Biff à la Lindström köttfärsbiff

Biff à la Lindström. En köttfärsbiff smaksatt med inlagda rödbetor, gurka och kapris.
Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.
Som tillbehör till Biff à la Lindström passar klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Här har jag gjort en yoghurt- och morotstzatziki till. Då finriver du 1-2 morötter och blandar med matyoghurt, 0,5 pressad vitlök, 1 krm curry (valfritt), 1 krm gurkmeja, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja samt salt och peppar.
Vidare passar en skysås eller steksås samt en blandad sallad till. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna (är det mycket bränt så skölj ur pannan innan och tillsätt istället lite köttbuljongtärning mot slutet), rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt någon dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med lite soja, gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.

4 portioner biff à la Lindström

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 hela ättiksgurkor
  • 5 skivor inlagda rödbetor
  • 2 msk kapris
  • 2 msk smör till stekning

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som potatis.
  2. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå att svälla ca 10 min.
  3. Finhacka under tiden löken.
  4. Finhacka lök och stek den i lite smör utan att den tar färg, ca 2 min. Låt löken den svalna något och blanda sedan ner den.
  5. Finhacka under tiden gurkor, rödbetor samt kapris och tillsätt till ströbrödet.
  6. Blanda sedan ner ägg, salt, peppar samt köttfärs. Blanda ihop till en köttfärssmet. Blanda inte för mycket eller för länge för då blir köttfärsen trådig. Bara så att allt blandat sig.
  7. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Salta och peppra ev. lite mer.
  8. Forma åtta köttfärsbiffar.
  9. Stek biffarna i smör på medelgod värme ca 5 min på varje sida. Lägg upp på fat, täck över med folie och håll varma eller servera direkt.
  10. Skölj ej ur stekpannan om du vill göra skysås till dina biff à la Lindström. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna, rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt 1,5 dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med någon tsk soja, tsk gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
  11. Servera Biff à la Lindström med ugnsrostad klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Vidare passar morotstzatziki eller skysås till samt en blandad sallad. Ex. råriven rödkål och tärnade tomater. Garnera gärna med lite bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer