Lammfärsjärpar
Lammfärsjärpar är en variant på vanlig järpar fast med lammfärs som ger en fyllig och god smak tillsammans med vitlök, spiskummin, citron och hackad persilja.
Tillagning
- Sätt på potatis om du vill ha det till järparna.
- Hacka persilja.
- Skölj och riv skal av citronen fint. Pressa ur saften och använd till tzatzikin.
- Tzatziki: skala och riv gurkan grovt, blanda med persilja, pressad vitlök, citronsaft, salt och yoghurt i en bunke. Låt stå i kylen till servering.
- Blanda lammfärsen med ägg, salt, rivet citronskal, persilja, pressad vitlök samt kryddorna (spiskummin, svartpeppar, oregano) till en jämn smet. Arbeta inte ihop för länge då blir färsen trådig.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela lammfärsen i tolv bitar och forma till avlånga järpar.
- Värm en stekpanna och stek på medelvärme i lite olivolja eller smör så att de fått färg runt. Stek några i taget och lägg över i en ugnsform eller panna.
- När du stekt alla järpar eftersteker du dem i ugnen i ca 10 minuter.
- Servera lammfärsjärparna med pressad kokt potatis och tzatzikin samt ev. skivad tomat, ärtskott eller annan sallad till.
Serveringsförslag
- Jag serverade mina järpar på bilden med pressad potatis, tzatziki samt lite grönsallad med babyspenat och tomat.
- Annat som passar är klyftpotatis samt tomat- och avokadosallad men du kan ta valfria tillbehör.
Med annan färs
Du kan byta lammfärsen mot annan köttfärs som nötfärs eller kalvfärs, blandfärs, kycklingfärs, fläskfärs, viltfärs som älgfärs, vildsvinsfärs eller renfärs.
Vegana järpar
Vill du ha vegana järpar kan du laga järparna med formbar sojafärs samt vegan fetaost som sojaost Greek style. Uteslut ägget. Stek järparna i olivolja istället för smör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal