Biff à la Lindström
Biff à la Lindström är köttfärsbiffar som smaksätts med hackade inlagda rödbetor, ättiks- eller saltgurka och kapris.
Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.
Tillagning
- Förbered tillbehör som potatis.
- Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå att svälla ca 10 min.
- Finhacka under tiden löken.
- Finhacka lök och stek den i lite smör utan att den tar färg, ca 2 min. Låt löken den svalna något och blanda sedan ner den.
- Finhacka under tiden gurkor, rödbetor samt kapris och tillsätt till ströbrödet.
- Blanda sedan ner ägg, salt, peppar samt köttfärs. Blanda ihop till en köttfärssmet. Blanda inte för mycket eller för länge för då blir köttfärsen trådig. Bara så att allt blandat sig.
- Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Salta och peppra ev. lite mer.
- Forma åtta köttfärsbiffar.
- Stek biffarna i smör på medelgod värme ca 5 min på varje sida. Lägg upp på fat, täck över med folie och håll varma eller servera direkt.
- Skölj ej ur stekpannan om du vill göra skysås till dina biff à la Lindström. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna, rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt 1,5 dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med någon tsk soja, tsk gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
- Servera Biff à la Lindström med ugnsrostad klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Vidare passar morotstzatziki eller skysås till samt en blandad sallad. Ex. råriven rödkål och tärnade tomater. Garnera gärna med lite bladpersilja.
Serveringsförslag
- Som tillbehör hade jag klyftpotatis samt en yoghurt- och morotstzatziki till samt finriven rödkål och tärnade tomater som sallad - se bild.
- Gott är också att laga en skysås i pannan du stekt biffarna samt servera med kokt potatis, råstekt potatis eller potatismos, gelé, inlagd gurka och grönsallad.
Varianter
Fler varianter på Biff à la Lindström är halstrad råbiff eller att laga vanliga pannbiffar med stekt lök utan rödbetor, gurka och kapris.
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal