Krabba med tillbehör

Krabba med tillbehör samt förslag hur du plockar isär och äter hel kokt krabba. Här krabbtaska. Även tips på hur du kokar färsk levande krabba. Krabban serveras på enklaste vis med majonnäs eller smaksatt majonnäs som aioli (med vitlök), saffransmajonnäs eller rouille (med vitlök och chili); eller sås som romsås eller Rhode Islandsås med ett stänk konjak i; vidare citronklyftor; gott bröd som ex. baguette, vitlöksbröd eller rostad bröd med smör.

En sidosallad med blandad grönsallad och dressing kan man också ha till om man vill. Har du köpt färsk levande krabba (vilket blir mycket gott nykokt) så kokar du den i en saltat vatten med några dillkronor. Mindre krabbor kokar du i 10-15 minuter och större i 15-20 minuter. Låt svalna i lagen i 30 minuter. Ta upp och servera varma eller förvara i kylen.

Spara gärna skalen och använd till fond till fisk- och skaldjurssoppa. Bara att frysa in och tina när soppan skall lagas. 

Verktyg: 1 klubba eller nötknäckare att krossa klor med, krabbgafflar eller skaldjursknivar, servetter samt gärna våtservetter eller ett glas med citronvatten att skölja händer i efter hand. Skyddsglasögon ;)

2 portioner krabba med tillbehör

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 5 min
 • Klart på: 10 min

Ingredienser

 • 2 hela kokta krabbor
 • Tillbehör: 2 dl majonnäs som aioli (med vitlök), saffransmajonnäs eller rouille (med vitlök och chili); eller sås som romsås eller Rhode Islandsås med ett stänk konjak i)
 • 4 citronklyftor
 • 4 skivor gott bröd som ex. baguette, vitlöksbröd eller rostad bröd med smör

Tillagning

 1. Servera krabborna med tillbehör i skålar och bröd vid sidan.
 2. Så här plockar du isär och äter en hel kokt krabba: Bryt bort klorna.
 3. Knäck klorna försiktigt med en nötknäppare eller lägg dem på en skärbräda och bulta sönder med något hårt som en köttklubba, hammare eller skaftet på en kock. Pilla ur köttet ur klon.
 4. Bryt loss den platta stjärten på krabbans undersida och släng den.
 5. Stick in en kniv längs med kanten på sköldens undersida och bänd bort ovansidan från undersidan.
 6. Pilla ur innandömet från toppskalet - här hittar du rom (orange) och krabbsmör (grått). Krabbsmöret är valfritt att äta. Spara ev. skölden att gratinera i.
 7. Ta bort de grå gälarna från kroppsklumpen med benen och magsäcken vid munnen (ev. hela munnen).
 8. Allt som är vitt och mörkare kött pillar du ur krabban och lägger i en skål. Undantaget är hjärnan som är en vit seg klump i kroppen. Det sitter rätt mycket kött inne i kroppen i kammare där benen går in i krabban - bryt sönder och pilla ut. Lägg allt kött tillsammans med röd rom i en skål. Bryt av benen och krossa dem lätt samt pilla ur köttet med något smalt som en krabbgaffel eller cocktailgaffel.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer