Råkräm eller vaniljvisp

Introduktion och förberedelse

Råkräm eller vaniljvisp är en kallvispad variant på vaniljsås med äggulor, socker och vaniljsocker blandat med lättvispad grädde.

En hemgjord variant på köpt vaniljvisp.

Serveringsförslag

Varianter

Lite mer lättlagat än vanlig vaniljsås eller Crème Anglaise som du värmer för att tjockna.

Val av vanilj

  • Lättast är det att ta vanligt vaniljsocker i råkrämen. Men du kan även ta och skrapa ur någon cm vaniljfrön ur en vaniljstång eller ta något krm vaniljfrön. Eller annan vaniljessence.
  • Smaksätt med några krm finriven tonkaböna för en twist på vaniljsmaken.

Råkrämen serverad till färska jordgubbar i skål
Råkrämen passar förutom som vaniljsås till paj, kakor, fyllningar med mera - men även som en extra lyxig variant istället för vispad grädde till färska jordgubbar.

4 portioner råkräm eller vaniljvisp

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 3 msk florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl kall vispgrädde

Tillagning

  1. Lägg äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.
  2. Vispa fluffigt några minuter med elvisp, i matberedare med vispar eller för hand.
  3. Vispa grädden så den blir lätt flytande och såsig i en andra bunke.
  4. Blanda ihop äggsmeten med grädden till en fluffig vaniljsås.
  5. Servera råkrämen eller vaniljvispen direkt eller ställ i kylen och ät inom kort. Kan förvaras några timmar i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-20