Thailändsk köttfärsröra
Fräst köttfärs thai-style med ris och stekt ägg. Smaksatt med ingefära, vitlök, chili, soja, fisksås, sesamolja, thaibasilika, salladslök och lime.
Serveras vanligtvis med thairis (jasminris) och stekt ägg.
Tillagning
- Börja koka ris. Skölj riset och mät upp 3 dl ris och 5 dl vatten samt tillsätt 2 krm salt. Koka upp och låt koka på låg värme under lock. Eller koka enligt paket.
- Skala och pressa vitlök och lägg i en skål med köttfärsen.
- Skölj och hacka chili samt tillsätt den.
- Skala och finhacka ingefära samt tillsätt den.
- Skölj och strimla bönor i ca 0,5 cm små bitar samt tillsätt dem.
- Tillsätt soja, ostronsås, sesamolja, fisksås, socker samt maizena.
- Blanda runt och marinera köttfärsen i tio minuter.
- Rensa och skölj salladslök. Strimla den. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
- Plocka bladen på thaibasilikan och hacka grovt. Tillsätt hälften till köttfärsen.
- Plocka och hacka färsk koriander grovt och tillsätt hälften till köttfärsen.
- Fräs köttfärsen hälften i taget i olja och lägg över i en stekgryta eller kastrull efter hand. Låt steka på medelvärme ca 5 minuter. Smaka av med fisksås och svartpeppar samt ev. mer chili och socker.
- Stek ägg i lite matolja. Stek dem gärna knapriga i kanterna eller som du gillar dem.
- Servera till thaifärsen med riset vid sidan. Toppa med stekt ägg samt resten av den färska thaibasilikan, färsk koriander samt salladslöken. Gott med en klyfta lime vid sidan också.
Varianter
- Blir också mycket gott med kycklingfärs, formbar sojafärs eller finhackat kycklingkött.
- Istället för röd thai chili kan du ta valfri chili efter smak. Ex. 2 röda spansk chili, 4 thai Birds Eye chili eller 0,5-1 tsk chiliflakes.
- Tillsätt gärna några finhackade rötter från färsk koriander om du köpt koriander med rötter (gäller ej färsk koriander från kruka).
Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal