Lammfärsjärpar

Introduktion och förberedelse

Lammfärsjärpar eller järpar med lammfärs är gott med pressad kokt potatis och varför inte tzatziki - gurksallad med vitlöksyoghurt till.

Samt lite grönsallad med babyspenat och tomat.

4 portioner lammfärsjärpar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram lammfärs
  • 1 ägg
  • 1 citron
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm torkad oregano
  • 4 msk olivolja eller smör till stekning
  • Tzatziki: 0,5 färsk gurka
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl grekisk matyoghurt

Tillagning

  1. Sätt på potatis om du vill ha det till järparna.
  2. Hacka persilja.
  3. Skölj och riv skal av citronen fint. Pressa ur saften och använd till tzatzikin.
  4. Tzatziki: skala och riv gurkan grovt, blanda med persilja, pressad vitlök, citronsaft, salt och yoghurt i en bunke. Låt stå i kylen till servering.
  5. Blanda lammfärsen med ägg, salt, rivet citronskal, persilja, pressad vitlök samt kryddorna (spiskummin, svartpeppar, oregano) till en jämn smet. Arbeta inte ihop för länge då blir färsen trådig.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Dela lammfärsen i tolv bitar och forma till avlånga järpar.
  8. Värm en stekpanna och stek på medelvärme i lite olivolja eller smör så att de fått färg runt. Stek några i taget och lägg över i en ugnsform eller panna.
  9. När du stekt alla järpar eftersteker du dem i ugnen i ca 10 minuter.
  10. Servera lammfärsjärparna med pressad kokt potatis och tzatzikin samt ev. skivad tomat, ärtskott eller annan sallad till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept