Fläderglass

Fläderglass eller fläderblomsglass. En vaniljglass smaksätt med flädersaft. Kan serveras som vaniljglass till dessert, kakor, bakverk, sviss eller paj.

På en av bilderna är glassen serverad med chokladkaka och vispad grädde. Kan också serveras som den är eller med färska bär som jordgubbar, hallon eller blåbär eller färsk frukt som tärnad mango, passionsfrukt eller färsk ananas.

Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela ev. upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Då kan du laga en vaniljglass naturell och en med flädersaft exempelvis. Du kan använda köpt flädersaft eller göra egen flädersaft.

Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag. Glassen kan också frysas i en vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).

På bilden och detta recept har jag använt en glassmaskin med kompressor som funkar bra och kostar runt 2000 kr. Då tar det bara någon timme att frysa glassen.

Denna glass är en färskvara och håller några veckor i frysen - låt inte glassen ligga flera månader i frysen - till slut blir konsisten mer lik smör. Ta gärna fram glassen någon halvtimme innan servering och ställ i kylen för att mjukna något.

Ta gärna vara på äggvitorna om du vill och baka maränger och gå all in med smaskig Banana Split med fläderglass.

2 liter fläderglass

 • Förberedelse: 40 min
 • Tillagning: 6 tim
 • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

 • 5 gelatinblad
 • 9,5 dl mjölk, standard 3,5%
 • 1/2 dl flädersaft
 • 70 gram skummjölkspulver eller torrmjölk
 • 1 vaniljstång
 • 50 gram glykos
 • 150 gram smör, osaltat
 • 6 ekologiska äggulor
 • 2,5 dl socker

Tillagning

 1. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
 2. Smält smör och sätt åt sidan.
 3. Blanda mjölkpulver och mjölk samt flädersaft i en stor kastrull med tjock botten. Dela och kärna ur vaniljstången och lägg kärnor och stång i mjölken.
 4. Värm till 25 grader och rör i glykos.
 5. Värm till 35 grader och rör i smält smör.
 6. Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
 7. Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
 8. Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Sila över över glassmeten i en bunke, ta bort vaniljstången och låt glassmeten svalna.
 9. Mixa glassmassan någon halvminut med en stavmixer, i en blender eller matberedare (valfritt men glassen blir fluffigare).
 10. Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten.
 11. Frys glassmeten i en glassmaskin eller i bunke i frysen. Använder du en glassmaskin så går det utmärkt att dela upp glassmassan och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven glassmassa sparas i kylen några dagar och kan frysas à la minute - vid beställning så att säga.
 12. Servera fläderglassen direkt eller lägg i formar och frys minst någon halvtimme innan servering så blir glassen lite fastare.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer