Råbiff
Råbiff kan du servera som förrätt med äggula, kapris, rödbetor, lök och persilja. Dijonsenap kan man också ha till.
Tillagning
- Börja med tillbehör som ex. råstekt potatis om du ska servera råbiffen som huvudrätt.
- Hacka lök och rödbetor fint.
- Forma färsen till en rund biff. Maler du själv så skär du köttet i kuber och mal det först på grov och sedan finare till en jämn fin färs.
- Tryck ev. ut en liten grop i mitten på köttet så att du kan placera en äggula där utan att den rinner av.
- Servera tillbehören runt om i skålar eller lägg upp på tallrik. Garnera med flingsalt, nymalen svartpeppar samt ev. hackad bladpersilja.
- Servera och låt gästerna blanda tillbehören med råbiffen efter smak.
Serveringsförslag
- Förutom att servera till förrätt så kan råbiffen kan också serveras rå till lunch eller middag och är då gott med råstekt potatis eller pommes frites.
- Vidare kan man då även halstra råbiffen och ha mer tillbehör som persiljesmör till.
Var noga med färsen
- Använd oxfärs/nötfärs. Godast och lyxigast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff eller annat fint nötkött.
- Välj ut en bit kött i charken och säg att du ska ha köttfärs av nötkött till råbiff samt att få det malt två gånger om det går för sig.
- Eller välj en nymald nötfärs - kolla datumet.
- Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grov skiva först och sedan en gång på finare skiva.
- Förvara färsen kallt till servering och ät helst samma dag.
Att dricka till
Till råbiff passar valfri kall öl som lageröl eller en smakrikare IPA. Alkoholfri öl passar också. Vidare kan man ha en nubbe till om man önskar det.
Uppskattat näringsvärde per portion: 137 kcal