Råbiff, halstrad råbiff

Råbiff. Servera råbiff som förrätt eller huvudrätt med råstekt potatis, tomat och broccoli.
Råbiff kan du också halstra - steka på hög värme. Blanda då i tillbehören i köttfärsen innan du halstrar biffen. Speciellt gott med pommes frites till och persiljesmör.
Använd oxfärs. Godast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff. Be att få köttet malt två gånger i charken. Förvara kallt till servering. Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grovt först och sedan en gång på finare.

2 portioner råbiff

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 g nymalet nötkött eller hela bitar av fint nötkött som oxfilé eller ryggbiff
  • 4 msk kapris
  • 4 msk inlagda rödbetor,finhackade
  • 4 msk gul lök, finhackad
  • 2 äggulor
  • 2 msk stark dijonsenap (valfritt)
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja till garnering

Tillagning

  1. Börja med tillbehör som ex. råstekt potatis om du ska servera råbiffen som huvudrätt.
  2. Hacka lök och rödbetor fint.
  3. Forma färsen till en rund biff. Maler du själv så skär du köttet i kuber och mal det först på grov och sedan finare till en jämn fin färs.
  4. Tryck ev. ut en liten grop i mitten på köttet så att du kan placera en äggula där utan att den rinner av.
  5. Servera tillbehören runt om i skålar eller lägg upp på tallrik. Garnera med flingsalt, nymalen svartpeppar samt ev. hackad bladpersilja.
  6. Servera och låt gästerna blanda tillbehören med råbiffen efter smak.
  7. Halstrar eller steker du råbiffen så blanda i tillbehören till en färs och forma till biffar innan du steker eller halstrar dem några minuter på hög värme på varje sidan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer