Jordgubbspaj
Jordgubbspaj med knaprig smuldeg blir god till fika, knytkalas, sommarfest, midsommar eller kräftskiva.
Smulpajen kan bakas på färska svenska fina jordgubbar men även på jordgubbar som inte är så mogna, är övermogna eller inte så fina.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- SMULDEG: Smält smöret i en kastrull eller bunke i mikron.
- Tillsätt sirap, socker, vetemjöl, fiberhavregryn samt salt. Blanda ihop till en smulig deg.
- Smörj en rund pajform på runt 26 cm diameter med en tsk smör.
- FYLLNING: Rensa och snoppa samt skiva jordgubbarna och lägg i en skål.
- Bred ut jordgubbarna i pajformen. Strö över lite socker.
- Fördela smuldegen överst.
- Grädda jordgubbspajen i ca 25 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något samt servera med valfria tillbehör som vaniljsås eller vaniljglass.
Serveringsförslag
Pajen kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, Marsan-sås, vaniljglass, yoghurtglass, lättvispad grädde smaksatt med florsocker och vaniljsocker eller cidersorbet.
Varianter
- Använder du frysta jordgubbar så kan du räkna ca 400 gram. Lägg dem i frysta och låt tina i formen eller tinade i formen med all vätska från jordgubbarna samt strö över 1,5 tsk potatismjöl så blir inte pajen så vattnig.
- Jag hade fiberhavregryn i smuldegen men det går bra med vanligt havregryn.
- Sirap kan uteslutas och du kan ersätta sirapen med mer socker.
- Andra bär som passar att blanda med jordgubbarna är hallon, blåbär, krusbär, vinbär, smultron och/eller björnbär.
- Gillar du rabarber så kan du blanda i det i pajen också och baka en rabarberpaj med jordgubbar eller denna variant med jordnötter i smuldegen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal