Gino
Gino är en god och enkel dessert med fruktsallad som är gratinerad med vit choklad.
Lättlagat, enkelt och gott till fest, buffé eller till vardags.
Namnet Gino kommer restaurang från P&A Co och senare restaurang Gino som låg ett stenkast från Stureplan.
Tillagning
- Sätt ugnen på 250 grader grill.
- Skär bort skalet på kiwin och dela i halvor. Skär i skivor och lägg i en ugnssäker form ca 24 cm diameter. Skölj och snoppa jordgubbar. Skiva dem vid kiwin. Skala och skiva banan och lägg i formen. Skölj vindruvor. Lägg i formen. Du kan lägga bär och frukter i ett fint mönster eller som du vill huller om buller.
- Riv vit eller hacka vit choklad grovt.
- Strö och fördela chokladen över i ett jämnt lager.
- Strö över flagad mandel (valfritt).
- Hit kan du förbereda och ha i kylen täckt med plast några timmar innan.
- Gratinera högt upp i ugnen i 3-7 minuter beroende på ugn. OBS akta så att chokladen inte bränns. Håll ett öga på chokladen som ska smälta och få ljusbrun färg lite här och där.
- Servera Ginon direkt med vaniljglass eller yoghurtglass med vanilj.
Serveringsförslag
Servera med köpt eller hemgjord vaniljglass.
Varianter
- Du kan ta vafria färska bär och/eller frukter till gino - jag gillar med jordgubbar, kiwi, banan och kärnfria vindruvor.
- Du kan även göra gino med en eller två slags bär eller frukt som denna hallongino eller gino med jordgubbar.
- Tips är att ta frukt och bär efter säsong exempelvis när jordgubbar eller hallon är mogna så kan du ha med dem.
- Några tsk limesaft kan man också ta på innan gratinering.
- Gott är att smula över 50 gram mandelmassa innan gratinering tillsammans med chokladen.
- Du kan laga en vegan variant med vegan vit choklad och sojaglass vanilj till.
Olika frukt, bär och färger
Vidare ser det fint ut och blir gott om du blandar lite olika färger:
- Gult och ljus färg som banan, mango, ananas, papaya och/eller persika.
- Rött som kärnfria vindruvor, jordgubbar, körsbär, smultron, röda vinbär och/eller hallon.
- Grönt som kärnfria vindruvor, äpple, päron och/eller kiwi.
- Blått som blåbär, mörka plommon och/eller blåa druvor.
Att dricka till
Som vin passar ett sött dessertvin som Sauternes, Icewein, Trockenbeerenauslese, Late Harvest, Recioto eller Tokaji.
Uppskattat näringsvärde per portion: 217 kcal