Brytbröd i långpanna

Baka ett gott brytbröd i långpanna. Lättbakat till många för fest, middag och buffé. Eller frys in.

Brytbröd är egentligen vanliga frallor eller bullar som bakats tätt i en bakplåt så de flutit ihop vid gräddningen. Låt svalna något i pannan och servera varma eller ltå svalna till senare. Utmärkta att frysa in.

Brytbröd är gott med en färskost som pålägg ex. naturell eller smaksatt med finhackad gräslök och vitlök. Eller med hummus - kikärtsröra.

Om du fryser in bullarna och vill kunna ta fram lite taget att rosta till frukost så kan du skiva bröden innan frysen så är det bara att rosta skivade bröd direkt från frysen - blir som nybakt.

Garnera med valfria frön som solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön eller sesamfrön. Man kan också ta rågflingor, havregryn eller kli som garnering. Eller grovt majsmjöl. Eller blanda av det man har hemma.

1 brytbröd i långpanna, ca 24 bitar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl olivolja eller flytande margarin
  • 2 msk socker, honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl eller vetegroddar
  • 1 liter vetemjöl
  • 1 ägg eller 2 msk mjölk eller filmjölk till att pensla brödet
  • 0,5 dl vallmofrön, solrosfrön eller polenta

Tillagning

  1. Värm vattnet så att det är fingervarmt 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite vatten och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vattnet och de andra ingredienserna: salt, socker, grahams- och vetemjöl (spara 0,5 dl till utbak).
  4. Arbeta degen riktigt smidig och blank i bunken gärna i degblandare 10 minuter eller knåda för hand så länge du orkar minst 5 minuter. Väl knådad deg ger godare och luftigare bröd.
  5. Täck över och jäs degen i 40 minuter.
  6. Ta upp degen och knåda ihop den på mjölat bakbord.
  7. Rulla ut den till en eller två längder och dela i 24 delar.
  8. Rulla bullar och placera dem intill varandra med några mm mellanrum på bakplåtspapper i en långpanna.
  9. Täck över och låt brytbrödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter.
  10. Värm ugnen till 200 grader.
  11. Pensla brytbrödet med uppvispat ägg, mjölk eller filmjölk.
  12. Strö över vallmofrön, solrosfrön eller polentagryn.
  13. Sätt in brytbrödet och sänk värmen till 175 grader och grädda brytbrödet mitt i ugnen ca 30 minuter tills det fått färg och är genomgräddat.
  14. Stjälp upp brytbrödet på galler och ta bort bakplåtspappret.
  15. Låt svalna något under bakduk.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer