Lammfärsjärpar

Järpar med lammfärs är gott med pressad kokt potatis och varför inte tzatziki - gurksallad med vitlöksyoghurt till.

4 portioner lammfärsjärpar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 citron
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad oregano
  • 4 msk olivolja eller smör till stekning
  • Tzatziki: 0,5 färsk gurka
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl grekisk matyoghurt

Tillagning

  1. Sätt på potatis om du vill ha det till järparna.
  2. Hacka persilja.
  3. Skölj och riv skal av citronen fint. Pressa ur saften och använd till tzatzikin.
  4. Tzatziki: skala och riv gurkan grovt, blanda med persilja, pressad vitlök, citronsaft, salt och yoghurt i en bunke. Låt stå i kylen till servering.
  5. Blanda lammfärsen med ägg, salt, rivet citronskal, persilja, pressad vitlök samt kryddorna (spiskummin, svartpeppar, oregano) till en jämn smet. Arbeta inte ihop för länge då blir färsen trådig.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Dela lammfärsen i tolv bitar och forma till avlånga järpar.
  8. Värm en stekpanna och stek på medelvärme i lite olivolja eller smör så att de fått färg runt. Stek några i taget och lägg över i en ugnsform eller panna.
  9. När du stekt alla järpar eftersteker du dem i ugnen i ca 10 minuter.
  10. Servera lammfärsjärparna med pressad kokt potatis och tzatzikin samt ev. skivad tomat, ärtskott eller annan sallad till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer