Fläderglass

Introduktion och förberedelse

Fläderglass eller fläderblomsglass. En vaniljglass smaksätt med flädersaft.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som vaniljglass till dessert, kakor, bakverk, sviss eller paj.
  • Jag serverade glassen som på bilden med en bit varm mjuk chokladkaka och vispad grädde.
  • Kan också serveras som den är eller med färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär eller färsk frukt som tärnad mango, passionsfrukt eller färsk ananas.

Med glassmaskin

Bäst blir glassen i en glassmaskin med kompressor.

Dela ev. upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Då kan du laga en vaniljglass naturell och en med flädersaft exempelvis.

Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag.

Varianter

Du kan använda köpt flädersaft eller göra egen flädersaft.

Utan glassmaskin

Glassen kan också frysas i en glassbunke utan kompressor eller vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).

Hållbarhet

Denna glass är en färskvara och håller några veckor i frysen - låt inte glassen ligga flera månader i frysen - till slut blir konsisten mer lik smör.

Ta gärna fram glassen någon halvtimme innan servering och ställ i kylen för att mjukna något.

Ta vara på äggvitorna

Ta gärna vara på äggvitorna om du vill och baka maränger och gå all in med smaskig Banana Split med fläderglass.

2 liter fläderglass

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 gelatinblad
  • 9,5 dl mjölk, standard 3,5%
  • 1/2 dl flädersaft
  • 70 gram skummjölkspulver eller torrmjölk
  • 1 vaniljstång
  • 50 gram glykos
  • 150 gram smör, osaltat
  • 6 ekologiska äggulor
  • 2,5 dl socker

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
  2. Smält smör och sätt åt sidan.
  3. Blanda mjölkpulver och mjölk samt flädersaft i en stor kastrull med tjock botten. Dela och kärna ur vaniljstången och lägg kärnor och stång i mjölken.
  4. Värm till 25 grader och rör i glykos.
  5. Värm till 35 grader och rör i smält smör.
  6. Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
  7. Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
  8. Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Sila över över glassmeten i en bunke, ta bort vaniljstången och låt glassmeten svalna.
  9. Mixa glassmassan någon halvminut med en stavmixer, i en blender eller matberedare (valfritt men glassen blir fluffigare).
  10. Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten.
  11. Frys glassmeten i en glassmaskin eller i bunke i frysen. Använder du en glassmaskin så går det utmärkt att dela upp glassmassan och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven glassmassa sparas i kylen några dagar och kan frysas à la minute - vid beställning så att säga.
  12. Servera fläderglassen direkt eller lägg i formar och frys minst någon halvtimme innan servering så blir glassen lite fastare.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16