Helstekt fläskkarré med gräddsås och tillbehör

Introduktion och förberedelse

Helstekt fläskkarré med gräddsås på skyn, morötter som lagats med steken, kokt potatis, broccoli och sallad med marinerade kokta vita bönor.

Kött och potatis - och så sås förstås - min favorit-kombo.

Gott som söndagsmiddag eller till helgen, lyxig vardagsmiddag eller rejäl husmanskost-lunch.

När du steker en hel bit fläskkarré så får du förutom jättegod stek även god sås och morötter på köpet. Här har jag brynt köttet först och sedan stekt i ugnen till ca 80-85 grader med stektermometer. Sedan får köttet vila medan man lagar sås och tillbehör.

Kolla in min film på Youtube hur man lagar fläskkarrén och såsen.

Man kan även steka fläskkarrén i en lergryta (lägg då grytan i blöt en halvtimme innan) eller stekgryta, ugnsgryta eller järngryta.

Portionsberäkning

Det blir 6 stora portioner - köttet kan ev. räcka till åtta mindre portioner. Överblivet kött kan du dock spara och tärna till pyttipanna eller packa med lite kokt potatis och andra tillbehör i en lunchbox till jobbet.

Köp svensk gris

Köp gärna svenskt griskött - gärna kravmärkt.

Med matig bönsallad till

Vill du laga sallad med marinerade kokta vita bönor på hemkokta bönor så får du ha lite framförhållning - tips är att koka dem dagen innan. Koka ett paket bönor och frys in resten i lagom påsar för nästa gång du behöver goda bönor. Koka bönor på burk går att använda men är inte lika goda, nyttiga eller billiga.

Att dricka till

Om du vill ha något speciellt att dricka till så funkar lingondricka eller öl som smakrik IPA, snäll frisk lager eller kryddig Gingerbeer till.

6 portioner fläskkarré, kotlettrad eller skinkstek

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,2 kg fläskkarré i bit utan ben
  • 1 msk smör
  • 3 msk ketjap manis söt indonesisk soja
  • 2 msk msk rapsolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk färsk hackad timjan eller 1 krm torkad
  • 1 tsk färsk hackad rosmarin eller 1 krm torkad
  • 1 tsk färsk hackad salvia eller 1 krm torkad
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör till formen
  • 8 mellanstora morötter, ca 500 gram
  • Sås: 4 dl steksky eller all steksky plus vatten
  • 4 dl grädde
  • 4 msk ljus maizenaredning eller så tjock du vill ha såsen
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 6 port kokt potatis; eller kokt pressad potatis; eller klyftpotatis;
  • 6 port grönsaker som kokt broccoli, brysselkål; bondbönor, brytbönor, vaxbönor, blomkål eller valfri sort
  • 6 port marinerade bönor (valfritt)
  • 1 dl gelé som rönnbärsgelé eller vinbärsgelé till servering
  • 1 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Bind ev. upp steken med bomullssnöre. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Blanda marinaden av ketjap manis, örter och olja.
  2. Salta och peppra köttet runt om. Bryn det i en stekpanna i lite smör. Pensla med marinaden. Sätt in i ugnen 10 minuter medan du skalar morötter.
  3. Skala och skär morötter i grova bitar.
  4. Ta ut fläskkarrén och lägg över i en ugnsform. Sätt i stektermometer. Stek i nedre delen av ugnen i 1,5 till 2 timmar eller till 75 grader innertemperatur.
  5. Sänk värmen till 175 grader efter 30 minuter. Lägg i en klick smör. Lägg morötter runt om. Täck ev. över köttet med folie om köttet blir för bränt i toppen. Sätt gärna in en stektermometer och kolla så du vet när det är klart - det ska vara minst 80-85 grader i innertemperatur.
  6. Ca 45 minuter innan köttet är klart kan du börja förbereda tillbehör som potatis och grönsaker samt hacka persilja. Broccoli kan du rensa och skära i buketter och lägga i en kastrull med lite vatten i så att det bara är att koka dem några minuter innan servering. Skala och lägg potatis i en kastrull redo att koka 25 minuter innan servering. Marinera kokta bönor enligt ovan recept och lägg upp i en skål.
  7. Ta ut fläskkarrén och ta upp den ur formen och lägg samt slå in i ett ark folie på en skärbräda. Lägg över morötter i en skål att servera till senare.
  8. Spara och sila över stekskyn i en kastrull till sås. Rör ur resten av formen med 1-3 dl vatten så att du totalt har minst 4 dl steksky.
  9. Gör sås: koka upp stekskyn med grädden i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt och vispa i ljus maizenaredning så att den blir så tjock du vill ha den. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Skär upp fläskkarrén i tunna skivor och lägg på fat. Slå lite sås över (nappera) och garnera med hackad persilja. Servera med grönsaker, morötter, bönor, potatis, sås och gelé.
E-mail
Medel: 3.9 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 822 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-12