Helstekt kotlett
Ett grundrecept på helstekt kotlett med ben. Fläskstek är gott och enkelt att helsteka i ugnen. Här med förslag på tillbehör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Krydda köttet med rosmarin, salt och peppar.
- Lägg i en ugnsfast panna eller gryta.
- Stek den hela kotletten i mitten av ugnen. Sätt i en termometer i mitten av köttet och stek till 73 grader. Det tar ca en timme.
- Förslag tillbehör: Börja med svampsåsen och fräs den torkade svampen i smör (tillsätt några msk vatten så de kan svälla lite). Använder du färsk svamp så rensa och hacka den grovt. Fräs sedan torra i pannan några minuter och tillsätt sedan smör.
- Pudra över och rör ut mjöl.
- Tillsätt och rör ut mjölk samt koka upp.
- Tillsätt grädden och rör ut den.
- Smaksätt med soja, salt och peppar. Låt stå och småkoka på låg värme.
- Skrubba potatis. Skala dem eller behåll skalet om de har fint skal. Eventuellt dela dem om de är stora.
- Koka mjuka i ca 20-25 minuter.
- Skala morötterna. Dela dem på längden och sedan i sneda slantar. Lägg i en kastrull med lite saltat vatten.
- Skölj blomkålen. Skär loss buketter och lägg med morötterna.
- Koka morötter och blomkål mjuka i ca 10 minuter.
- Häll av och blanda ner en klick smör, salt och peppar.
- Ta ut kotletten när termometern visar 72 grader (har du ingen termometer kan du skär den på mitten och kolla så att köttet ej är rosa eller rött inuti).
- Lägg upp på en tallrik och låt den vila - gärna inslagen i lite folie - i ca 5 minuter.
- Skölj ur pannan där steken legat med 1 dl vatten.
- Häll skyn i svampsåsen och rör runt.
- Lägg steken på en skärbräda. Skär loss benet från steken och skiva den sedan så tunt du kan.
- Lägg upp på fat med grönsaker och potatis samt servera såsen bredvid. Garnera ev. med lite bladpersilja och babyspenat.
Serveringsförslag
- Servera förslagsvis med svampsås, kokt potatis, blomkål och morot eller andra valfria tillbehör. Fler förslag är:
- Andra goda tillbehör är såser som brunsås, tomatsås, gräddsås, tzatziki eller coleslaw.
- Varianter klyftpotatis, råstekt potatis; eller råris eller bulgursallad istället för potatis.
- Andra grönsaker som passar till är gratinerade bönor, kokt broccoli, sockerärtor, gröna bönor eller annat grönsakstillbehör.
- Vidare är en grönsallad och tomatsallad gott till.
Varianter
- Istället för kotlett kan man ta hel fläskkarré, ribbestek, fläskytterfilé, pluma eller liknande.
- Helstekt kotlettrad är gott att smaksätta med färsk rosmarin men det går också bra med torkad rosmarin eller att utesluta det.
Tips
Köp gärna kotlett från Krav-märkta och svenska gårdar. Kotlettrad från rapsgris kan jag rekommendera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 124 kcal