Änglamat

Introduktion och förberedelse

Änglamat är en gammal svensk efterrätt med vispad grädde som varvas med bär och kaksmulor. Mördegskakor som Finska pinnar. Jag tog färska svenska jordgubbar då de var i säsong.

Lättlagat och genialiskt gott med färska bär eller sylt, vispad grädde samt kakor. Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen några timmar.

Änglamat var vanligt förr innan glassen kom in i var mans hem och då glömdes efterrätten bort lite.

Varianter:

  • Riktigt lyxigt blir det med hembakta mördegskakor eller Finska pinnar.
  • Istället för färska bär kan du varva grädde och kakor med hemgjord sylt som jordgubbssylt, hallonsylt eller Drottningssylt.
  • Andra bär som passar är hallon, blåbär, vinbär, krusbär, körsbär, lingon, hjortron (mylta) eller björnbär.
  • Grädden kan bytas mot vaniljvisp, sojagrädde (för vegan variant), Oatly vaniljvisp eller mascarpone färskost.
  • Mördegskakaor är klassiskt men du kan ta bondkakor, havrekakor eller flarn; krossade maränger; eller kex som Digestivekex och pepparkakor funkar också.
  • Moderna varianter är att pimpa änglamaten med hackad rostad mandel eller hasselnötter, skivad banan, strössel, riven vit choklad eller annat gott du kan komma på.

4 portioner änglamat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 1/2 liter jordgubbar eller ca 1 dl mosade jordgubbar, färska bär eller sylt
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 8 jordgubbar till garnering eller andra färska bär
  • 8 kakor som mördegskakor eller Finska pinnar
  • 4 blad citronmeliss till garnering
  • 1 msk florsocker till garnering
  • 1 krm vaniljsocker (valfritt)

Tillagning

  1. MED JORDGUBBAR ELLER BÄR: Skölj och rensa jordgubbar eller bär. Mosa en del med strösocker. Skär de andra jordgubbarna i grova bitar eller skivor till garnering.
  2. Vispa grädden löst. Smaksätt den med lite vaniljsocker (valfritt)
  3. Krossa kakor och fördela hälften i fyra glas på ca 2 dl vardera om du vill servera portionsvis som på bilden. Eller lägg hälften av kakorna i botten på en liten form.
  4. Varva vidare med vispad grädde, mosade jordgubbar, bär eller sylt och kaksmulor.
  5. Garnera med färska bär som jordgubbarna samt ett blad citronmeliss och pudra över lite florsocker till servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.