Fläderglass

Introduktion och förberedelse

Fläderglass eller fläderblomsglass. En vaniljglass smaksätt med flädersaft. Kan serveras som vaniljglass till dessert, kakor, bakverk, sviss eller paj.

På en av bilderna är glassen serverad med chokladkaka och vispad grädde. Kan också serveras som den är eller med färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär eller färsk frukt som tärnad mango, passionsfrukt eller färsk ananas.

Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela ev. upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Då kan du laga en vaniljglass naturell och en med flädersaft exempelvis. Du kan använda köpt flädersaft eller göra egen flädersaft.

Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag. Glassen kan också frysas i en vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).

På bilden och detta recept har jag använt en glassmaskin med kompressor som funkar bra och kostar runt 2000 kr. Då tar det bara någon timme att frysa glassen.

Denna glass är en färskvara och håller några veckor i frysen - låt inte glassen ligga flera månader i frysen - till slut blir konsisten mer lik smör. Ta gärna fram glassen någon halvtimme innan servering och ställ i kylen för att mjukna något.

Ta gärna vara på äggvitorna om du vill och baka maränger och gå all in med smaskig Banana Split med fläderglass.

2 liter fläderglass

 • Förberedelse: 40 min
 • Tillagning: 6 tim
 • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

 • 5 gelatinblad
 • 9,5 dl mjölk, standard 3,5%
 • 1/2 dl flädersaft
 • 70 gram skummjölkspulver eller torrmjölk
 • 1 vaniljstång
 • 50 gram glykos
 • 150 gram smör, osaltat
 • 6 ekologiska äggulor
 • 2,5 dl socker

Tillagning

 1. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
 2. Smält smör och sätt åt sidan.
 3. Blanda mjölkpulver och mjölk samt flädersaft i en stor kastrull med tjock botten. Dela och kärna ur vaniljstången och lägg kärnor och stång i mjölken.
 4. Värm till 25 grader och rör i glykos.
 5. Värm till 35 grader och rör i smält smör.
 6. Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
 7. Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
 8. Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Sila över över glassmeten i en bunke, ta bort vaniljstången och låt glassmeten svalna.
 9. Mixa glassmassan någon halvminut med en stavmixer, i en blender eller matberedare (valfritt men glassen blir fluffigare).
 10. Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten.
 11. Frys glassmeten i en glassmaskin eller i bunke i frysen. Använder du en glassmaskin så går det utmärkt att dela upp glassmassan och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven glassmassa sparas i kylen några dagar och kan frysas à la minute - vid beställning så att säga.
 12. Servera fläderglassen direkt eller lägg i formar och frys minst någon halvtimme innan servering så blir glassen lite fastare.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18