Thailändsk köttfärsröra

Fräst köttfärs thai-style med ris och stekt ägg. Smaksatt med ingefära, vitlök, chili, soja, fisksås, sesamolja, thaibasilika, salladslök och lime.
Serveras vanligtvis med thairis (jasminris) och stekt ägg.
Blir också mycket gott med kycklingfärs eller finhackat kycklingkött.
Istället för röd thai chili kan du ta valfri chili efter smak. Ex. 2 röda spansk chili, 4 thai Birds Eye chili eller 0,5-1 tsk chiliflakes.
Tillsätt gärna några finhackade rötter från färsk koriander om du köpt koriander med rötter (ej från kruka dock).

4 portioner thailändsk köttfärsröra

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 3 dl jasminris
  • 600 gram blandfärs
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 röda thai chili
  • 2 msk hackad ingefära
  • 1 msk mörk soja
  • 1 msk ostronsås
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk maizena
  • 1 tsk socker
  • 200 gram gröna bönor
  • 4 msk matolja
  • 1 dl grovhackad thaibasilika
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 2 salladslökar
  • 4 ägg

Tillagning

  1. Börja koka ris. Skölj riset och mät upp 3 dl ris och 5 dl vatten samt tillsätt 2 krm salt. Koka upp och låt koka på låg värme under lock. Eller koka enligt paket.
  2. Skala och pressa vitlök och lägg i en skål med köttfärsen.
  3. Skölj och hacka chili samt tillsätt den.
  4. Skala och finhacka ingefära samt tillsätt den.
  5. Skölj och strimla bönor i ca 0,5 cm små bitar samt tillsätt dem.
  6. Tillsätt soja, ostronsås, sesamolja, fisksås, socker samt maizena.
  7. Blanda runt och marinera köttfärsen i tio minuter.
  8. Rensa och skölj salladslök. Strimla den. Tillsätt hälften i köttfärssåsen.
  9. Plocka bladen på thaibasilikan och hacka grovt. Tillsätt hälften till köttfärsen.
  10. Plocka och hacka färsk koriander grovt och tillsätt hälften till köttfärsen.
  11. Fräs köttfärsen hälften i taget i olja och lägg över i en stekgryta eller kastrull efter hand. Låt steka på medelvärme ca 5 minuter. Smaka av med fisksås och svartpeppar samt ev. mer chili och socker.
  12. Stek ägg i lite olja.
  13. Servera till thaifärsen med riset vid sidan. Toppa med stekt ägg samt resten av den färska thaibasilikan, färsk koriander samt salladslöken.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer