Biff à la Lindström köttfärsbiff

Biff à la Lindström. En köttfärsbiff smaksatt med inlagda rödbetor, gurka och kapris.
Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.
Som tillbehör till Biff à la Lindström passar klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Här har jag gjort en yoghurt- och morotstzatziki till. Då finriver du 1-2 morötter och blandar med matyoghurt, 0,5 pressad vitlök, 1 krm curry (valfritt), 1 krm gurkmeja, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja samt salt och peppar.
Vidare passar en skysås eller steksås samt en blandad sallad till. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna (är det mycket bränt så skölj ur pannan innan och tillsätt istället lite köttbuljongtärning mot slutet), rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt någon dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med lite soja, gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.

4 portioner biff à la Lindström

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 4 msk ströbröd
  • 1,5 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 gul lök
  • 2 hela ättiksgurkor
  • 5 skivor inlagda rödbetor
  • 2 msk kapris
  • 2 msk smör till stekning

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som potatis.
  2. Blanda ströbröd och vatten i en bunke. Låt stå att svälla ca 10 min.
  3. Finhacka under tiden löken.
  4. Finhacka lök och stek den i lite smör utan att den tar färg, ca 2 min. Låt löken den svalna något och blanda sedan ner den.
  5. Finhacka under tiden gurkor, rödbetor samt kapris och tillsätt till ströbrödet.
  6. Blanda sedan ner ägg, salt, peppar samt köttfärs. Blanda ihop till en köttfärssmet. Blanda inte för mycket eller för länge för då blir köttfärsen trådig. Bara så att allt blandat sig.
  7. Värm en stekpanna och stek ett litet smakprov. Salta och peppra ev. lite mer.
  8. Forma åtta köttfärsbiffar.
  9. Stek biffarna i smör på medelgod värme ca 5 min på varje sida. Lägg upp på fat, täck över med folie och håll varma eller servera direkt.
  10. Skölj ej ur stekpannan om du vill göra skysås till dina biff à la Lindström. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna, rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt 1,5 dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med någon tsk soja, tsk gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
  11. Servera Biff à la Lindström med ugnsrostad klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Vidare passar morotstzatziki eller skysås till samt en blandad sallad. Ex. råriven rödkål och tärnade tomater. Garnera gärna med lite bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.8 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer