Thailändsk köttfärsröra
Introduktion och förberedelse
Fräst köttfärs thai-style med ris och stekt ägg. Smaksatt med ingefära, vitlök, chili, soja, fisksås, sesamolja, thaibasilika, salladslök och lime.
Serveras vanligtvis med thairis (jasminris) och stekt ägg.
Varianter
- Blir också mycket gott med kycklingfärs, formbar sojafärs eller finhackat kycklingkött.
- Istället för röd thai chili kan du ta valfri chili efter smak. Ex. 2 röda spansk chili, 4 thai Birds Eye chili eller 0,5-1 tsk chiliflakes.
- Tillsätt gärna några finhackade rötter från färsk koriander om du köpt koriander med rötter (gäller ej färsk koriander från kruka).

Tillagning
- Börja koka ris. Skölj riset och mät upp 3 dl ris och 5 dl vatten samt tillsätt 2 krm salt. Koka upp och låt koka på låg värme under lock. Eller koka enligt paket.
- Skala och pressa vitlök och lägg i en skål med köttfärsen.
- Skölj och hacka chili samt tillsätt den.
- Skala och finhacka ingefära samt tillsätt den.
- Skölj och strimla bönor i ca 0,5 cm små bitar samt tillsätt dem.
- Tillsätt soja, ostronsås, sesamolja, fisksås, socker samt maizena.
- Blanda runt och marinera köttfärsen i tio minuter.
- Rensa och skölj salladslök. Strimla den. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
- Plocka bladen på thaibasilikan och hacka grovt. Tillsätt hälften till köttfärsen.
- Plocka och hacka färsk koriander grovt och tillsätt hälften till köttfärsen.
- Fräs köttfärsen hälften i taget i olja och lägg över i en stekgryta eller kastrull efter hand. Låt steka på medelvärme ca 5 minuter. Smaka av med fisksås och svartpeppar samt ev. mer chili och socker.
- Stek ägg i lite matolja. Stek dem gärna knapriga i kanterna eller som du gillar dem.
- Servera till thaifärsen med riset vid sidan. Toppa med stekt ägg samt resten av den färska thaibasilikan, färsk koriander samt salladslöken. Gott med en klyfta lime vid sidan också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 457 kcal