Räkor med aioli

Introduktion och förberedelse

Vitlöksfrästa räkor med aioli eller vitlöksmajonnäs samt en klyfta citron garnerad med riven parmesan. Gott som enkel förrätt, tilltugg eller tapas. En variant av vitt vin och räkor.

Köp färdig aioli eller blanda majonnäs med pressad vitlök. Se till att ha serveretter och våtservetter till hands att tvätta händerna med.

Alternativ till våtservetter är en liten skål med vatten med några droppar citronsaft i att skölja händerna i. Sätt även fram en lite skål att lägga skalen i.

Att dricka till:

Ett italienskt vitt vin exempelvis Frascati passar bra till. Annat valfritt vitt vin eller rosé passar till. Även mousserande som Cava eller en kyld torr fina Scherry passar till.

2 portioner räkor med aioli

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram oskalade räkor
  • 2 msk olja
  • 1 tsk vitlökspulver eller 1 klyfta vitlök
  • 2 msk riven parmesan
  • 2 klyftor citron
  • 1 dl aioli vitlöksmajonnäs

Tillagning

  1. Tina räkor.
  2. Skala och pressa vitlök om du ej använder vitlökspulver.
  3. Värm olja i en panna, wok eller kastrull.
  4. Slunga räkor med pressad vitlök eller vitlökspulver.
  5. Lägg upp i två skålar och toppa med citronklyfta.
  6. Toppa räkorna med lite riven parmesan eller grano padano.
  7. Servera med en liten skål aioli att doppa i.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.