Äppelpaj

En klassisk äppelpaj med smuldeg.

Äppelsmulpaj är snabbt och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med en smulig deg av smör, mjöl och lite socker.

6 portioner äppelpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • ca 6 äpplen, 750-800 gram
  • 1 msk socker till äpplena
  • 1/2 tsk kanel (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • SMULDEG: 125 gram smör
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,75 dl socker
  • 1 krm vanligt salt eller 2 krm flingsalt (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Smörj en pajform med lite smör. En pajform på ca 26-28 cm diameter är lagom.
  2. Skala äpplena och skär bort runt kärnhuset. Skiva eller klyfta äpplena i små bitar.
  3. Lägg äppelbitarna i formen och strö socker och kanel (valfritt). Blanda runt.
  4. Tärna smör och blanda ihop i en bunke med socker, mjöl och salt till en smulig deg.
  5. Fördela smuldegen över äpplena pajformen.
  6. Grädda äppelpajen i mitten av ugnen cirka 20-25 minuter tills den fått fin färg.
Äppelsmulpaj i pajform
Äppelsmulpaj är en klassiker och lätt att baka.

Serveringsförslag

  • Äppelpaj passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.
  • Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Framförhållning

Pajen kan förberedas i god tid. Du kan ha den obakt i kylen och sedan grädda till servering. Eller grädda och låta svalna och sedan värma till servering. Pajen kan även frysas.

Val av äpplen

  • Man kan ta vilka äpplen som helst men gärna goda svenska kravmärkta eller ekologiskt odlade äpplen.
  • Vidare kan man ta äpplen man inte vill äta direkt utan är lite fula och har stötmärken för det kan man skära bort till pajen.
  • Bland de tidigaste sorterna som mognar på hösten heter Transparente Blanche och de är bra när äppelpaj suget sätter in - dels för att de är först - och så är de inte så goda att äta men blir jättegoda i paj.

Varianter

Smuldeg i matberedare

Smuldegen går snabbt att blanda i en matberedare med kniven på. Dela kallt smör grovt och kör med mjöl och socker tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Lätt om du vill dubbla receptet till många pajer.

Äppelpaj med lite havregryn i smuldegen samt lite extra socker
Smuldegen kan varieras - ovan 0,5 dl av vetemjölet bytt mot 1 dl havregryn samt mängden socker är dubblerat för en sötare och lite knäckigare variant.

E-mail
Medel: 3.6 (31 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-10