Äppelpaj

Introduktion och förberedelse

En klassisk äppelpaj med smuldeg. Snabbt och lätt att laga - bara att täcka äppelbitar med med smör, mjöl och lite socker som en smulig deg. Pajen passar till fika, buffé och till efterrätt och dessert.

Serveringsförslag

Passar till efterrätt eller dessert. Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller matyoghurt smaksatt med florsocker och vaniljsocker, creme fraiche eller sorbet.

Val av äpplen

Man kan ta vilka äpplen som helst men gärna goda svenska kravmärkta äpplen. Vidare kan man ta äpplen man inte vill äta direkt utan är lite fula och har stötmärken för det kan man skära bort till pajen.

Bland de tidigaste sorterna som mognar på hösten heter Transparente Blanche och de är bra när äppelpaj suget sätter in - dels för att de är först - och så är de inte så goda att äta men blir jättegoda i paj.

Varianter

Smuldeg i matberedare:

  • Smuldegen går snabbt att blanda i en matberedare med kniven på. Dela kallt smör grovt och kör med mjöl och socker tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa. Lätt om du vill dubbla receptet till många pajer.

6 portioner äppelpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 äpplen, cirka 750 gram
  • 2 msk socker till äpplena
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Smörj en pajform med lite smör.
  2. Skala äpplena och skär bort runt kärnhuset. Skiva eller klyfta äppelbitarna.
  3. Fördela äpplena i botten på en pajform på ca 24-26 cm diameter.
  4. Pudra över lite socker och kanel (valfritt).
  5. Tärna kallt smör och blanda hastigt ihop i en bunke eller plastpåse med socker, mjöl och salt till en smulig deg.
  6. Fördela över äpplena pajformen.
  7. Grädda äppelpajen i mitten av ugnen cirka 20-30 minuter tills den fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.