Hummersås

Introduktion och förberedelse

Sås på hummer är gott och en klassisk sås till fisk, skaldjur och fiskgratänger. Hemgjord hummersås gör du med en god hummerfond på hummerskalet, sedan tillsätter du grädde, cognac och ev. tryffelolja.

På bilden är det hummersås med fiskspett och potatistimbal.

Recept på kokt hummer hittar du här. Du kan också fuska och ta färdig hummerfond från flaska istället för riktig hummer - här är en god men enkel hummersås med hummerfond på flaska. Då utesluter då hummern från receptet men tillsätter någon till några msk hummerfond att smaka av såsen med.

Hummerköttet kan du ha till att garnera din rätt med eller hacka i och ha i såsen. Eller så kanske du ska ha hummerköttet till annat och bara har hummerskal över du vill göra hummersås på. Hummerköttet kan du frysa in.

8-10 portioner hummersås

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kokt hummer (400g)
  • 4 msk olivolja
  • 4 cl konjak
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 150 gram rotselleri
  • 1 lagerblad
  • 1 krm torkad timjan
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 msk tomatpuré
  • 6 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm cayennepeppar
  • 4 droppar tryffelolja (valvfritt)

Tillagning

  1. Skala grönsakerna och tärna dem i 1x1 cm stora bitar.
  2. Dela hummern på längden och krossa klorna och ta ur köttet. Skär ev. hummerköttet i bitar och spara i kyl (ev. för att garnera rätten med) eller frys till annat.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj skalen och torka dem med papper, krossa dem sedan i mindre bitar och lägg i en långpanna. Rosta skalen under grill i 20 minuter.
  4. Värm olja i en stor kastrull på medelvärme.
  5. Bryn grönsaker, lagerblad och timjan 5 minuter.
  6. Tillsätt tomatpuré och vetemjöl. Rör och fräs någon minut. Tillsätt vin och konjak, bryn 3 minuter och tillsätt sedan vatten och koka upp.
  7. Ta upp lagerbladet.
  8. Mixa såsen med grönsakerna med en stavmixer.
  9. Tillsätt hummerskalen samt lagerblad och låt småkoka 30 min utan lock.
  10. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och tryffelolja och eventuellt mer vin.
  11. Låt ev. hummersåsen stå och dra någon timme om du har tid.
  12. Sila bort skalen.
  13. Koka upp hummersåsen i en kastrull och smaka av igen med salt, peppar, cayenne och ev. tryffelolja.
  14. Hummersåsen är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.