Järpar med gräddsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Järparna serveras vanligtvis med rårörda lingon, pressgurka och potatismos samt gräddsås på stekskyn. Garnera gärna med hackad persilja.

Fler tillbehör som passar

Istället för potatismos passar vanlig kokt potatis eller pressad potatis. Du kan också laga en vanlig brunsås eller enkel gräddsås med maizena till.

Vidare passar lingonsylt samt saltgurka.

Som grönt tillbehör till järparna passar en grönsallad, kokt grönsakstillbehör som kokta vårprimörer, gröna ärtor, gröna bönor, vaxbönor, sockerärtor, morötter, blomkål eller broccoli till.

LCHF-variant

Skippar du potatismoset och serverar med exempelvis en sallad av kokta stora vita bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.

Persiljejärpar

Tillsätter du ca 1 dl finhackad persilja (eller ett paket 35 gram fryst hackad persilja) till köttfärsen i nedan recept så blir det persiljejärpar.

4 portioner järpar med gräddsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g kalvkött, finmalet eller vanlig nötfärs
  • 4 skivor vitt bröd som franskbröd
  • 1-2 dl vispgrädde
  • 1 gul lök
  • 5 champinjoner, ca 50 gram
  • 1-2 ägg
  • 1 tsk timjan
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 dl hackad persilja eller 1 pkt 35 gram fryst hackad persilja (om du vill laga persiljejärpar)
  • 4 msk smör att steka i
  • Gräddsås: 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl grädde
  • 2 dl sky från stekningen av järparna
  • 4 msk ljus soja som ex Kikkoman
  • 1 krm salt och svart- eller vitpeppar efter smak
  • Tillbehör: Potatismos, inlagd gurka och lingon samt grönsaker som ärtor, brysselkål, gröna bönor och kokta morötter

Tillagning

  1. Skär bort kanterna på brödet.
  2. Tärna brödet och lägg i en stor bunke. Häll över 1 dl av grädden.
  3. Förbered tillbehör som kokt potatis till potatismos.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Skala och hacka löken fint.
  6. Stek löken mjuk i smör några minuter utan att den tar färg. Lägg över med brödet i bunken.
  7. Rensa och finhacka svampen. Stek svampen tills den mesta vätskan ångat bort. Lägg i bunken.
  8. Tillsätt timjan, salt och peppar.
  9. Blanda ner köttfärs i bunken.
  10. Tillsätt ett ägg och rör om. Tillsätt persilja om du vill laga persiljejärpar. Tillsätt ev ett till ägg och 1 dl grädde om smeten är för hård och du vill ha en lösare smet.
  11. Stek ev. en liten bit färs och smaka om det behövs mer salt och peppar.
  12. Forma smeten till åtta eller tolv äggformade bullar - hjärpar.
  13. Bryn dem några i taget runt om i smör och lägg dem i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna.
  14. Stek dem klart i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  15. Gör färdigt tillbehör som potatismos och ev. kokta grönsaker.
  16. Häll av skyn från formen i en skål.
  17. Täck över järparna med lite folie och håll dem varma medan du lagar gräddsåsen.
  18. Fräs smöret i en såskastrull.
  19. Rör i vetemjölet.
  20. Tillsätt skyn från järparna under omrörning. Rör ut klumpar.
  21. Tillsätt grädden. Koka upp under omrörning.
  22. Låt såsen koka på medelvärme ca 5 minuter och rör då och då.
  23. Smaka av såsen med ljus soja, salt och peppar.
  24. Servera järparna med gräddsåsen, potatismos, pressgurka eller saltgurka samt lingon och ev. någon kokt grönsak.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.