Krabba med tillbehör
Krabba med tillbehör samt förslag hur du plockar isär och äter hel kokt krabba. Här krabbtaska. Även tips på hur du kokar färsk levande krabba.
Tillagning
- Servera krabborna med tillbehör i skålar och bröd vid sidan.
- Så här plockar du isär och äter en hel kokt krabba: Bryt bort klorna.
- Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kockkniv. Pilla ur köttet ur klon.
- Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den.
- Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
- Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
- Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
- Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
Förslag tillbehör
Krabban serveras på enklaste vis med en kall sås som majonnäs eller smaksatt majonnäs som Aioli (med vitlök), saffransmajonnäs eller Rouille (med vitlök och chili); eller sås som romsås eller Rhode Islandsås med ett stänk konjak i.
Vidare passar citronklyftor; gott bröd som ex. baguette, vitlöksbröd, bak-off bröd eller ljust rostat bröd med smör till.
En sidosallad med blandad grönsallad och dressing kan man också ha till om man vill.
Med levande krabba
Har du köpt färsk levande krabba (vilket blir mycket gott nykokt) så kokar du den i en saltat vatten med några dillkronor.
Mindre krabbor kokar du i 10-15 minuter och större i 15-20 minuter. Låt svalna i lagen i 30 minuter. Ta upp och servera varma eller kyl och förvara i kylen.
Spara gärna skalen och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas.
Val av krabba
Det finns jättefina svenska, irländska och norska krabbor. Den vanligaste är krabbtaska. Köp gärna svensk fiskad krabba från västkusten som anses bäst från augusti till september.
Det blir också mycket gott med ben av Kungskrabba eller krabbklor.
Verktyg till servering
Du behöver en klubba eller nötknäckare att krossa klor med, krabbgafflar eller skaldjursknivar, servetter samt gärna våtservetter eller ett glas med citronvatten att skölja händer i efter hand.
Och så skyddsglasögon om du är våldsam av dig ;)
Att dricka till
Vintips till krabba blir ett vitt fruktigt vin ex. en Chardonnay eller Semillon från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal