Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis

Halstrad råbiff med persiljesmör och råstekt potatis är en klassiker. Du kan också rosta potatis och rotfrukter som morot och palsternacka i ugnen och ha till.
Be att få köttet malt två gånger.
Koka gärna blomkål, broccoli, morot eller annan grönsak till. Tomatsallad med lite smulad fetaost på toppen är också gott till.
Gillar du råbiff så kan du låta bli att halstra biffen och servera med tillbehören vid sidan.

4 portioner halstrad råbiff med persiljesmör

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 4 äggulor
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl hackad inlagd rödbeta
  • 1 burk med inlagda kapris
  • 4 msk dijonsenap (valfritt)
  • 1 krm svartpeppar, nymald från kvarn
  • 0,5 tsk flingsalt
  • Persiljesmör: 75 gram mjukt smör
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestersås
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 500 gram fast potatis
  • 2 morötter
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Börja med persiljesmöret: Låt smöret bli rumsvarmt. Hacka persiljan. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  2. Fortsätt med tillbehör: skala potatis och morot och tärna dem. Skölj noga bort stärkelsen från potatisen i ett durkslag.
  3. Sätt på en panna och stek potatisen i olivolja och smör i 30 minuter. Vänd försiktigt när potatisen fått yta på en sida. Du kan också steka i en ugnsform i ugnen på 175 grader i 40 minuter. Vänd då och då.
  4. Halstrad råbiff: skala och finhacka lök, hacka rödbetor samt blanda med kapris, äggulor och ev. senap till en färs i en bunke.
  5. Forma till fyra biffar.
  6. Halstra råbiffarna, i en het grillpanna eller stekpanna några minuter på varje sida.
  7. Servera råbiffarna med en klick persiljesmör, råstekt potatis och morot, kokt blomkål och tomatsallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer