön och timjan.
  11. Låt småkoka 30 minuter utan lock. Sätt åt sidan i 30 minuter.
  12. Sila bort hummerskal och grönsaker.
  13. Koka ner - reducera - fonden till önskad styrka. Förslagsvis med 1/3 så du har 2/3 kvar. Det tar ca 30 minuter.
  14. Hit kan du förbereda fonden. Kyl ner och förvara i kylen. Fond du ej använder kan även frysas in.
  15. SÅS: Koka upp fonden i en kastrull. Red fonden med ljus maizenaredning lite i taget till önskad tjocklek.
  16. Tillsätt grädde och koka upp.
  17. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och eventuellt någon droppe tryffelolja.
  18. Späd eventuellt med lite mer vatten eller vin till önskad tjocklek. Eller red med lite mer maizenaredning.
  19. Överkurs är att mixa såsen extra fluffig med en stavmixer precis innan servering. Man kan även mixa med ca två msk smör på slutet att runda av smaken med.
  20. Hummersåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 113 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-06