Änglamat
Änglamat är en gammal svensk efterrätt med vispad grädde som varvas med bär och kaksmulor.
Tillagning
- MED JORDGUBBAR ELLER BÄR: Skölj och rensa jordgubbar eller bär. Mosa en del med strösocker. Skär de andra jordgubbarna i grova bitar eller skivor till garnering.
- Vispa grädden löst. Smaksätt den med lite vaniljsocker (valfritt)
- Krossa kakor och fördela hälften i fyra glas på ca 2 dl vardera om du vill servera portionsvis som på bilden. Eller lägg hälften av kakorna i botten på en liten form.
- Varva vidare med vispad grädde, mosade jordgubbar, bär eller sylt och kaksmulor.
- Garnera med färska bär som jordgubbarna samt ett blad citronmeliss och pudra över lite florsocker till servering.
Serveringsförslag
- Riktigt lyxigt blir det med hembakta mördegskakor eller Finska pinnar.
- Jag tog färska svenska jordgubbar till då de var i säsong.
Lättlagat och genialiskt gott med färska bär eller sylt, vispad grädde samt kakor.
Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen några timmar.
Änglamat var en vanligare dessert förr i tiden innan glass blev tillgängligt att köpa.
Varianter
- Istället för färska bär kan du varva grädde och kakor med hemgjord sylt som jordgubbssylt, hallonsylt eller Drottningssylt.
- Andra bär som passar är hallon, blåbär, vinbär, krusbär, körsbär, lingon, hjortron (mylta) eller björnbär.
- Grädden kan bytas mot vaniljvisp, sojagrädde (för vegan variant), Oatly vaniljvisp eller mascarpone färskost.
- Mördegskakaor är klassiskt men du kan ta bondkakor, havrekakor eller flarn; krossade maränger; eller kex som Digestivekex och pepparkakor funkar också.
- Moderna varianter är att pimpa änglamaten med hackad rostad mandel eller hasselnötter, skivad banan, strössel, riven vit choklad eller annat gott du kan komma på.
Uppskattat näringsvärde per portion: 154 kcal