Ostgratinerade breadsticks
Bjud på varma ostgratinerade breadsticks eller brödpinnar av baguette. Passar att doppa i soppa, till sallader och som lite extra gott varmt ostbröd på buffé.
Du kan laga brödsticksen med en stor köpt baguette eller två mindre; vidare blir bake-off baguette gott - ta två om de är de mindre varianterna. Eller baka egen baguette.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Baka av bake-off baguetter om du köpt det.
- Dela baguetten på längden.
- Bred på smör.
- Lägg på ost.
- Lägg baguettehalvorna på ett galler med bakplåtspapper och gratinera i mitten av ugnen tills osten smält och fått fin färg - ca 5-10 minuter.
- Ta ut och låt svalna något. Ta fram en skärbräda.
- Skär baguetterna i breda sneda "sticks" likt pinnar med en tandad brödkniv. Stor baguette delar du i förslagsvis varje halva i 8 sneda snitt - sticks - totalt 16 stycken. Små baguettehalvor kan du dela i 4 delar vardera till totalt 16 sticks - pinnar.
- Servera varma till det du önskar. Goda att doppa i soppa, ha till sallader eller som bröd på buffé och fest.
Val av ost
Som ost kan du ta vanlig hushållsost som Prästost eller Grevé; gratängost, riven eller bitar av mozzarella; finare ost som parmesan, grana padano, Västerbottenost, Gruyère eller Emmentaler.
Varianter
- Byt ut smöret mot vitlökssmör så får du en slags ost- och vitlökssticks - likt vitlöksbröd. Eller ta vanligs smör och bred på lite pressad vitlök.
- Eller ta ett aromsmör med chili för lite hetare sticks. Eller ta vanligt smör och strö över lite chiliflakes.
- Vill du ha en vegan variant kan du ta mjölkfritt margarin eller olja samt vegan ost som sojaost mozzarellastyle.
På bilden är brödpinnarna serverade till gulbetssoppa.
Uppskattat näringsvärde per portion: 237 kcal