Lammfärsjärpar

Introduktion och förberedelse

Lammfärsjärpar är en variant på vanlig järpar fast med lammfärs som ger en fyllig och god smak tillsammans med vitlök, spiskummin, citron och hackad persilja.

Serveringsförslag

Med annan färs

Du kan byta lammfärsen mot annan köttfärs som nötfärs eller kalvfärs, blandfärs, kycklingfärs, fläskfärs, viltfärs som älgfärs, vildsvinsfärs eller renfärs.

Vegana järpar

Vill du ha vegana järpar kan du laga järparna med formbar sojafärs samt vegan fetaost som sojaost Greek style. Uteslut ägget. Stek järparna i olivolja istället för smör.

4 portioner lammfärsjärpar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 citron
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad oregano
  • 4 msk olivolja eller smör till stekning
  • Tzatziki: 0,5 färsk gurka
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl grekisk matyoghurt

Tillagning

  1. Sätt på potatis om du vill ha det till järparna.
  2. Hacka persilja.
  3. Skölj och riv skal av citronen fint. Pressa ur saften och använd till tzatzikin.
  4. Tzatziki: skala och riv gurkan grovt, blanda med persilja, pressad vitlök, citronsaft, salt och yoghurt i en bunke. Låt stå i kylen till servering.
  5. Blanda lammfärsen med ägg, salt, rivet citronskal, persilja, pressad vitlök samt kryddorna (spiskummin, svartpeppar, oregano) till en jämn smet. Arbeta inte ihop för länge då blir färsen trådig.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Dela lammfärsen i tolv bitar och forma till avlånga järpar.
  8. Värm en stekpanna och stek på medelvärme i lite olivolja eller smör så att de fått färg runt. Stek några i taget och lägg över i en ugnsform eller panna.
  9. När du stekt alla järpar eftersteker du dem i ugnen i ca 10 minuter.
  10. Servera lammfärsjärparna med pressad kokt potatis och tzatzikin samt ev. skivad tomat, ärtskott eller annan sallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.