Lammfärsjärpar

Järpar med lammfärs är gott med pressad kokt potatis och varför inte tzatziki - gurksallad med vitlöksyoghurt till.

4 portioner lammfärsjärpar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 citron
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad oregano
  • 4 msk olivolja eller smör till stekning
  • Tzatziki: 0,5 färsk gurka
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl grekisk matyoghurt

Tillagning

  1. Sätt på potatis om du vill ha det till järparna.
  2. Hacka persilja.
  3. Skölj och riv skal av citronen fint. Pressa ur saften och använd till tzatzikin.
  4. Tzatziki: skala och riv gurkan grovt, blanda med persilja, pressad vitlök, citronsaft, salt och yoghurt i en bunke. Låt stå i kylen till servering.
  5. Blanda lammfärsen med ägg, salt, rivet citronskal, persilja, pressad vitlök samt kryddorna (spiskummin, svartpeppar, oregano) till en jämn smet. Arbeta inte ihop för länge då blir färsen trådig.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Dela lammfärsen i tolv bitar och forma till avlånga järpar.
  8. Värm en stekpanna och stek på medelvärme i lite olivolja eller smör så att de fått färg runt. Stek några i taget och lägg över i en ugnsform eller panna.
  9. När du stekt alla järpar eftersteker du dem i ugnen i ca 10 minuter.
  10. Servera lammfärsjärparna med pressad kokt potatis och tzatzikin samt ev. skivad tomat, ärtskott eller annan sallad till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer