Järpar med gräddsås

Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos samt gräddsås förstås. Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.

Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.

Tillsätter du ca 1 dl finhackad persilja (eller ett paket 35 gram fryst hackad persilja) till köttfärsen i nedan recept så blir det persiljejärpar.

Garnera gärna järparna med hackad persilja.

4 portioner järpar med gräddsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g kalvkött, finmalet eller vanlig nötfärs
  • 4 skivor vitt bröd som franskbröd
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 1 gul lök
  • 5 champinjoner, ca 50 gram
  • 1-2 ägg
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl hackad persilja eller 1 pkt 35 gram fryst hackad persilja (om du vill laga persiljejärpar)
  • 4 msk smör att steka i
  • Gräddsås: 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl grädde
  • 2 dl sky från stekningen av järparna
  • 4 msk ljus soja som ex Kikkoman
  • 1 krm salt och svart- eller vitpeppar efter smak
  • Tillbehör: Potatismos, inlagd gurka och lingon samt grönsaker som ärtor, brysselkål, gröna bönor och kokta morötter

Tillagning

  1. Skär bort kanterna på brödet.
  2. Tärna brödet och lägg i en stor bunke. Häll över 1 dl av grädden.
  3. Förbered tillbehör som kokt potatis till potatismos.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skala och hacka löken fint.
  6. Stek löken mjuk i smör några minuter utan att den tar färg. Lägg över med brödet i bunken.
  7. Rensa och finhacka svampen. Stek svampen tills den mesta vätskan ångat bort. Lägg i bunken.
  8. Tillsätt timjan, salt och peppar.
  9. Blanda ner köttfärs i bunken.
  10. Tillsätt ett ägg och rör om. Tillsätt persilja om du vill laga persiljejärpar. Tillsätt ev ett till ägg och 1 dl grädde om smeten är för hård och du vill ha en lösare smet.
  11. Stek ev. en liten bit färs och smaka om det behövs mer salt och peppar.
  12. Forma smeten till åtta eller tolv äggformade bullar - hjärpar.
  13. Bryn dem några i taget runt om i smör och lägg dem i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna.
  14. Stek dem klart i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  15. Gör färdigt tillbehör som potatismos och ev. kokta grönsaker.
  16. Häll av skyn från formen i en skål.
  17. Täck över järparna med lite folie och håll dem varma medan du lagar gräddsåsen.
  18. Fräs smöret i en såskastrull.
  19. Rör i vetemjölet.
  20. Tillsätt skyn från järparna under omrörning. Rör ut klumpar.
  21. Tillsätt grädden. Koka upp under omrörning.
  22. Låt såsen koka på medelvärme ca 5 minuter och rör då och då.
  23. Smaka av såsen med ljus soja, salt och peppar.
  24. Servera järparna med gräddsåsen, potatismos, pressgurka eller saltgurka samt lingon och ev. någon kokt grönsak.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer