Sallad med stora vita bönor

Introduktion och förberedelse

Sallad med stora vita bönor, rödlök, babyspenat, isbergssallad, riven morot, tärnad tomat och dressing. En bönsallad som är gott och nyttigt tillbehör och sidosallad till det mesta.

Man kan ta valfri sallad som blandad grönsallad i påse och andra grönsaker också som tärnad gurka, paprika, riven zucchini, adzukibönor, majs, gröna sojabönor, kokta gröna bönor, riven rödkål, linser, oliver med mera efter vad du har hemma eller gillar.

Koka gärna ett paket stora vita bönor och spara resten till annat som inte går åt till salladen. Ett tips är att frysta in bönor i mindre påsar att ha och ta fram när man vill.

Det går även bra med färdigkokta bönor på burk eller paket - skölj dem innan i durkslag. Eller ta gröna sojabönor som finns jättefina frysta. Eller koka och marinera små vita bönor.

Kokta vita stora platta bönor:

Stora platta vita bönor blötlägger du dagen innan eller på morgonen. Räkna minst 8 timmar upp till 24 timmar. Koktid 30-45 minuter. Byt vatten när det kokat upp första gången.

4 port sallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2,5 dl kokta vita stora platta bönor
  • 1/2 rödlök
  • 1/4 huvud isbergssallad
  • 30 gram babyspenat
  • 2 morötter
  • 2 tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • 2 krm flingsalt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1/2 tsk flytande honung

Tillagning

  1. Skala och hacka rödlök fint. Blanda med de vita bönorna samt olivolja, vinäger, honung, salt och peppar i en skål.
  2. Skölj och strimla isbergsallad. Lägg upp på salladsfat.
  3. Skölj babyspenat och lägg på fatet.
  4. Skala och finriv morot. Lägg på fatet.
  5. Skölj och tärna tomater. Lägg på fatet.
  6. Toppa med bönor och skeda över dressingen. Servera salladen.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer