Enkla frallor

Introduktion och förberedelse

Baka enkla ljusa frallor av vetemjöl, jäst, vatten, salt och lite olivolja. 

Serveringsförslag

Goda till frukost, fika, till soppa eller som kuvertbröd åt det mesta.

Varianter

  • Du kan byta ut hälften av vetemjölet mot siktat dinkel, speltvetemjöl, durumvetemjöl eller grahamsmjöl.
  • Istället för färsk jäst kan du baka med torrjäst. Ett paket torrjäst på 12 gram motsvarar ett paket färsk jäst oå 50 gram.  
  • Vill du ha frallor till frukost kan du blanda och jäsa degen kvällen innan, baka ut och skära till frallor du placerar på plåtar eller i ugnsformar med bakplåtspapper under. Ställ sedan i kylen att kalljäsa över natten. De behöver ej täckas över. Ta ut på morgonen och låt frallorna jäsa ytterligare en stund i rumsvärme minst 30 minuter medan ugnen blir varm. Grädda enligt nedan. 

18 enkla frallor

  • Förberedelse: 1 tim 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 13 dl vetemjöl special
  • 1 paket färsk jäst (50 gram)
  • 2 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 3 msk vatten, mjölk eller filmjölk att pensla med (valfritt)
  • 1 dl frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor att strö över frallorna (valfritt)

Tillagning

  1. Med färsk jäst: smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt och rör ut jästen i fingervarmt vatten (38 grader).
  2. Blanda i vetemjöl, olivolja och salt. Knåda till en fast deg.
  3. Knåda degen ca 5 minuter för hand eller i degblandare.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i degbunken i 30 minuter. Gärna på ett varmt ställe.
  5. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  6. Dela degen i tre delar.
  7. Rulla ut till tre avlånga degbitar likt baguetter.
  8. Dela varje del i lite snett i förslagsvis 6 frallor till totalt 18 frallor. Vill du ha rundare finare frallor så rullar du varje del till en boll.
  9. Smörj en bakplåt med lite olja eller lägg på ett bakplåtspapper.
  10. Lägg frallorna på plåten med några cm mellanrum.
  11. Låt jäsa övertäckta 20 minuter.
  12. Valfritt är också att pensla frallorna med lite vatten, mjölk eller filmjölk. Vidare kan man strö över frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor.
  13. Grädda frallorna i 15 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
  14. Ta ut frallorna och låt svalna på galler några minuter innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (662 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-16

Tillbehör och liknande recept: