Enkla frallor
Baka enkla ljusa frallor av vetemjöl, jäst, vatten, salt och lite olivolja.
Tillagning
- Med färsk jäst: smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt och rör ut jästen i fingervarmt vatten (38 grader).
- Blanda i vetemjöl, olivolja och salt. Knåda till en fast deg.
- Knåda degen ca 5 minuter för hand eller i degblandare.
- Låt degen jäsa övertäckt i degbunken i 30 minuter. Gärna på ett varmt ställe.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Dela degen i tre delar.
- Rulla ut till tre avlånga degbitar likt baguetter.
- Dela varje del i lite snett i förslagsvis 6 frallor till totalt 18 frallor. Vill du ha rundare finare frallor så rullar du varje del till en boll.
- Smörj en bakplåt med lite olja eller lägg på ett bakplåtspapper.
- Lägg frallorna på plåten med några cm mellanrum.
- Låt jäsa övertäckta 20 minuter.
- Valfritt är också att pensla frallorna med lite vatten, mjölk eller filmjölk. Vidare kan man strö över frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor.
- Grädda frallorna i 15 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
- Ta ut frallorna och låt svalna på galler några minuter innan servering.
Serveringsförslag
Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta.
Varianter
- Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl.
- Istället för färsk jäst kan du baka med torrjäst. Ett paket torrjäst på 12 gram motsvarar ett paket färsk jäst oå 50 gram.
- Vill du ha frallor till frukost kan du blanda och jäsa degen kvällen innan, baka ut och skära till frallor du placerar på plåtar eller i ugnsformar med bakplåtspapper under. Ställ sedan i kylen att kalljäsa över natten. De behöver ej täckas över. Ta ut på morgonen och låt frallorna jäsa ytterligare en stund i rumsvärme minst 30 minuter medan ugnen blir varm. Grädda enligt nedan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal