Brytbröd i långpanna

Introduktion och förberedelse

Baka ett gott brytbröd i långpanna. Lättbakat till många för fest, middag och buffé.

Brytbröd är egentligen vanliga frallor eller bullar som bakats tätt i en bakplåt så de flutit ihop vid gräddningen. Låt svalna något i pannan och servera varma eller låt svalna till senare.

Extra festligt med pålägg

Extra festligt blir brödet med en köpt eller hemgjort pålägg som färskost, bönröra, kronärtskocksröra, majsröra, hummus, potkäs eller tapenade.

Går bra att frysa in

  • Brytbröden också bra att frysa in - dela då isär dem innan.
  • Om du fryser in bullarna och vill kunna ta fram lite taget att rosta till frukost så kan du skiva bröden innan frysen så är det bara att rosta skivade bröd direkt från frysen - blir som nybakt.

Garnering

  • Garnera med valfria frön som solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön eller sesamfrön.
  • Man kan också ta rågflingor, havregryn eller kli som garnering. Eller grovt majsmjöl. Eller blanda av det man har hemma.

1 brytbröd i långpanna, ca 24 bitar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 50 g jäst
  • 0,5 msk salt
  • 0,5 dl olivolja eller flytande margarin
  • 2 msk socker, honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl eller vetegroddar
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 ägg eller 2 msk mjölk eller filmjölk till att pensla brödet
  • 0,5 dl vallmofrön, solrosfrön eller polenta

Tillagning

  1. Värm vattnet så att det är fingervarmt 37 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och tillsätt lite vatten och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av vattnet och de andra ingredienserna: salt, socker, grahams- och vetemjöl (spara 0,5 dl till utbak).
  4. Arbeta degen riktigt smidig och blank i bunken gärna i degblandare 10 minuter eller knåda för hand så länge du orkar minst 5 minuter. Väl knådad deg ger godare och luftigare bröd.
  5. Täck över och jäs degen i 40 minuter.
  6. Ta upp degen och knåda ihop den på mjölat bakbord.
  7. Rulla ut den till en eller två längder och dela i 24 delar.
  8. Rulla bullar och placera dem intill varandra med några mm mellanrum på bakplåtspapper i en långpanna.
  9. Täck över och låt brytbrödet jäsa till nästan dubbel storlek, ca 40 minuter.
  10. Värm ugnen till 200 grader.
  11. Pensla brytbrödet med uppvispat ägg, mjölk eller filmjölk.
  12. Strö över vallmofrön, solrosfrön eller polentagryn.
  13. Sätt in brytbrödet och sänk värmen till 175 grader och grädda brytbrödet mitt i ugnen ca 30 minuter tills det fått färg och är genomgräddat.
  14. Stjälp upp brytbrödet på galler och ta bort bakplåtspappret.
  15. Låt svalna något under bakduk.
E-mail
Medel: 3.7 (115 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-15