Äppelpaj

En klassisk äppelpaj med smuldeg. Snabbt och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med med smör, mjöl och lite socker som en smulig deg. Pajen passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.

Gott med hemgjord vaniljsås eller köpt variant som vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

Man kan ta vilka äpplen som helst men gärna goda svenska kravmärkta äpplen. Vidare kan man ta äpplen man inte vill äta direkt utan är lite fula och har stötmärken för det kan man skära bort till pajen.

Bland de tidigaste sorterna som mognar på hösten heter Transparente Blanche och de är bra när äppelpaj suget sätter in - dels för att de är först - och så är de inte så goda att äta men blir jättegoda i paj.

Tips och varianter på äppelpaj:

  • Istället för enbart vetemjöl kan du ha 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl havregryn; eller 1 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
  • Man kan också baka i portionsformar; baka en snabb variant utan att blanda någon deg alls; blanda i kokos, hasselnötter eller choklad i degen eller täck med toscaknäcke; blanda äpplena med rabarber eller baka äppelpaj med rårivna äpplen.
  • Ett gott och fräscht alternativ som tillbehör till äppelpajen är vaniljyoghurt, sojaglass eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.

Nyttigare eller vegan variant

Smuldeg i matberedare:

  • Smuldegen går snabbt att blanda i en matberedare med kniven på. Dela kallt smör grovt och kör med mjöl och socker tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Lätt om du vill dubbla receptet till många pajer.

6 portioner äppelpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 äpplen, cirka 750 gram
  • 2 msk socker till äpplena
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform med lite smör.
  2. Skala äpplena och skär bort runt kärnhuset. Skiva eller klyfta äppelbitarna.
  3. Fördela äpplena i botten på en pajform på ca 24-26 cm diameter.
  4. Pudra över lite socker och kanel (valfritt).
  5. Tärna kallt smör och blanda hastigt ihop i en bunke eller plastpåse med socker, mjöl och salt till en smulig deg.
  6. Fördela över äpplena pajformen.
  7. Grädda äppelpajen i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter tills den fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept