Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis

Introduktion och förberedelse

Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis är en klassiker till lunch eller middag.

Serveringsförslag

Stekgrad

Halstra eller stek till önskad stekgrad - ofta menas rare, rött eller blodigt om man halstrar något. Med halstra menas att steker i en het stekpanna och bryner på mycket hög värme under kort tid. Kolla så att din stekpanna tål hög värme så det ex. inte är en billig teflon-panna.

Men man kan också steka råbiffarna medium eller well done för de som vill ha det.

Smaksättning

Köttfärsen till råbiffarna blandas med äggula, kapris, rödbetor, lök och persilja innan man halstrar biffen.

Varianter

En variant på halstrad råbiff är Biff Lindström.

Val av kött

  • Köp försk nymald köttfärs av nötkött - kolla datumet. Har du en kötthandlare så kan du be att få en bit nötkött mald till halstrad råbiff - då brukar högrev, innanlår, biff, rostas eller lyxig oxfilé passa att mala som köttfärs till biffarna. Fråga om de kan mala det två gånger så blir det bäst tycker jag.
  • Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grov skiva först och sedan en gång på finare skiva.
  • Förvara färsen kallt och tillaga helst samma dag.

Att dricka till

Till halstrad råbiff passar valfri kall öl som lageröl eller en smakrikare IPA. Alkoholfri öl passar också.

Halstrad råbiff med persiljesmör som smält serverad med tillbehör på tallrik.
Lägg en klick persiljesmör på den heta nyhalstrade råbiffen så det får smälta över köttet så blir det som sås och smaksättare i ett. Gott till är råstekt potatis med morot; kokt blomkål och tomatsallad eller ta det tillbehör du gillar.

4 portioner halstrad råbiff med persiljesmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs, nymald
  • 4 äggulor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl hackad inlagd rödbeta
  • 1 burk med inlagda kapris
  • 4 msk dijonsenap (valfritt)
  • 1 krm svartpeppar, nymald från kvarn
  • 0,5 tsk flingsalt
  • PERSILJESMÖR: 75 gram mjukt smör
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • TILLBEHÖR: 500 gram fast potatis
  • 2 morötter
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Börja med persiljesmöret: Låt smöret bli rumsvarmt. Hacka persiljan. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  2. Fortsätt med tillbehör: skala potatis och morot och tärna dem. Skölj noga bort stärkelsen från potatisen i ett durkslag.
  3. Sätt på en panna och stek potatisen i olivolja och smör i 30 minuter. Vänd försiktigt när potatisen fått yta på en sida. Du kan också steka i en ugnsform i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Vänd då och då.
  4. Halstrad råbiff: skala och finhacka lök, hacka rödbetor samt blanda med kapris, äggulor och ev. senap till en färs i en bunke.
  5. Forma till fyra biffar.
  6. Halstra råbiffarna, i en het grillpanna eller stekpanna några minuter på varje sida.
  7. Servera råbiffarna med en klick persiljesmör, råstekt potatis och morot, kokt blomkål och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 458 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-27

Liknande recept: