Helstekt kotlett

Helstekt kotlett med ben. Fläskstek är gott och enkelt att helsteka i ugnen. Servera förslagsvis med svampsås, kokt potatis, blomkål och morot eller andra valfria tillbehör. Istället för kotlett kan man ta hel fläskkarré.

Helstekt kotlettrad är gott att smaksätta med färsk rosmarin men det går också bra med torkad rosmarin eller att utesluta det.

4 portioner heltstekt kotlett

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 gram hel kotlett med ben
  • 1 msk färsk rosmarin (några kvistar) eller något krm torkad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 16 kokta potatisar gärna fast delikatesspotatis ex. Amandine
  • 4 morötter (gärna krav)
  • 1 huvud blomkål
  • 2 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Svampsås: 0,5 liter färsk svamp eller någon dl torkad svamp som champinjoner eller kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller någon tsk kinesisk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl sky från pannan där steken varit
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krydda köttet med rosmarin, salt och peppar.
  3. Lägg i en ugnsfast panna eller gryta.
  4. Stek den hela kotletten i mitten av ugnen. Sätt i en termometer i mitten av köttet och stek till 73 grader. Det tar ca en timme.
  5. Förslag tillbehör: Börja med svampsåsen och fräs den torkade svampen i smör (tillsätt några msk vatten så de kan svälla lite). Använder du färsk svamp så rensa och hacka den grovt. Fräs sedan torra i pannan några minuter och tillsätt sedan smör.
  6. Pudra över och rör ut mjöl.
  7. Tillsätt och rör ut mjölk samt koka upp.
  8. Tillsätt grädden och rör ut den.
  9. Smaksätt med soja, salt och peppar. Låt stå och småkoka på låg värme.
  10. Skrubba potatis. Skala dem eller behåll skalet om de har fint skal. Eventuellt dela dem om de är stora.
  11. Koka mjuka i ca 20-25 minuter.
  12. Skala morötterna. Dela dem på längden och sedan i sneda slantar. Lägg i en kastrull med lite saltat vatten.
  13. Skölj blomkålen. Skär loss buketter och lägg med morötterna.
  14. Koka morötter och blomkål mjuka i ca 10 minuter.
  15. Häll av och blanda ner en klick smör, salt och peppar.
  16. Ta ut kotletten när termometern visar 72 grader (har du ingen termometer kan du skär den på mitten och kolla så att köttet ej är rosa eller rött inuti).
  17. Lägg upp på en tallrik och låt den vila - gärna inslagen i lite folie.
  18. Skölj ur pannan där steken legat med 1 dl vatten.
  19. Häll skyn i svampsåsen och rör runt.
  20. Lägg steken på en skärbräda. Skär loss benet från steken och skiva den sedan så tunt du kan.
  21. Lägg upp på fat med grönsaker och potatis samt servera såsen bredvid. Garnera ev. med lite bladpersilja och babyspenat.
E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.