Thailändsk köttfärssås
En blandning av svensk köttfärssås och thailändska kryddor som röd currypasta samt kokosmjölk. Gott som pastasås till all sorts pasta.
Tillagning
- Skala och hacka löken. Lägg i en såskastrull med 2 msk olja.
- Fräs löken någon minut.
- Skala och pressa i vitlök, skölj och hacka chili samt tillsätt med currypasta. Rör om och fräs någon minut.
- Tillsätt krossade tomater och kokosmjölk och låt koka på medelvärme. Rör då och då.
- Sätt på vatten till pastan. Tillsätt några droppar olja samt en halv tsk salt.
- Fräs köttfärsen och bryn den hälften åt gången i en stekpanna med lite olja. Salta och peppra den. Lätt över i såsen.
- Tillsätt socker till såsen.
- Koka pastan enligt paketet. Brukar vara runt 10 minuter beroende på sort.
- Rensa och skölj salladslök. Strimla den. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
- Plocka bladen på thaibasilikan och hacka grovt. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
- Plocka och hacka färsk koriander grovt och tillsätt hälften till köttfärssåsen.
- Tillsätt Oatly Imat, grädde eller kokosgrädde och limeblad. Koka upp.
- Smaka av köttfärssåsen med salt och svartpeppar.
- Blanda pastan med köttfärssåsen och garnera med resten av salladslöken, thaibasilikan och den färska koriander. Servera med klyftor av lime.
Varianter
- Du kan välja valfri pasta - på bilden med skruvar - men penne, fjärilar, tagliatelle eller spagetti blir gott.
- Serverar du till barn så tänk på att inte ha i så mycket chili om de inte gillar det.
- Om du vill laga lite enklare pastasås så kan du skippa salladslök, färsk koriander, thaibasilika, limeblad samt lime.
- Istället för thailändsk röd chili kan du ta valfri chili efter smak ex. 1-2 färsk spansk chilipeppar eller 0,5 tsk chiliflakes. Riktigt starkt blir det med några thailändska Birds Eye chilies.
- Istället för blandfärs kan du ta fläskfärs, nötfärs eller kycklingfärs.
- Eller ta formbar sojafärs eller quornfärs för en vegetarisk variant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 473 kcal