Enkla frallor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Enkla ljusa frallor. Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta.

Du kan byta ut en del av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl.

Kalljästa frallor i kylen över natten

Vill du ha frallor till frukost kan du blanda och jäsa degen kvällen innan, baka ut den och forma till frallor du placerar på plåtar. Ställ sedan att kallt i kylen över natten. De behövs ej täckas över. Baka sedan frallorna på morgonen.

18 frallor

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 13 dl vetemjöl special
  • 1 paket färsk jäst (50 gram)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 3 msk vatten, mjölk eller filmjölk att pensla med (valfritt)
  • 1 dl frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor att strö över frallorna (valfritt)

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt och rör ut jästen i fingervarmt vatten (38 grader).
  2. Blanda i vetemjöl, olivolja och salt. Knåda till en fast deg.
  3. Knåda degen ca 5 minuter för hand eller i degblandare.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i degbunken i 30 minuter. Gärna på ett varmt ställe.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Dela degen i tre delar.
  7. Rulla ut till tre avlånga degbitar likt baguetter.
  8. Dela varje del i lite snett i förslagsvis 6 frallor till totalt 18 frallor. Vill du ha rundare finare frallor så rullar du varje del till en boll.
  9. Smörj en bakplåt med lite olja eller lägg på ett bakplåtspapper.
  10. Lägg frallorna på plåten med några cm mellanrum.
  11. Låt jäsa övertäckta 20 minuter.
  12. Valfritt är också att pensla frallorna med lite vatten, mjölk eller filmjölk. Vidare kan man strö över frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor.
  13. Grädda frallorna i 15 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
  14. Ta ut frallorna och låt svalna på galler några minuter innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (205 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.