Råbiff

Råbiff kan du servera som förrätt med äggula, kapris, rödbetor, lök och persilja. Dijonsenap kan man också ha till. Använd oxfärs/nötfärs. Godast och lyxigast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff.

Förrätt, lunch eller middag

Råbiffen kan också serveras rå till lunch eller middag och är då gott med råstekt potatis eller pommes frites. Vidare kan man då även halstra råbiffen och ha mer tillbehör som persiljesmör till. Tomatsallad och kokt broccoli är fler tillbehör som passar.

Var noga med färsen:

Välj ut en bit kött i charken och säg att du ska ha köttfärs till råbiff samt att få det malt två gånger om det går för sig. Förvara färsen kallt till servering och ät helst samma dag. Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grov skiva först och sedan en gång på finare skiva.

2 portioner råbiff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 g nymalet nötkött eller hela bitar av fint nötkött som oxfilé eller ryggbiff
  • 4 msk kapris
  • 4 msk inlagda rödbetor,finhackade
  • 4 msk gul lök, finhackad
  • 2 äggulor
  • 2 msk stark dijonsenap (valfritt)
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som ex. råstekt potatis om du ska servera råbiffen som huvudrätt.
  2. Hacka lök och rödbetor fint.
  3. Forma färsen till en rund biff. Maler du själv så skär du köttet i kuber och mal det först på grov och sedan finare till en jämn fin färs.
  4. Tryck ev. ut en liten grop i mitten på köttet så att du kan placera en äggula där utan att den rinner av.
  5. Servera tillbehören runt om i skålar eller lägg upp på tallrik. Garnera med flingsalt, nymalen svartpeppar samt ev. hackad bladpersilja.
  6. Servera och låt gästerna blanda tillbehören med råbiffen efter smak.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept