Helstekt kotlett

Helstekt kotlett med ben. Fläskstek är gott och enkelt att helsteka i ugnen. Servera förslagsvis med svampsås, kokt potatis, blomkål och morot eller andra valfria tillbehör. Istället för kotlett kan man ta hel fläskkarré.

4 portioner heltstekt kotlett

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 gram hel kotlett med ben
  • 1 msk färsk rosmarin (några kvistar) eller något krm torkad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 16 kokta potatisar gärna fast delikatesspotatis ex. Amandine
  • 4 morötter (gärna krav)
  • 1 huvud blomkål
  • 2 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Svampsås: 0,5 liter färsk svamp eller någon dl torkad svamp som champinjoner eller kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk ljus japansk soja eller någon tsk kinesisk
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 dl sky från pannan där steken varit
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 65 gram babyspenat

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krydda köttet med rosmarin, salt och peppar.
  3. Lägg i en ugnsfast panna eller gryta.
  4. Stek den hela kotletten i mitten av ugnen. Sätt i en termometer i mitten av köttet och stek till 73 grader. Det tar ca en timme.
  5. Förslag tillbehör: Börja med svampsåsen och fräs den torkade svampen i smör (tillsätt några msk vatten så de kan svälla lite). Använder du färsk svamp så rensa och hacka den grovt. Fräs sedan torra i pannan några minuter och tillsätt sedan smör.
  6. Pudra över och rör ut mjöl.
  7. Tillsätt och rör ut mjölk samt koka upp.
  8. Tillsätt grädden och rör ut den.
  9. Smaksätt med soja, salt och peppar. Låt stå och småkoka på låg värme.
  10. Skrubba potatis. Skala dem eller behåll skalet om de har fint skal. Eventuellt dela dem om de är stora.
  11. Koka mjuka i ca 20-25 minuter.
  12. Skala morötterna. Dela dem på längden och sedan i sneda slantar. Lägg i en kastrull med lite saltat vatten.
  13. Skölj blomkålen. Skär loss buketter och lägg med morötterna.
  14. Koka morötter och blomkål mjuka i ca 10 minuter.
  15. Häll av och blanda ner en klick smör, salt och peppar.
  16. Ta ut kotletten när termometern visar 72 grader (har du ingen termometer kan du skär den på mitten och kolla så att köttet ej är rosa eller rött inuti).
  17. Lägg upp på en tallrik och låt den vila - gärna inslagen i lite folie.
  18. Skölj ur pannan där steken legat med 1 dl vatten.
  19. Häll skyn i svampsåsen och rör runt.
  20. Lägg steken på en skärbräda. Skär loss benet från steken och skiva den sedan så tunt du kan.
  21. Lägg upp på fat med grönsaker och potatis samt servera såsen bredvid. Garnera ev. med lite bladpersilja och babyspenat.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer