Råkräm eller vaniljvisp
Råkräm eller vaniljvisp är en kallvispad variant på vaniljsås med äggulor, socker och vaniljsocker blandat med lättvispad grädde.
En hemgjord variant på köpt vaniljvisp.
Tillagning
- Lägg äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.
- Vispa fluffigt några minuter med elvisp, i matberedare med vispar eller för hand.
- Vispa grädden så den blir lätt flytande och såsig i en andra bunke.
- Blanda ihop äggsmeten med grädden till en fluffig vaniljsås.
- Servera råkrämen eller vaniljvispen direkt eller ställ i kylen och ät inom kort. Kan förvaras några timmar i kylen.
Serveringsförslag
- Servera som vanlig vaniljsås eller istället för köpt vaniljvisp till paj som smulpaj som rabarberpaj, äppelpaj eller jordgubbspaj.
- Eller istället för grädde till färska jordgubbar.
- Passar också i bakverk som fyllning i jordgubbstårta, jordgubbsbakelser eller mellan marängbottnar. Eller till rabarbertrifle. Vispa då grädden hårdare.
Varianter
Lite mer lättlagat än vanlig vaniljsås eller Crème Anglaise som du värmer för att tjockna.
Val av vanilj
- Lättast är det att ta vanligt vaniljsocker i råkrämen. Men du kan även ta och skrapa ur någon cm vaniljfrön ur en vaniljstång eller ta något krm vaniljfrön. Eller annan vaniljessence.
- Smaksätt med några krm finriven tonkaböna för en twist på vaniljsmaken.
Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal