Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis

Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis är en klassiker till lunch eller middag. Koka gärna grönsaker till som blomkål, broccoli, morot eller annan grönsak till. Tomatsallad med lite smulad fetaost på toppen är också gott till.

Halstra eller stek till önskad stekgrad - ofta menas rött och blodigt om man halstrar något. Men man kan också steka medium eller well done för de som vill ha det. Med halstra menas att steker i en het stekpanna och bryner på mycket hög värme under kort tid. Kolla så att din stekpanna tål hög värme så det ex. inte är en billig teflon-panna.

Köttfärsen blandas med äggula, kapris, rödbetor, lök och persilja innan man halstrar biffen. En variant är Biff Lindström.

Köp gärna köttet i en köttdisk och be att få en bit nötkött typ högrev, biff, rostas eller lyxig oxfilé mald till köttfärs. Fråga om de kan mala det två gånger så blir det kanon.

Du kan också servera råbiff som förrätt med äggula, kapris, rödbetor, lök och persilja.

4 portioner halstrad råbiff med persiljesmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs, nymald
  • 4 äggulor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl hackad inlagd rödbeta
  • 1 burk med inlagda kapris
  • 4 msk dijonsenap (valfritt)
  • 1 krm svartpeppar, nymald från kvarn
  • 0,5 tsk flingsalt
  • Persiljesmör: 75 gram mjukt smör
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 500 gram fast potatis
  • 2 morötter
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Börja med persiljesmöret: Låt smöret bli rumsvarmt. Hacka persiljan. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  2. Fortsätt med tillbehör: skala potatis och morot och tärna dem. Skölj noga bort stärkelsen från potatisen i ett durkslag.
  3. Sätt på en panna och stek potatisen i olivolja och smör i 30 minuter. Vänd försiktigt när potatisen fått yta på en sida. Du kan också steka i en ugnsform i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Vänd då och då.
  4. Halstrad råbiff: skala och finhacka lök, hacka rödbetor samt blanda med kapris, äggulor och ev. senap till en färs i en bunke.
  5. Forma till fyra biffar.
  6. Halstra råbiffarna, i en het grillpanna eller stekpanna några minuter på varje sida.
  7. Servera råbiffarna med en klick persiljesmör, råstekt potatis och morot, kokt blomkål och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept