Jordgubbar, melon och björnbär med grädde
Jordgubbar, melon och björnbär serverade med lättvispad grädde och lite socker.
En slags fruktsallad samt variant på jordgubbar med grädde.
Tillagning
- Skölj jordgubbarna. Skär bort blomfästet. Dela jordgubbar i kvarts bitar.
- Skär melon i tärningar.
- Tina frysta björnbär. Blanda björnbär med socker i en skål.
- Lägg upp jordgubbar, melon och björnbär i skålar.
- Vispa grädden löst.
- Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Skeda över grädde i varje skål samt garnera med citronmeliss. Servera ev. med en liten skål extra socker för de som vill söta upp bären extra.
Serveringsförslag
- Passar som fräsch efterrätt när som. Speciellt sommartid när de svenska jordgubbarna är goda som till midsommar.
- Servera med lättvispad grädde eller ovispad grädde samt strösocker efter tycke.
- Jag serverade i portionsskålar men gör du till flera kan du lägga upp bär och frukt i fina sneda högar på fat, garnera med citronmeliss samt servera grädde och ev. extra strösocker i skålar bredvid.
Varianter
- Du kan ta frysta eller färska björnbär.
- Björnbär kan bytas mot hallon, blåbär eller hjortron.
- Jag använda galiamelon men det går fint med annan melon som ex. Cantaloupe, Piel de Sapo, honungsmelon eller liknande.
- Byt ut all eller hälften av grädden mot vaniljvisp, vaniljsås, råkräm, vanlig yoghurt, kvarg, färskost, vaniljyoghurt eller matyoghurt.
- Byt ut grädde mot köpt eller hemgjord vaniljglass, sorbet som champagnesorbet eller fläderglass. Eller ha både och.
- Med vispad sojagrädde, Oatly vaniljvisp, Oatly fraiche eller soyghurt får du en vegan variant.
- Smaksätt grädden med någon msk flädersaft eller likör exempelvis apelsinlikör som Cointreau.
- Lägg till vaniljglass och maränger för en festlig jordgubbssviss.
Garnering
Garnering är valfritt. Jag garnerade med citronmeliss. Fler förslag är riven vit choklad, rostade mandelspån, knäckflarn, myntablad eller ätliga blommor som exempelvis ringblommor eller gurkört.
Uppskattat näringsvärde per portion: 283 kcal