Råkräm eller vaniljvisp
Introduktion och förberedelse
Råkräm eller vaniljvisp är en kallvispad variant på vaniljsås med äggulor, socker och vaniljsocker blandat med lättvispad grädde.
En hemgjord variant på köpt vaniljvisp.
Serveringsförslag
- Servera som vanlig vaniljsås eller istället för köpt vaniljvisp till paj som smulpaj som rabarberpaj, äppelpaj eller jordgubbspaj.
- Eller istället för grädde till färska jordgubbar.
- Passar också i bakverk som fyllning i jordgubbstårta, jordgubbsbakelser eller mellan marängbottnar. Eller till rabarbertrifle. Vispa då grädden hårdare.
Varianter
Lite mer lättlagat än vanlig vaniljsås eller Crème Anglaise som du värmer för att tjockna.
Val av vanilj
- Lättast är det att ta vanligt vaniljsocker i råkrämen. Men du kan även ta och skrapa ur någon cm vaniljfrön ur en vaniljstång eller ta något krm vaniljfrön. Eller annan vaniljessence.
- Smaksätt med några krm finriven tonkaböna för en twist på vaniljsmaken.

Tillagning
- Lägg äggulor, socker och vaniljsocker i en skål.
- Vispa fluffigt några minuter med elvisp, i matberedare med vispar eller för hand.
- Vispa grädden så den blir lätt flytande och såsig i en andra bunke.
- Blanda ihop äggsmeten med grädden till en fluffig vaniljsås.
- Servera råkrämen eller vaniljvispen direkt eller ställ i kylen och ät inom kort. Kan förvaras några timmar i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 221 kcal