Råbiff

Introduktion och förberedelse för tillagning

Råbiff kan du servera som förrätt med äggula, kapris, rödbetor, lök och persilja. Dijonsenap kan man också ha till. Använd oxfärs/nötfärs. Godast och lyxigast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff.

Förrätt, lunch eller middag

Råbiffen kan också serveras rå till lunch eller middag och är då gott med råstekt potatis eller pommes frites. Vidare kan man då även halstra råbiffen och ha mer tillbehör som persiljesmör till. Tomatsallad och kokt broccoli är fler tillbehör som passar.

Var noga med färsen:

Välj ut en bit kött i charken och säg att du ska ha köttfärs till råbiff samt att få det malt två gånger om det går för sig. Förvara färsen kallt till servering och ät helst samma dag. Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grov skiva först och sedan en gång på finare skiva.

2 portioner råbiff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 g nymalet nötkött eller hela bitar av fint nötkött som oxfilé eller ryggbiff
  • 4 msk kapris
  • 4 msk inlagda rödbetor,finhackade
  • 4 msk gul lök, finhackad
  • 2 äggulor
  • 2 msk stark dijonsenap (valfritt)
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som ex. råstekt potatis om du ska servera råbiffen som huvudrätt.
  2. Hacka lök och rödbetor fint.
  3. Forma färsen till en rund biff. Maler du själv så skär du köttet i kuber och mal det först på grov och sedan finare till en jämn fin färs.
  4. Tryck ev. ut en liten grop i mitten på köttet så att du kan placera en äggula där utan att den rinner av.
  5. Servera tillbehören runt om i skålar eller lägg upp på tallrik. Garnera med flingsalt, nymalen svartpeppar samt ev. hackad bladpersilja.
  6. Servera och låt gästerna blanda tillbehören med råbiffen efter smak.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.