Ostgratinerade breadsticks

Introduktion och förberedelse

Bjud på varma ostgratinerade breadsticks eller brödpinnar av baguette. Passar att doppa i soppa, till sallader och som lite extra gott varmt ostbröd på buffé.

Du kan laga brödsticksen med en stor köpt baguette eller två mindre; vidare blir bake-off baguette gott - ta två om de är de mindre varianterna. Eller baka egen baguette.

Val av ost

Som ost kan du ta vanlig hushållsost som Prästost eller Grevé; gratängost, riven eller bitar av mozzarella; finare ost som parmesan, grana padano, Västerbottenost, Gruyère eller Emmentaler.

Varianter

  • Byt ut smöret mot vitlökssmör så får du en slags ost- och vitlökssticks - likt vitlöksbröd. Eller ta vanligs smör och bred på lite pressad vitlök.
  • Eller ta ett aromsmör med chili för lite hetare sticks. Eller ta vanligt smör och strö över lite chiliflakes.
  • Vill du ha en vegan variant kan du ta mjölkfritt margarin eller olja samt vegan ost som sojaost mozzarellastyle.

Ostgratinerade breadsticks eller brödpinnar serverade till en tallrik soppa.
Ostgratinerade breadsticks eller brödpinnar serverade till en tallrik gulbetssoppa.

På bilden är brödpinnarna serverade till gulbetssoppa.

4 portioner, 16 breadsticks

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 stor baguette eller 2 mindre
  • 150-200 gram valfri ost, 8-12 skivor ost eller 2 dl riven ost
  • 4 msk mjukt smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Baka av bake-off baguetter om du köpt det.
  2. Dela baguetten på längden.
  3. Bred på smör.
  4. Lägg på ost.
  5. Lägg baguettehalvorna på ett galler med bakplåtspapper och gratinera i mitten av ugnen tills osten smält och fått fin färg - ca 5-10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna något. Ta fram en skärbräda.
  7. Skär baguetterna i breda sneda "sticks" likt pinnar med en tandad brödkniv. Stor baguette delar du i förslagsvis varje halva i 8 sneda snitt - sticks - totalt 16 stycken. Små baguettehalvor kan du dela i 4 delar vardera till totalt 16 sticks - pinnar.
  8. Servera varma till det du önskar. Goda att doppa i soppa, ha till sallader eller som bröd på buffé och fest.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: