Äppelpaj
Introduktion och förberedelse
En klassisk äppelpaj med smuldeg. Snabbt och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med smör, mjöl och lite socker som en smulig deg.
Kan förberedas i god tid och serveras kall eller värmas. Kan frysas.
Serveringsförslag
- Pajen passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.
- Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.
Val av äpplen
- Man kan ta vilka äpplen som helst men gärna goda svenska kravmärkta eller ekologiskt odlade äpplen.
- Vidare kan man ta äpplen man inte vill äta direkt utan är lite fula och har stötmärken för det kan man skära bort till pajen.
- Bland de tidigaste sorterna som mognar på hösten heter Transparente Blanche och de är bra när äppelpaj suget sätter in - dels för att de är först - och så är de inte så goda att äta men blir jättegoda i paj.
Varianter
- Istället för enbart vetemjöl kan du baka pajen med havregryn: ta 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl havregryn; eller 1 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
- Man kan också baka smulpaj i portionsformar; baka en snabb variant utan att blanda någon deg alls; blanda i kokos, hasselnötter eller choklad i degen eller täck med toscaknäcke; smaksätta med citronskal i smuldegen; blanda äpplena med rabarber eller baka äppelpaj med rårivna äpplen.
- Ett gott och fräscht alternativ som tillbehör till äppelpajen är vaniljyoghurt, sojaglass eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
- Baka med mindre mängd mjöl och mer GI-anpassad äppelkaka.
- Med mer fibrer och frön för lite nyttigare äppelpaj.
- Vegan äppelpaj får du med mjölkfritt margarin istället för smör. Du kan servera den med Oatly vaniljvisp, soygurt vanilj eller sojaglass vanilj.
Smuldeg i matberedare
Smuldegen går snabbt att blanda i en matberedare med kniven på. Dela kallt smör grovt och kör med mjöl och socker tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Lätt om du vill dubbla receptet till många pajer.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform med lite smör.
- Skala äpplena och skär bort runt kärnhuset. Skiva eller klyfta äppelbitarna.
- Fördela äpplena i botten på en pajform på ca 24-26 cm diameter.
- Pudra över lite socker och kanel (valfritt).
- Tärna kallt smör och blanda hastigt ihop i en bunke eller plastpåse med socker, mjöl och salt till en smulig deg.
- Fördela över äpplena pajformen.
- Grädda äppelpajen i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter tills den fått fin färg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal